Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή, στο περιθώριο της κατάθεσης της νέας τροπολογίας της κυβέρνησης, με την απόφαση του ΣτΕ να συνεχίζει να διεγείρει τα πάθη, με τη συζήτηση για το άρθρο 2Α να βρίσκεται στο επίκεντρο. «Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει» υποστηρίζει επιχειρώντας να εμφανιστεί αμετακίνητος ο Νίκος Παππάς.
«Αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας πριν από λίγο στην Ολομέλεια και ζήτησε όλοι να συμβάλουν προκειμένου στη Διάσκεψη της προσεχούς Δευτέρας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.
«Νομίζω ότι μετά από πολλά επεισόδια στο ζήτημα των αδειών αυτή τη στιγμή διαγράφεται μια πορεία σύγκλισης των κομμάτων. Στην τελευταία Διάσκεψη διαφάνηκε ότι πολλά κόμματα θέλουν να ανταποκριθούν στη συνταγματική τους υποχρέωση και να συμβάλουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Φέρνουμε λοιπόν σήμερα δύο τροπολογίες. Η πρώτη αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ -θυμίζω ότι το 2Α μετέφερε για την πρώτη και μόνη φορά της εφαρμογής του νόμου την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ, πληροφορούμαστε ότι με οριακή πλειοψηφία κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του», είπε ο υπουργός Επικρατείας και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία σήμερα αλλά οφείλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν δεν ήταν αυτή η πρακτική. Υπήρχαν σταθμοί χωρίς άδεια και ένα ΕΣΡ του οποίου η νομιμότητα είχε αμφισβητηθεί. Ερχόμαστε να αναστείλουμε το 2Α αν και είναι εκ του περισσού διότι αυτό προέβλεπε τη μεταφορά της αρμοδιότητας για μία και μόνη φορά. Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε διαγωνισμός στο εξής θα γίνει από το ΕΣΡ».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δεύτερη τροπολογία η οποία αφορά τον αριθμό των αδειών. «Θυμίζω ότι σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός των αδειών ήταν θέμα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου και έγινε σφοδρή και ανήθικη κριτική. Φέρνουμε τη ρύθμιση όπου η αιτιολογημένη γνώμη γίνεται σύμφωνη. Είναι μια γενναία ρύθμιση από την κυβέρνηση».
«Μετά από πολλά επεισόδια διαγράφεται στην πολιτική ατμόσφαιρα μία πορεία σύγκλισης των κομμάτων. Υπήρξε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η διάθεση τα κόμματα να συμβάλλουν στην συγκρότηση του ΕΣΡ», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι «η απόφαση του ΣτΕ παρήγαγε δύο αποτελέσματα. Το ένα για μας είναι μία αδικία, διότι παίρνει χρήματα από τους φτωχούς και τα επιστρέφει στους πλούσιους. Το δεύτερο είναι ένα συνταγματικό κενό,. Διότι η διοίκηση δεν μπορεί να δώσει άδειες όσο δεν υπάρχει ΕΣΡ. ήρθε ώρα αυτό το κενό να το υπερβούμε και να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας. Όλοι και με γενναιότητα, διότι επί 27 χρόνια δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ».
Οποιοσδήποτε διαγωνισμός γίνει θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ
«Δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες. Αλλά αυτογνωσία που θα οδηγήσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να κάνουν το τελευταίο μεγάλο βήμα: την συγκρότηση του ΕΣΡ για να κάνει τον διαγωνισμό», υπογράμμισε ο Ν. Παππάς και τόνισε ότι «υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια που θα έπρεπε να καταβάλλονται και τα προηγούμενα χρόνια. υπάρχει ένα δεδικασμένο, ένα τίμημα, τα 255 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να συζητήσουμε όλοι πως θα εισπραχθεί το τίμημα, αλλιώς θα είμαστε όλοι υπόλογοι. Είμαστε αποφασισμένοι. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει».
Η πρώτη τροπολογία αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης ως προς την διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού. «Η κυβέρνηση έρχεται πριν την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ να προσαρμόσει την νομοθεσία στην απόφαση του ΣτΕ. Η δική μας πρακτική ήταν η εφαρμογή της συνταγματικής νομιμότητας γιατί υπήρχαν σταθμοί χωρίς άδεια και ΕΣΡ που δεν ήταν συγκροτημένο σύμφωνα με αποφάσεις του ΣτΕ», είπε ο Ν. Παππάς και δεσμεύθηκε «είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε διαγωνισμός γίνει θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ».
Ακολούθως, η δεύτερη τροπολογία αφορά τον αριθμό των αδειών. «Σε όλους τους προηγούμενους νόμους χρειαζόταν υπουργική απόφαση με γνώμη του ΕΣΡ. Δυστυχώς αυτό ήταν η πέτρα του σκανδάλου για σφοδρή και μερικές φορές και ανήθικη κριτική. Η αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ γίνεται σύμφωνη γνώμη. Είναι ένα γενναίο βήμα από την κυβέρνηση. Η γνώμη της κυβέρνησης είναι γνωστή για τον αριθμό των αδειών, αλλά αν υπάρξουν άλλες απόψεις θα πρέπει να τις λάβει υπόψη της», τόνισε ο υπουργός.
