Με κάλεσμα στο κέντρο και… κεντρώες κορώνες κατά της συμφωνίας των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ, ο Γιώργος Κατσιαντώνης προσχώρησε τελικά στη Νέα Δημοκρατία, με την αξιωματική αντιπολίτευση να μετρά πλέον 77 βουλευτές στο κοινοβούλιο.
Στη δήλωσή του, ο πρώην βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων υπογραμμίζει πως είναι αντίθετος στη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ τονίζει πως ουδέποτε βρέθηκε κοντά στην «μεταγραφή» του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμη πως η μόνη δύναμη που μπορεί να προχωρήσει σε μία «γενναία πολιτική αλλαγή» είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, η οποία τον υποδέχτηκε με μία λιτή ανακοίνωση.
Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Γ. Κατσιαντώνη:
«Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική δεσμεύθηκα πρώτα απ’ όλα στον εαυτό μου, αλλά και στους πολίτες του Νομού Λάρισας, που με τίμησαν με την ψήφο τους, ότι θα κάνω πάντα αυτό που μου υπαγορεύει η συνείδησή μου και αυτό που θεωρώ επωφελές για την Πατρίδα μας. Στη σύντομη εν Ελλάδι πολιτική μου διαδρομή, δεν ήταν λίγες οι φορές που χρειάστηκε να πάω κόντρα σε κομματικές σκοπιμότητες, για να υπηρετήσω το δημόσιο συμφέρον. Όπως δεν ήταν λίγες οι στιγμές που διαπίστωσα έκπληκτος να διαστρεβλώνονται οι απόψεις μου και να ερμηνεύονται κατά το δοκούν. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, κάποια δημοσιεύματα που με θέλουν όχι μόνον να είμαι έτοιμος να υπερψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ακόμη και να προσχωρώ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Θεωρώ Εθνικά επιζήμια την συμφωνία που υπεγράφη με τα Σκόπια και θα ήμουν ο τελευταίος σε αυτή τη Βουλή που θα την υπερψήφιζε. Επιπλέον, η πορεία, οι αξίες και αρχές που υπηρετώ, δεν έχουν την παραμικρή συγγένεια με τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που εξαπάτησε τους πολίτες, έκανε χειρότερη τη ζωή τους και ζημίωσε τη χώρα.
Όπως δήλωσα και την ημέρα που ανεξαρτητοποιήθηκα από την Ένωση Κεντρώων, είχα και εξακολουθώ να έχω, τις ίδιες πολιτικές απόψεις που τοποθετούνται στο χώρο του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού κέντρου και πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από δομικές μεταρρυθμίσεις, τόσο στην οικονομία και τη Δημόσια Διοίκηση, όσο και σε σειρά άλλων κρίσιμων τομέων, όπως ο χώρος της Παιδείας, της Αγροτικής πολιτικής, της Ομογένειας και της Υγείας.
Για να γίνουν πράξη οι αλλαγές αυτές, είναι ανάγκη όλες οι κεντρώες, προοδευτικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, αλλά και όλοι οι πολίτες που ανήκουν στον χώρο αυτό και έχουν, πια, συνειδητοποιήσει την ανάγκη μια γενναίας πολιτικής αλλαγής, να συσπειρωθούν γύρω από τη μόνη δύναμη που μπορεί να την εκφράσει αποτελεσματικά. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία».
«Ο κ. Κατσιαντώνης θα ενισχύσει την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας συμβάλλοντας στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο για την ανάταξη της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών. Όπως αναφέρεται, «ο κ. Μητσοτάκης καλωσόρισε τον κ. Κατσιαντώνη στη Νέα Δημοκρατία και με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, θα γνωστοποιήσει εντός της ημέρας ότι ο βουλευτής εντάσσεται στο εξής στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα».
Με άλλη θέση τον Ιανουάριο για το Μακεδονικό
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο βουλευτής, υπογράμμισε πως μία από τις σημαντικές αιτίες που τον έφεραν στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας ήταν αντίθεσή του στο ζήτημα του Μακεδονικού. Παρόλα αυτά, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, η άρνηση της Ένωσης Κεντρώων να στηρίξει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ήταν αυτή που τον έθεσε εκτός κόμματος.
«Η όλη διαδικασία που έχει ξεκινήσει επιβάλλεται πλέον να ολοκληρωθεί ώστε να κλείσει ο κύκλος των πυροδοτούμενων εθνικιστικών εξάρσεων και διπλωματικών ζητημάτων που άρχονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και που έμειναν άλυτα όλα αυτά τα χρόνια, για λόγους που δεν είναι σκόπιμο να σχολιάσουμε εδώ» δήλωνε στις 5 Ιανουαρίου ο Γ. Κατσιαντώνης σε συνέντευξή του στο Έθνος, ενώ συμπλήρωνε πως «εν έτει 2018 οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της σύνθετης ονομασίας, πάντα στο πλαίσιο των όρων που προστάζουν η ορθή εξωτερική πολιτική και η διπλωματία που ακολουθεί η χώρα».
Παρόλα αυτά, σήμερα εμφανίζεται κατά της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «διαπίστωσα έκπληκτος να διαστρεβλώνονται οι απόψεις μου και να ερμηνεύονται κατά το δοκούν», και πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τη χώρα.