Μαζικά αποχωρούν από τον Πειραιά οι 2.500 Σύροι πρόσφυγες που έφθασαν το πρωί στην προβλήτα Ε1 με το πλοίο «Ελευθέριο Βενιζέλος».
Alexandros Michailidis / SOOC
Οπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, χρησιμοποιώντας λεωφορεία, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και ταξί οι πιο εύποροι εξ αυτών, φεύγουν με προορισμό τα βόρεια σύνορα της χώρας και απώτερο στόχο να διασχίσουν τα Βαλκάνια, με τελικό προορισμό τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Μεγάλος αριθμός προσφύγων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων μιλά αγγλικά, ανέφερε στο πρακτορείο ότι στόχος τους είναι να φύγουν το συντομότερο από την περιοχή. Χωρίς να είναι ικανοί να προσδιορίσουν γεωγραφικά τη θέση της Αττικής, όλοι απαντούσαν ότι θα συνεχίσουν «προς τα βόρεια».
Νωρίτερα, έξω από το πλοίο, μέλη αντιρατσιστικής οργάνωσης φώναζαν συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού, όπως «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξανά μοιράζουν, με το αίμα των λαών τα σύνορα χαράζουν».
Τον πληθυσμό των προσφύγων αποτελούν κυρίως οικογένειες με παιδιά και νέοι άνδρες, με ελάχιστους να ξεπερνούν τα 40 χρόνια. Στόχος των περισσοτέρων είναι να φθάσουν στα βόρεια σύνορα της χώρας και να προλάβουν να διασχίσουν τα Βαλκάνια πριν κλείσουν τα σύνορα. Τελικός προορισμός είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πλοίο, αφού ανεφοδιαστεί με καύσιμα, πιθανότατα να αναχωρήσει εκ νέου για το λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου να παραλάβει πρόσφυγες από τη Συρία, για να υπάρξει μερική αποσυμφόρηση στο νησί.