X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Από τα χειροκροτήματα, στις διώξεις και με παρέμβαση Εισαγγελέα στο Τμήμα Προστασίας του Δημοκρατικού Πολιτεύματος

Έχουν περάσει μερικοί μήνες απ' όταν τα κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για το υγειονομικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας κάνοντας λόγο για «ήρωες με λευκές ποδιές». Τώρα, ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται πέρα από τα όρια τους με τους γιατρούς να προσπαθούν να τα κρατήσουν όρθια χωρίς μέτρα προστασίας για εκείνους και τους ασθενείς υγειονομικοί που μίλησαν για τις συνθήκες βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις. «Μου έκαναν δίωξη επειδή είπα την πραγματική κατάσταση στο Νοσοκομείο», «με κατηγορούν ότι έπληξα το δημοκρατικό πολίτευμα», «τιμωρήθηκα γιατί αποκάλυψα ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ».
George Vitsaras / SOOC


Η πανδημία επελεύνει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο στην Ελλάδα με την κυβέρνηση αλλά και πολλές φορές τις διοικήσεις των νοσοκομείων να έχουν αλλάξει προσέγγιση αρκετά για τους «ήρωες με τις λευκές ποδιές» που μέχρι πριν λίγους μήνες χειροκροτούσαν. Τώρα, που τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ασφυκτική κατάσταση με ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε αναμονή για να αδειάσει ένα κρεβάτι όλο και περισσότερες είναι οι περιπτώσεις γιατρών που διώχθηκαν επειδή είπαν όσα βιώνουν, επειδή διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες.

Εκδικάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η αίτηση για προσωρινή διαταγή αναστολής της απόλυσης του προέδρου του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, ακτινολόγου Κώστα Καταραχιά, με τη διαδικασία να αποκαλύπτει το πολιτικό χρώμα στην υπόθεση, καθώς παρενέβη εναντίον του γιατρού η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, ενώ όπως ο δικηγόρος της ενημέρωσε το δικαστήριο, παρών ήταν και ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας. Ως επιχείρημα μάλιστα, εναντίον του Κ.Καταραχιά, χρησιμοποιήθηκε το ότι έχει προσληθεί «άλλη γιατρός στη θέση του», ωστόσο όπως αποδείχθηκε, η γιατρός αυτή θα αναλάβει καθήκοντα τον Οκτώβριο.

Όπως κατήγγειλε στο ΤhePressProject ο δικηγόρος του Κώστα Καταραχιά, Κώστας Παπαδάκης «είχαμε μία κυβερνητική παρέμβαση, νομική και πολιτική, η οποία ήταν η εξής: Παρέστη το νοσοκομείο “Άγιος Σάββας” με τη δικηγόρο του, καθώς τα νοσοκομεία έχουν αυτοτέλεια, εκπροσωπούνται και αποφασίζουν τα ίδια, χωρίς να χρειάζεται η συμπαράσταση κρατικών οργανισμών. Παρά ταύτα παρενέβη υπέρ του νοσοκομείου και εναντίον του Καταραχιά η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, με δικηγόρο, δηλαδή στην ουσία παρενέβη νομικά η κυβέρνηση εναντίον του Καταραχιά. Και μάλιστα, η πλευρά της 1η ΥΠΕ δήλωσε στο δικαστήριο ότι στην αίθουσα παρευρίσκεται και ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείο Υγείας. Σαν να λέει δηλαδή ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την απόφαση αυτή. Αποκαλύπτεται ότι το θέμα είναι πολιτικό γι αυτούς».

Προσθέτει ότι «είχαμε πολλά και ενδιαφέρονται στη δίκη. Πρώτα από όλα είχαμε μία βεβαίωση της ΟΕΝΓΕ που λέει ότι ανανεώνονται οι συμβάσεις περίπου 2.000 επικουρικών γιατρών σε όλη την Ελλάδα, εκτός μόνο από αυτήν του Καταραχιά. Είχαμε έγγραφο από την ΣΤΑΣΥ, σύμφωνα με το οποίο μεταξύ των επιστρατευομένων ιδιωτών γιατρών είναι και αυτός του μετρό. Αφήνουν οι αθεόφοβοι χωρίς γιατρό τους εργαζομένους στις συγκοινωνίες και απολύουν τον Καταραχιά. Αποδείξαμε ότι ο Άγιος Σάββας έχει κενά, καθώς προβλέπονται 15 ακτινολόγοι και υπάρχουν 11, ότι τον θέλουν και από το Σωτηρία όπου τον μετακίνησαν, ότι το παιδί έχει διακριθεί και εκεί. Με ένα βουνό έγγραφα όλα αυτά. Ακούστηκε επίσης ότι έχουν προσλάβει γιατρό στη θέση του από τον Φεβρουάριο, πλην όμως η γιατρός έχει γεννήσει και δεν θα είναι στη θέση της ως τον Οκτώβριο. Όλα τα ακούσαμε και τα είδαμε».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Καταραχιάς εδώ και μήνες αντιμετωπίζει την εκδικητική μεταχείριση του Υπουγείου Υγείας, γιατί ως Πρόεδρος των Εργαζομένων στον «Άγιο Σάββα», το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας, πάλεψε για μέτρα ασφαλείας, αξιοπρεπείς συνθήκες για τους ασθενείς και προστασία των συναδέρφων του όταν η ανεξέλεγκτη διασπορά κρουσμάτων επιχειρήθηκε να καλυφθεί από τη διοίκηση με ΕΔΕ εναντίον γιατρών και νοσηλευτών.

«Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού απέναντι στον αυταρχισμό της Διοίκησης»

Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης στο κτήριο ΑΧΕΠΑ του Ευαγγελισμού καθώς και κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης δεκάδες εργαζόμενοι διεκδικώντας να μπει τέλος στην αυταρχική συμπεριφορά της διοίκησης και να παρθούν πίσω τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε δύο γιατρούς. «Με πρόσχημα την μη σωστή εφαρμογή της μάσκας σε έλεγχο του υποδιοικητή, Η. Βαμβουρέλη, στο χώρο των επειγόντων, η διοίκηση τιμωρεί με πειθαρχικό πρόστιμο δύο ειδικευόμενος ιατρούς με στέρηση 15 και 5 ημερομίσθιων αντίστοιχα. Η πραγματικότητα είναι πως τους επιβάλουν την εξωφρενική αυτή ποινή επειδή τόλμησαν να αναφέρουν τα προβλήματα που έχει το νοσοκομείο σε σχέση με τις ελλείψεις σε προσωπικό και τα ελλιπή μέτρα για την προστασία ασθενών και εργαζομένων. Μάλιστα στο έγγραφο της απόφασης γίνονται συστάσεις για “πιο προσεκτική συμπεριφορά στους εκπροσώπους της διοίκησης του Νοσοκομείου” και οι δυο εργαζόμενοι κατηγορούνται για απρεπή και επιθετική συμπεριφορά καθώς και για απείθεια» εξηγεί η καμπάνια «Υγεία Χωρίς Αποκλεισμούς».

«Ο αυταρχισμός και αυτού του τύπου η συμπεριφορά, τα πρόστιμα, οι απειλές προς εργαζόμενους θα έχει μια απάντηση» σημειώνει ένας από τους δύο ειδικεύομενους γιατρούς, ο Νικόλας Σκούφογλου, μιλώντας στο «Μένουμε Ενεργοί». Όπως εξηγεί, το σωματείο αντιδρά όχι μόνο στην αυταρχική διοίκηση αλλά και στις κυβερνητικές επιλογές για τη διαχείριση της πανδημίας που προβάλουν ακόμα την ατομική ευθύνη ως υπεύθυνη για την κατάσταση.

«Με παρέμβαση Εισαγγελέα στο Τμήμα Προστασίας του Κράτους Δημοκρατικού Πολιτεύματος»

Η πρόεδρος στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Δάφνη Κατσίμπα μίλησε χθες στο Kontra24 για τις διώξεις που έχει δεχθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Όπως κατήγγειλε η πρόεδρος των Ιατρών, μετά την εμφάνισή της σε ιδιωτικό σταθμό όπου αποκάλυψε την τραγική κατάσταση των Νοσοκομείων την Θεσσαλονίκης, το μεσημέρι έγινε παρέμβαση του Εισαγγελέα με την κατηγορία της διέγερσης σε ανυπακοή και κλήθηκε σε απολογία στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης στο «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

«Παρουσιάστηκα σε ένα ιδιωτικό κανάλι, το ΣΚΑΙ συγκεκριμένα, όπου όταν συνδέθηκα βρέθηκα σε ένα ανακριτικό γραφείο από τους συναδέλφους σας. Ήταν πέντε μέρες πριν τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου. Οι συνάδελφοι σας προσπαθήσουν να εκμαιεύσουν από τους γιατρούς τη συμφωνία προς την κυβέρνηση να απαγορεύσουν οι εκδηλώσεις. Από εμάς δεν πήραν αυτή την απάντηση. Εγώ επέμενα ότι πρέπει να μιλήσουμε για τα τραγικά που συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη και τους θανάτους που έχουμε από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Αποκαλέστηκα ψεύτρα γιατί ο κ. Πορτοσάλτε είχε τα στοιχεία μπροστά του και “δεν μπορεί να λέει ψέματα η κυβέρνηση άρα” έλεγα εγώ. Σε τέτοια κατάσταση μπούλινγκ εγώ σηκώθηκα και έφυγα από την εκπομπή και το μεσημέρι ενώ το πρωί είχε γίνει η εκπομπή έμαθα απ’ όλα τα κανάλια ότι έχει γίνει παρέμβαση του εισαγγελέα για διέγερση σε ανυπακοή» λέει χαρακτηριστικά. «Έδρασε τάχιστα ο εισαγγελέας. Μέσα σε λίγες ώρες» πρόσθεσε.

«Τιμωρήθηκε γιατί αποκάλυψε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ»

Στο ίδιο μέσο μίλησε και ο πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης, ο οποίος περιέγραψε μια απίστευτη μεθόδευση της διοίκησης του νοσοκομείου κατά του πρόσωπου του επειδή αποκάλυψε τις συνθήκες που επικρατούσαν.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις