Υπενθυμίζεται πως μόνο την Τετάρτη, τις ώρες που η συνεδρίαση της επιτροπής Λοιμωξιολόγων βρισκόταν σε εξέλιξη, υπουργοί και μέλη της κυβέρνησης προχώρησαν σε συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις, με σκοπό να πατρονάρουν τις αποφάσεις που αναμένονται το απόγευμα της Τετάρτης. Μέχρι και guest σε εκπομπή του ΣΚΑΪ έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχεδόν ανακοίνωσε απελευθέρωση διαδημοτικών μετακινήσεων το δίδυμο Πελώνη-Γεραπετρίτη, ενώ ο υφυπουργός Σκέρτσος έχει ήδη περιγράψει το άνοιγμα λιανεμπορίου και εκπαίδευσης από την προσεχή εβδομάδα.

Μετά τις ανακοινώσεις το απόγευμα της Τετάρτης για «άνοιγμα» δεν έγινε ποτέ ξεκάθαρο έως σήμερα αν η Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για όσα ανακοινώθηκαν ή αν πρόκειται για απαίτηση της κυβέρνησης. Ακολούθησε το «μάζεμα» του ανοίγματος  του λιανεμπορίου δύο ημέρες μετά, ενώ σήμερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του news247.gr, έγινε γνωστό ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε να ανοίξει το λιανεμπόριο όταν θα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και ουδέποτε τοποθετήθηκε για το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί εισηγήθηκαν την υποχρεωτική διενέργεια rapid test κορονοϊού για το προσωπικό και αυστηρά μέτρα για την παρουσία στα μαγαζιά, ενώ δεν εισηγήθηκαν ποτέ το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μέσω στελεχών της ρίχνει το μπαλάκι για το «μάζεμα» της απόφασης για το λιανεμπόριο στην Επιτροπή. Όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν θέλει να κρατά κλειστά τα καταστήματα. Υπάρχει μια επιτροπή επιστημόνων που έχει ένα μοντέλο το οποίο ακολουθεί. Την Τετάρτη έβγαλαν μια απόφαση και την Παρασκευή είδαν από τα κρούσματα, την τάση που υπήρχε και τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ ότι δεν έπρεπε να λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε ορισμένες περιοχές».

«Σήμερα που λέει η επιτροπή πρέπει να μην ανοίξει σε αυτές τις περιοχές, γιατί το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει την κατάσταση, τι πρέπει να κάνουμε; Πριν από μήνες, δεν υπήρχε εισήγηση της επιτροπής για το λιανεμπόριο στην Θεσσαλονίκη, πήρε απόφαση η κυβέρνηση και πάλι μας κατέκριναν. Τώρα τι πρέπει να κάνουμε; Να μην ακούσουμε την επιτροπή; Ουδέποτε η κυβέρνηση έχει απορρίψει εισήγηση της Επιτροπής για κλείσιμο δραστηριοτήτων», προσέθεσε ο κ. Παπαθανάσης.