«Χρήση βίας αδιακρίτως, βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση» που «δεν έχουν σταματήσει από την αρχή» των διαδηλώσεων, καταγγέλει το Εθνικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Χιλή, στην ετήσια έκθεσή της, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Στην ιδιαίτερα λεπτομερή έκθεση καταγράφονται όλα τα σχετικά περιστατικά – χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται συνεντεύξεις και με τους πάνω από 350 ανθρώπους που έχασαν ένα ή και τα δύο μάτια τους, όπως και το γεγονός ότι η αστυνομία «καθυστέρησε όσο μπορούσε» να πάρει μέτρα κατά των ακραίων φαινομένων βίας από μέλη της.

Η οργάνωση, που είναι κρατική, αναφέρεται, μάλιστα, στις «χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία 30 χρόνια και από την πτώση του Πινοτσέτ».

Λίγο μετά την ανακοίνωση της έκθεσης, ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, εξέδωσε έκτακτο μήνυμα, στο οποίο έκανε λόγο για την ανάγκη «απέραντου, πλήρους και ανεμπόδιστου σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, παντού και πάντα», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το διευθυντή του κρατικού Ινστιτούτου, Σέρχιο Μίκο, που παρουσίασε την έκθεση, η αντίδραση του κράτους στις διαδηλώσεις «παρήγαγε, συνολικά, τις πιο σοβαρές και πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το 1989». Αναρωτήθηκε δε, ο ίδιος «Πως είναι δυνατόν αυτά να συμβαίνουν σε μια δημοκρατία, τη δική μας δημοκρατία», και τόνισε ότι «Δεν πίστευε ότι θα ξανάγραφε ποτέ μια τέτοιους είδους έκθεση».

Με βάση την έκθεσή του, το Ινστιτούτο έχει ήδη καταθέσει εκατοντάδες μηνύσεις κατά των αρχών για δολοφονίες, βασανιστήρια, σεξουαλική κακοποίηση και πολλές ακόμη παραβιάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε,  μέχρι σήμερα, όλα τα περιστατικά βίας, ακόμη και τις δολοφονίες, ως «μεμονωμένα» και έχει απορρίψει όλες τις διεθνείς εκθέσεις και οργανώσεις, ακόμη και εκ του ΟΗΕ, που καταγγέλουν την πολιτική καταστολής που εφαρμόζει.

Στην έκθεση ήρθε να προστεθεί και η, από τηλεοράσεως, καταγγελία του νέου προέδρου της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος, ανέφερε σε ομιλία του ότι «αν πρέπει να είμαστε δίκαιοι, ο Πινιέρα έχει φυλακίσει 2.500 ανθρώπους [γιατί διαδήλωναν] και κανένας δε λέει τίποτε», σε αντίθεση με τη διεθνή κρατική κατακραυγή για λιγότερο σοβαρές παραβιάσεις στη Βενεζουέλα. «Ο κόσμος φαίνεται πως επιλέγει να αγνοήσει ή να μην αγνοήσει τέτοιες ενέργειες, ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση της χώρας», ανέφερε. «Ανησυχούμε για όσα συμβαίνουν στη Χιλή και τη Βολιβία, αλλά δεν πολυμιλούν για αυτό», είπε.