«Είναι σαφές ότι αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή κατάσταση, όχι μόνο σε σχέση με τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά. Αυτό που βιώσαμε την τελευταία βδομάδα με τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα ήταν πραγματικά κάτι πρωτοφανές. Ομολογώ ότι όσοι βρεθήκαμε δίπλα στη φωτιά δεν μπορούμε εύκολα να ξεχάσουμε τις εικόνες που ζήσαμε και οι οποίες έχουν μια πολύ μεγάλη οικολογική, κατά κύριο λόγο, ζημιά» υποστήριξε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης.
Επτά κτίρια και συγκεκριμένα η οικία Στουρμ, και κτίρια τηλεπικοινωνιών, φροντιστή, φρουράς τάφων, Δασονομείου, προσωπικού και διευθυντήρι, είναι κατά την Υπουργό τα κτήρια του κτήματος Τατοΐου που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά, οι οποίες, όπως ενημέρωσε «δεν δημιούργησαν περισσότερα δομικά προβλήματα από τα υπάρχοντα που προκαλεί ο χρόνος», ενώ το σύνολο των πόρων για την αποκατάσταση τους φέρεται να εξασφαλίζονται από το ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η Λ. Μενδώνη ανακοίνωσε πως για τα κτίρια φρουράς τάφων, προσωπικού, διευθυντηρίου και δασονομείου έχουν ήδη ξεκινήσει οι μελέτες, με αυτεπιστασία από το ΥΠΠΟΑ, οι οποίες «θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021».
Σημειώνεται πως ερωτηθείσα σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα της μελέτης αναδάσωσης του ιστορικού πυρήνα, καθώς και για το προφίλ της επιτροπής που ανέλαβε την εκπόνηση των μελετών, η Λ.Μενδώνη περιορίστηκε να απαντήσει, σύμφωνα με την ertnews.gr, πως «είναι πολύ νωρίς» και πως «η συζήτηση με τους μελετητές έγινε την Κυριακή», ενώ προσέθεσε ότι ένα μέρος του δάσους στον ιστορικό πυρήνα δεν έχει πάθει ζημιές και πως «το μέρος που έχει υποστεί ζημιές σύντομα θα αναγεννηθεί όπως μας λένε οι ειδικοί. Ως τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη θα γίνουν ανακοινώσεις ομάδας και μελέτης».
«Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και όλων των υπηρεσιών μας απεφεύχθη μεγάλο κακό και μεγάλη ζημία στα κτίρια, τα χαρακτηρισμένα μνημεία και στους αποθηκευτικούς χώρους του Υπουργείου» ισχυρίστηκε αργότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ενώ συμπλήρωσε πως «ακριβώς επειδή δεν υπήρξαν τέτοιου είδους ζημιές, μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς πρόβλημα το έργο της αποκατάστασης των ακινήτων και των κινητών μνημείων στα χρονοδιαγράμματα τα οποία υπαγορεύουν τα χρηματοδοτικά μας προγράμματα».
Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σχετικά με την επαναφορά συγκεκριμένων αντικειμένων από το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στο κτήμα, καθώς και για την μη απομάκρυνση από το Τατόι όλων των κινητών αντικειμένων για λόγους προστασίας, η υπουργός επικαλέστηκε λόγους ενότητας των αντικειμένων καθώς και την δυσκολία εύρεσης κτηρίου κατάλληλου να στεγάσει τα συγκεκριμένα αντικείμενα, που ξεπερνούν τις 100.000 χιλιάδες.
«Αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή κατάσταση. Όσοι βρεθήκαμε δίπλα στη φωτιά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις εικόνες που ζήσαμε και οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη, οικολογική κυρίως, ζημιά. Η φωτιά στο Τατόι ξεκίνησε την Τρίτη, έσβησε Τετάρτη ξημερώματα και υπήρξαν αναζωπυρώσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή» σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Λ.Μενδώνη, υπενθυμίζοντας πως «ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι όλες οι περιοχές που κάηκαν κηρύσσονται αναδασωτέες».
«Πραγματικές ζημιές δεν έγιναν»
Αξίζει να επισημανθεί πως εντός λίγης ώρας, η υπουργός Πολιτισμού πέρασε από την «πρωτοφανή κατάσταση» και τις ζημιές στα επτά κτήρια για τα οποία εκανε λόγο αρχικά, στο «δεν θα είχα κανένα πρόβλημα ανάληψης ευθύνης αν είχαν γίνει πραγματικές ζημιές», επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να απαντήσει στην κριτική για την απόκρυψη ζημιών για την οποία την επέκρινε πρόσφατα με δημοσίευμά της η Καθημερινή.
«Οπως έχει ήδη αναφερθεί από την κυβερνητική εκπρόσωπο η επιλογή ήταν την ώρα της μάχης να μιλά ένας, η πολιτική προστασία. Χθες έγινε το υπουργικό συμβούλιο και σήμερα σας ενημερώνουμε, τηρώντας τη διαδικασία που υπέδειξε η κυβέρνηση» ισχυρίστηκε η Λ. Μενδώνη αναφερόμενη στους λόγους για τους οποίους δεν ενημέρωσε νωρίτερα για τις καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά. «Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα ανάληψης ευθύνης αν είχαν γίνει πραγματικές ζημιές. Ζημιές δεν έγιναν. Από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν δικαίωμα να αξιολογήσει τους υπουργούς» κατέληξε η υπουργός.