«Κρατικές δολοφονίες».

Αυτό επεσήμαναν όλοι οι ομιλητές.

«Ανάμεσα στους νεκρούς στα Τέμπη ήταν και δύο μετανάστες. Στο Φαρμακονήσι, στο τραγικό έγκλημα του Σαββάτου, είχαμε πέντε θύματα» είπε ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος, στρέφοντας τα βέλη τους προς τη μεταναστευτική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση. «Χθες απονεμήθηκαν τα βραβεία όσκαρ. Σήμερα, θέλουμε να απονείμουμε όσκαρ για την πιο σκληρή ρατσιστική πολιτική σ’ αυτούς που τα αξίζουν. Και ο πρώτος είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτή που έχει εγκλείσει πρόσφυγες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μακριά από υπηρεσίες υγείας. Τελευταίο θύμα ο Σομέ Ντσίτα 44 ετών, αιτών άσυλο απ’ το Κονγκό, άφησε την τελευταία του πνοή εντός του camp της Ριτσώνας» είπε, δίνοντας στη συνέχεια το δεύτερο βραβείο στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Σούνακ. «Με νόμο απαγορεύει στους πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο στη Βρετανία. Είναι ο ίδιος που έδωσε στη γαλλική κυβέρνηση 520 εκατ. ευρώ για να εμποδίζει πρόσφυγες να φτάσουν στη Βρετανία και ο ίδιος που προσέλαβε εκατοντάδες φύλακες για τα στενά της Μάγχης. Σ΄ όλη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις στρέφονται κατά των μεταναστών και των προσφύγων». «Οι ζωές όλων μετράνε» κατέληξε.

Ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος αναφέρθηκε κι εκείνος με τη σειρά του στα πρόσφατα εγκλήματα κάνοντας λόγο για «νεκρούς που ανήκουν στις ζωές που δε μετράνε». «Προχθές είχαμε πέντε νεκρούς στο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, όσο 30 πρόσφυγες ανοιχτά της Ιταλίας πνίγονταν. Είναι η ίδια πολιτική σ’ όλη την Ευρώπη: η πολιτική της μη διάσωσης».

«Από την άλλη, είναι ακόμη ζωντανή η αλληλεγγύη. Ψαράδες έσωσαν στον Νοέμβριο τους 500 πρόσφυγες στην Κρήτη. Πολίτες έσωσαν τους 80 πρόσφυγες που κρέμονταν από τα βράχια στα Κύθηρα. Απλός κόσμος δίνει από το υστέρημά του για να βοηθήσει τον απλό κόσμο στην Τουρκία, μετά τον σεισμό. Όσο οι ζωές μας υποτιμώνται, όσο τα κρατικά εγκλήματα παραμένουν ατιμώρητα, όσο οι νεκροί στα Τέμπη αντιμετωπίζονται ως μια στραβή πριν τις εκλογές που πρέπει να μαζευτεί επικοινωνιακά, θα μας βρίσκουν μπροστά τους» κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, Τζαβέντ Ασλάμ, αναφέρθηκε στους εργάτες γης. Οι ζωές τους μετράνε. «Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για το πώς φέρονται στους εργάτες γης στην Ελλάδα. Ο Μηταράκης είναι σα να έχει κάνει νόμο την σκλαβιά. Μόλις με πήρε τηλέφωνο μετανάστης από Ινδία, δούλευε δύο μήνες και δεν πληρώθηκε. Άλλος δούλευε τρεις μήνες και πληρώθηκε 15 ευρώ. Ο Μηταράκης ήθελε να έρχονται εργάτες, ήθελε εργατικά χέρια, χωρίς να αμείβονται. Οι ζωές των εργατών μετράνε».

Η Ζαννέτα Λυσικάτου είναι γιατρός και ομιλήτρια στην εκδήλωση εκπροσωπώντας την ΠΟΕΔΗΝ. Αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση των παιδοογκολογικών τμημάτων, καταγγέλλοντας συνολικά τις κυβερνητικές πολιτικές που «βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ζωές». «Δίνουν λεφτά για εξοπλισμούς από τον Έβρο μέχρι το Αιγαίο κι όχι για την υγεία» υπογράμμισε.

«Από τα Τέμπη ως το Αιγαίο δολοφονούν. Χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν κάθε μέρα για όλα αυτά κι εδώ βρίσκεται η γραμμή που ενώσει τα Τέμπη με όλη τη δυστυχία που βιώνει ο λαός: πνιγμένα κορμιά στο Αιγαίο και τον Έβρο, εκατόμβες νεκρών από την πανδημία, τα δημόσια σχολεία απαξιώνονται. Καθημερινά, στα σύνορα, στις ράγες, στα νοσοκομεία έχουμε και μια κρατική δολοφονία» δήλωσε ο Ηλίας Μούρης, πρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας.

Ιδιαίτερος ήταν ο λόγος του Λεωνίδα Κοντουδάκη, αυτόπτη μάρτυρα στη δολοφονία του Λαμπράκη. «Αγωνίζομαι 80 χρόνια για να έρθει η Δημοκρατία στη χώρα μου. Δυστυχώς, τα βήματα είναι πολύ μικρά. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν χειροτερέψει τα πράγματα. Λυπάμαι γι’ αυτά που γίνονται. Ντρέπομαι ως Έλληνας που ακούω τον Μηταράκη να λέει πώς εμπόδισε πρόσφυγες να έρθουν. Δε μας είπε ποτέ πόσα παιδάκια άφησε να πνιγούν.

Αγωνιστείτε, σηκωθείτε, βγείτε μπροστά. Να παραμερίσουμε τον ρατσισμό. Είναι ντροπή για τη χώρα να έχει αυτό το στίγμα».

Χαιρετισμό και δηλώσεις στήριξης έκαναν και ο ηθοποιός/σκηνοθέτης Βασίλης Κουκαλάνι και η Ανδριάνα Μπιρμπίλη, από τη λογοτεχνική ομάδα Απόδραση στον Λόγο και την Τέχνη. Όλοι απηύθυναν κάλεσμα στη γενική απεργία της 18ης Μαρτίου.