Μητέρα των μαχών για… δευτερεύοντα
«Νομίζετε ότι τον ελληνικό λαό τον ενδιαφέρει ποιος επιχειρηματίας θα πάρει άδεια; Και το έχετε ανάγει σε μείζον για να κρυφτούν όλα τα υπόλοιπα;» δήλωσε ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ, επιχειρώντας να καταδείξει το πραγματικό μέγεθος της συζήτησης, απέναντι στα υπόλοιπα προβλήματα που περνούν σε δεύτερη μοίρα.
«Επί 14 και πλέον μήνες ταλαιπωρείται η κοινωνία και το νομοθετικό σώμα από τις ρυθμίσεις του κ. Παππά. Εμείς θέλουμε να διευκολύνουμε τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να πουν αυτό που αισθάνονται γι' αυτό το κειμήλιο δημοκρατίας που αποτελεί ο νόμος Παππά. Ο κάθε βουλευτής πρέπει να αντιμετωπίσει αυτοτελώς τα θέματα της συνείδησής του», είπε ο Νίκος Δένδιας της ΝΔ.
«Ο τρόπος που η κυβέρνηση επέλεξε για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου έχει απασχολήσει όλους και είναι απορίας άξιο πως δεν θέλετε μια ανοιχτή διαδικασία», είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι. «Να ανοίξει κατάλογος των ομιλητών και να μετρηθούμε σε σχέση με την ουσία. Η κυβέρνηση με πλάγιους τρόπους προσπαθεί να ξεπεράσει την απόφαση του ΣτΕ», είπε ο κ. Αμυράς.
Λάδι στη φωτιά έριξε ο Βαγγέλης Βενιζέλος με την τοποθέτησή του κάνοντας λόγο για «βαθιά θεσμική ήττα». Πρόσθεσε δε πως «όταν δημοσιευθεί η απόφαση θα δείτε τι ατοπήματα έχετε κάνει. Αυτό που αποφάσισε το ΣτΕ δεν συνιστά έκπληξη». Χαρακτήρισε ακόμη «τέχνασμα» την αναστολή του νόμου και σημείωσε πως «η μόνη λύση είναι η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Το μόνο που σώσει τα προσχήματα για την κυβέρνηση είναι να έρθει και να συνομολογήσει το λάθος της».
Τον πρ. πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως «όταν άκουσα τον Βενιζέλο να μιλά για πολυφωνία στα ΜΜΕ μου ήρθε στο νου η ατάκα του Μαχάτμα Γκάντι την δεκαετία του 1930 όταν τον ρώτησαν πως αισθάνεται για τον δυτικό πολιτισμό και απάντησε ότι «θα ήταν μία πολύ καλή ιδέα να υπάρχει». Το ίδιο αισθάνομαι για την πολυφωνία στα ΜΜΕ, πολύ την ακούμε, λίγο την βλέπουμε», είπε.
Όλοι μαζί για κοινούς τόπους, ζητάει ο Βούτσης
Η τοποθέτηση του Β. Βενιζέλου προκάλεσε και την αντίδραση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Παππά. «Δεν θα παρακολουθήσω τον Βενιζέλο που εξέφρασε έκπληξη που βρέθηκαν 11 σύμβουλοι της Επικρατείας που θεώρησαν συνταγματικό το νόμο. Η συζήτηση αυτή θα ήταν στα όρια της συνταγματικότητας. Να μην μπούμε σε τέτοιες κορώνες».
Πρόσθεσε επίσης πως «μέσα σε ελάχιστες μέρες, όχι από την απόφαση του ΣτΕ, αλλά από την διαρροή της απόφασης, η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση. Αυτή η ευαισθησία δεν έχει καταδειχθεί τα προηγούμενα χρόνια σε αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Επί χρόνια είχαν τέτοιες αποφάσεις στα χέρια τους και δεν επέδειξαν ευαισθησία να φέρουν την θεραπεία, και σήμερα σηκώνονται οι τόνοι με αναφορές για υπουργούς που διχάζουν την κοινωνία. Μην παρακολουθήσουμε αυτή την συζήτηση».
«Οι τόνοι να είναι συγκρατημένοι γιατί υπάρχει ένα μακρύ βεβαρημένο παρελθόν μη εφαρμογής αποφάσεων», είπε ο Ν. Βούτσης και ζήτησε «όλοι μαζί να βρούμε τους κοινούς τόπους για την θεραπεία αυτών των πραγμάτων και να προχωρήσουμε συναινετικά από εδώ και πέρα».
