Μια μέρα απομένει μέχρι τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών γερμανικών εκλογών, όπου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά της μετά από 16 χρόνια. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και έρευνες, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD διατηρεί το προβάδισμα αλλά η διαφορά με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών CDU/CSU έχει συρρικνωθεί στη μία μονάδα. Ταυτόχρονα, το κόμμα των Πρασίνων σημείωσε ανοδική πορεία, χωρίς όμως να μπορεί να τη συντηρήσει σε υψηλά επίπεδα μετά το Μάιο, που έφτασε το 14-16%.

Ο υποψήφιος καγκελάριος από τη μεριά των Σοσιαλδημοκρατών, ‘Ολαφ Σόλτς, καλείται να αντιμετωπίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, Άρμιν Λάσετ, υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών και την υποψήφια καγκελάριο των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ. Η τελευταία φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων για την υποψηφιότητά της όταν αποδείχτηκε ότι έχει γράψει ψευδείς πληροφορίες στο βιογραφικό της και έχει αποκρύψει εισοδήματα από το προεδρείο της Βουλής. Ενώ, η υποψηφιότητα για το αξίωμα του καγκελαρίου στο πρόσωπο του Άρμιν Λάσετ δεν έχει συγκεντρώσει την απαιτούμενη υποστήριξη και συσπείρωση από τον πολιτικό του χώρο.

Επί διακυβέρνησης Μέρκελ για 16 χρόνια, αυξήθηκε το ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 43%, μειώθηκε η ανεργία κατά 44%, αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα και οι αμυντικές δαπάνες, αλλά και το δημόσιο χρέος ανά κάτοικο. Η κλιματική αλλαγή, οι ανανεώσιμες πηγές ανέργιας, η ψηφιοποίηση και οι αυξήσεις των τιμών των ενοικίων είναι από τα βασικά θέματα με τα οποία θα καταπιαστεί η επόμενη κυβέρνηση.

Η απερχόμενη γερμανική κυβέρνηση έχει συνδεθεί άρρηκτα στο μυαλό των Ελλήνων με την οικονομική κρίση χρέους και την προσφυγική κρίση. Αλλά και η προσεταιριστική στάση της Γερμάνιας απέναντι στην Τουρκία έχει πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε θέματα όπως το προσφυγικό,τον αμυντικό εξοπλισμό και τα ενεργειακά αποθέματα της Μεσογείου, η γερμανική στάση απέναντι στην Ελλάδα εγείρει ερωτήματα για τη δυνατότητα χάραξης κοινής εξωτερικής πολιτικής στην ΕΕ και για το συνεργατικό κλίμα μεταξύ δύο κρατών-μελών της ένωσης. Σαφώς οι ελληνογερμανικές σχέσεις καθορίζονται και από τη συμμετοχή των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στην ευρωζώνη. Ενώ η Γερμανία, ως μια από τις βασικότερες χώρες της ΕΕ έχει βασικό της μέλημα τη σταθέροτητα και τη συνοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μετά από 16 χρόνια, η αλλάγη της διακυβέρνησης σε μια από τις πιο βαριά βιομηχανικές χώρες της ΕΕ αναμένεται με ανυπομονησία αλλά και με διάθεση ανανέωσης. Ωστόσο, τα καιρία ζητήματα που ταλανίζουν τη γερμανική και την ελληνική πραγματικότητα αλλά και τις μεταξύ τους σχέσεις, προφανώς και δεν προκείται να αλλάξουν δραματικά μέσα σε μια νύχτα.