Σε χώρο …διάλεξεων νεοφιλελεύθερου κυνισμού μετέτρεψε την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, που έγινε την Τρίτη (12/4) σχετικά με τις επενδύσεις των ελλήνων του εξωτερικού, ο γνωστός επιχειρηματίας και παράγοντας της ομάδας του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης. Παριστάμενος με την ιδιότητα του Πρόεδρου Ελλήνων Ρωσίας ζήτησε την κατάργηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τις απεργίες απαιτώντας τον περιορισμό τους και ως προϋπόθεση την σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών. Στην συνεδρίαση βρίσκονταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.
Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να υπάρξει αύξηση των επενδύσεων ο Ι.Σαββίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην συνέχεια πρόσθεσε: «Επίσης, πρέπει να αλλάξουν και οι σχέσεις με τα συνδικάτα. Εάν ο καινούργιος ιδιοκτήτης πληρώνει όλα τα χρέη ως προς την καταβολή των μισθών, πράγμα που πράξαμε εμείς, σε όλες τις επιχειρήσεις, πρέπει να έχει το δικαίωμα να συνάψει ένα καινούργιο σύμβολο με τα συνδικάτα». Μάλιστα συνέχισε την πρότασή του λέγοντας πως «εκτός τούτου, πρέπει να περιοριστεί νομοθετικά ο αριθμός των ημερών, που μπορούν να κηρυχθούν απεργίες και οι ημερομηνίες των απεργιών πρέπει να συμφωνούνται. Σας έχω ήδη αναφέρει ένα παράδειγμα, εξαιτίας των ακατανόητων απεργιών το ελληνικό δημόσιο δεν έλαβε 72 εκατ. και ο επενδυτής είχε ζημιές 7 εκατομμυρίων».
Μάλιστα υιοθέτησε και …διδακτικό στυλ προσθέτοντας ως «σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, μπορώ να σας κάνω διαλέξεις ωρών για τα εργασιακά δικαιώματα, επειδή προέρχομαι από την Σοβιετική Ένωση και σας συνιστώ να επισκεφθείτε τις επιχειρήσεις μας και να διαπιστώσετε πόσο προστατευμένοι είναι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις μας. Πραγματικά, δεν υπάρχει η ασυδοσία – την οποία εδώ παρουσιάζετε σαν προστασία των δικαιωμάτων- αναφερόμαστε στο επενδυτικό κλίμα, πριν απ' όλα». Συνέδεσε μάλιστα το όλο θέμα και με τους …οπαδούς του ΠΑΟΚ σημειώνοντας ότι «για τα εργασιακά δικαιώματα μάθαμε στην Τούμπα, όταν βγήκαν οι φίλαθλοι στο στάδιο και είπαν «ότι είναι δικαίωμά μας». Τελικά πιστέψτε με, τα αγαπημένα χρώματα της Ελλάδας, θα είναι το μαύρο και το άσπρο».
Παράλληλα ο Ιβάν Σαββίδης, έκλεισε την τοποθέτηση του για τα εργασιακά ζητήματα σημειώνοντας πως «αν αναφερόμαστε όμως στην πραγματικότητα, πρέπει να κατανοούμε ότι στην κοινωνία υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. Αν είσαστε κατά των επενδύσεων, να στραφείτε στον Καρλ Μαρξ και όχι σε εμάς».
Πάντως το «όραμα» του προερχόμενου από την Ρωσία επιχειρηματία, σε ένα σημείο φαίνεται να έχει μία …ανησυχητική σχέση με την πραγματικότητα. Όπως ανέφερε ο Ιβάν Σαββίδης «πιθανόν, ένα από τα εργαλεία που εγγυάται την προστασία των επενδυτών από τα πολιτικά ρίσκα είναι να γίνει ένα μνημόνιο, μια συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων, που θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, από τον Πρωθυπουργό και τους ηγέτες των βασικών πολιτικών κομμάτων. Κάποιος πρέπει να είναι υπεύθυνος για την προστασία των επενδύσεων. Κάποιον πρέπει να εμπιστευτούμε εμείς οι επενδυτές».
Ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας δεν τοποθετήθηκε επ αυτών. Αρκέστηκε στο εξής σχόλιο: «Οι ομογενείς επενδυτές είναι ίδιοι με τους υπόλοιπους επενδυτές σε ό,τι αφορά το τι θέλουν από τη χώρα. Από κει και πέρα, εάν δοθούν κάποια πρόσθετα κίνητρα, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση, δεν σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο, θέλουν λιγότερη γραφειοκρατία, θέλουν σταθερότητα, θέλουν αυτά που ζητάει κάθε επενδυτής».