«Ο πρόεδρος της Βουλής ήταν βαθιά διχαστικός», ισχυρίσθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος. «Ήταν όχι απλώς διχαστικός, αλλά βαθιά προσβλητικός. Είπε ότι την συμπεριφορά μας την καθοδηγούσαν συμφέροντα. Όμως με το νόμο Παππά, όπως είχα πει και τότε, τα συμφέροντα ανέβηκαν στα δένδρα και φάνηκαν τα οπίσθιά τους», συμπλήρωσε ο Ευ. Βενιζέλος
Η αντιπολίτευση ζήτησε να υπάρξει γενικευμένη συζήτηση, αλλά τελικά θα διεξαχθεί συζήτηση με την συμμετοχή περίπου 30 βουλευτών.
Μεϊμαράκης: Δεν είχα συμφωνήσει για το ΕΣΡ ως πρόεδρος της ΝΔ
«Ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν είχα συμφωνήσει, αλλά ούτε καν είχα συζητήσει με οποιονδήποτε για το ΕΣΡ» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Σημειώνει ακόμη ότι όταν σε συνέντευξη είχε ερωτηθεί, είχε ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι το θέμα αυτό θα το συζητούσε και θα ελάμβανε απόφαση η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
«Επίσης, ως Πρόεδρος της Βουλής και ως είχα υποχρέωση, κατέβαλα προσπάθειες -λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των κομμάτων- ώστε να επιτύχω τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις επί προσώπων που διέθεταν τα απαραίτητα κριτήρια.
«Κατά συνέπεια, οι όποιες προτάσεις για πρόσωπα δεν ήταν προσωπικές, αλλά αποτέλεσμα συλλογικής συνεννόησης που υπήρχε» καταλήγει ο κ. Μεϊμαράκης.
Όσοι εκπέμπουν να πληρώνουν και να ελέγχονται, επανήλθε ο Βούτσης
«Όλοι όσοι εκπέμπουν να πληρώνουν και να είναι ελεγχόμενοι» ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, λέγοντας πως το θέμα των τηλεοπτικών αδειών θα επιλυθεί σε αυτήν την κατεύθυνση.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια, κ. Βούτσης ζήτησε συγκρότηση του ΕΣΡ τονίζοντας ότι «το σήμα που δόθηκε και προς τα συμφέροντα και προς την κοινωνία είναι ότι το πολιτικό σύστημα θα προχωρήσει έξω από λογικές υποταγής σε επιχειρηματικά συμφέροντα και με σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις. Τις ευθύνες και τις αποφάσεις θα τις πάρουμε εμείς, ακούγοντας τις δικαστικές αποφάσεις, βλέποντας τι σκοπούς έχουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα».
Αναφερόμενος στο θέμα του αριθμού των αδειών ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι «παρεξηγήθηκε ο υπουργός Επικρατείας επειδή είπε τέσσερις». «Εγώ λέω τρεις, όπως προέκυπτε από τις οικονομικές μελέτες που προϋπήρχαν» συνέχισε και πρόσθεσε:
«Μπορεί να είναι παραπάνω, πράγματι. Μπορεί να γνωμοδοτήσει το ΕΣΡ, αλλά εμείς, τα κόμματα έχουμε άποψη. Άκουσα μία άποψη από μέλος του ΕΣΡ για 16 κανάλια. Ε, από τα 16 κανάλια τα 15 οδηγούνται στη διαπλοκή. Και να το ακούν αυτό οι εργαζόμενοι με τους οποίους συνομιλήσαμε, ότι δεν μπορούν να υπάρχουν 12 – 15 κανάλια στην Ελλάδα με 400 θέσεις εργασίας, αμοιβές και σταθερές εργασιακές σχέσεις».
«Θα μπορούσε η κυβέρνηση να είχε συμβιβαστεί, όπως συμβιβάστηκαν, θέλοντας και μη, υπουργοί και πολιτικές δυνάμεις. Ποιος θα μας έλεγε, και τι, από το πολιτικό προσωπικό που μας κουνά τώρα το δάχτυλο αν είχαμε κάνει συμφωνίες με ορισμένους από τους κυρίους που έχουν τα κανάλια; υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης και συνέχισε: «Είναι σημαντικό βήμα για το πολιτικό σύστημα ότι στελέχη όλων των πολιτικών δυνάμεων δηλώνουν προς όλους ότι χρειαζόταν διαγωνιστική διαδικασία και κάνουμε αυτοκριτική που δεν έγινε. Αυτό είναι ένα όπλο και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που ήρθε αυτό το θέμα, το οποίο θα επιλυθεί στην κατεύθυνση “όλοι όσοι εκπέμπουν να πληρώνουν και να είναι ελεγχόμενοι”».
Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. «Σοβαρά; Υπήρξε διάψευση ποιου αφηγήματος; Οτι υπήρξε πατεντάτη διαπλοκή; Ότι υποχρεώθηκε το πολιτικό σύστημα σε επικύψεις;» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η αντιπαράθεση με συμφέροντα ονομάζεται ήττα; Ποιανού; Και εκ μέρους ποιου το λέει αυτό; Τον τρόπο θα τον βρούμε, και ελπίζω ότι θα τον βρούμε τη Δευτέρα στη Διάσκεψη για το ΕΣΡ».