«Διανύουμε τον έκτο μήνα μαζικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, οι γνώσεις μας για τη νόσο αλλά κυρίως για τα εμβόλια έχουν αυξηθεί σημαντικά» σημείωσε Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την έναρξη της ενημέρωσης υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι «πάνω από το 90% των ατόμων που εισάγονται στα νοσοκομεία με Covid και τις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι» και πως «διαπιστώνεται μια απροθυμία των ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν». Ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι «το γεγονός ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν για να μην νοσηλευτεί κανείς σε νοσοκομείο με νόσο βαριά ή καταλήξει σε ΜΕΘ έχει παραγκωνιστεί από επιφυλάξεις και φόβους».

«Αναμφίβολα αποτελεί προτεραιότητα ο εμβολιασμός όσων έχουν κληθεί αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί στον εμβολιασμό τους. Διότι κάθε αναβολή είναι σημαντική έστω και για ένα άτομο. Ούτε υπάρχει δικαιολογία για τη μετάθεση της ευθύνης της προστασίας τους στους άλλους» ανέφερε η Μ. Θεοδωρίδου, ενώ στη συνέχεια επιδόθηκε σε μία άνευ προηγουμένου παράθεση παραδειγμάτων κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για εγγόνια «Όλοι μας έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης, όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε στο να πείσουμε κάποιον που δεν δέχεται να εμβολιαστεί».

Την ίδια ώρα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα «προνόμια των εμβολιασμένων προσώπων» ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εφαρμοστεί στη χώρα η σύσταση διεθνών οργανισμών που ορίζει ότι όσα άτομα έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν θα υποβάλλονται σε τεστ και καραντίνα αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, παρά μόνο εάν εμφανίσουν συμπτώματα

«Πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων κι εκεί έχουμε ακόμη δουλειά»

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Μ. Θεοδωρίδου επανήλθε στο ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών και των εφήβων, υπενθυμίζοντας πως σύμφωνα με τις εγκρίσεις των διεθνών οργανισμών στις οποίες αναφέρθηκε διεξοδικά κατά την προηγούμενη ενημέρωση. «Υπενθυμίζεται πως για όλα τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο εθνικό χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών καταλήγει στο να τα συμπεριλάβει μετά από μία επεξεργασία όλων των δεδομένων σχετικά με το εμβόλιο και τα παιδιά. Κατά τον ίδιο λοιπόν τρόπο, η Εθνική Επιτροπή θα μελετήσει τα θέματα και θα συνεκτιμήσει τους παράγοντες, που είναι  ο  ρόλος των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα, η νοσηρότητα, η θνητότητα, η ασφάλεια κυρίως, και βάσει αυτών θα διαμορφώσει το σκεπτικό πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η απόφασή της» τόνισε η Μ. Θεοδωρίδου, σε συνέχεια των προηγούμενων τοποθετήσεών της σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών για τον οποίο η Επιτροπή εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική.

Υποστήριξε, επίσης, ότι ο «ενδεχόμενος μελλοντικά εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ούτε και θα γίνει αφορμή δημουργίας διακρίσεων, κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα» και πως θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, καταλήγοντας ότι «ο πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων κι εκεί έχουμε ακόμη δουλειά».

Αναφερόμενη στο ζήτημα του εμβολιασμού των εγκύων σημείωσε ότι «οι συστάσεις είναι να εμβολιάζονται οι έγκυες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης » εφόσον πρώτα έχουν λάβει ορθή και ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον γυναικολόγο τους. «Οι γνώσεις για λοίμωξη στην έγκυο και το κύημα αυξάνουν» σημείωσε, και στη συνέχεια επικαλούμενη πρόσφατες, περιορισμένες ωστόσο, έρευνες, ανέφερε ότι «η νόσηση της εγκύου από κορονοϊό προκαλεί βλάβες στον πλακούντα, την πλακουντίτιδα Covid. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάθετη μετάδοση, δηλαδή από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο, ούτε εμφάνιση συγγενών ανωμαλιών».

Τον εγκωμιασμό της «άριστης εμβολιαστικής συμπεριφοράς» ορισμένων μικρών περιοχών επεφύλαξε για το κλείσιμο της τοποθέτησής της η Μ. Θεοδωρίδου, υποστηρίζοντας πως «Είναι ακριβώς αυτά τα παραδείγματα που δείχνουν την εμπιστοσύνη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και στηρίζουν την αισιοδοξία για την εξέλιξή του».

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως από το πρωί της Δευτέρας έχουν πραγματοποιηθεί 80.000 εμβολιασμοί και πως η ημέρα αναμένεται να κλείσει με περισσότερους από 105.000 εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας 4.000.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», σημειώνοντας, ωστόσο, πως μόνο 2.350.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη μόλις 22,4%.

Στη συνέχεια περιορίστηκε στην απαρίθμηση ποσοστών σχετικά με την ανταπόκριση των πολιτών στην εμβολιαστική εκστρατεία, υποστηρίζοντας ότι «παρατηρείται πολύ μεγάλη πίεση στα ραντεβού και πως στην Αττική είναι κλεισμένα στο 100%» τα ραντεβού στα σκευάσματα των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson, ενώ ανέφερε ότι «τα διαθέσιμα ραντεβού γίνονται «ανάρπαστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε πως με βάση τις παραδόσεις που αναμένονται θα ανοίξουν επιπλέον ραντεβού για τον μήνα Ιούνιο και αρχές Ιουλίου θα ανοίξουν επιπλέον ραντεβού για τα τρία προαναφερθέντα σκευάσματα, προκειμένου να μπορούν να κλείσουν ραντεβού όλοι οι δικαιούχοι.

Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα, ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε από την Πέμπτη 10 Ιουνίου τα άτομα ηλικίας 25 έως 29 ετών θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) πλην του εμβολίου του AstraZeneca.

Αναφορικά με την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», ο Μ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε πως στα νησιά υπάρχει σταθερή άνοδος της εμβολιαστικής επάρκειας, κάνοντας λόγο για «στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας».

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων στη χώρα, ο Μ. Θεμιστοκλέους  ανέφερε ότι «οι παραδόσεις από τις εταιρείες παραμένουν όπως τις έχουμε ανακοινώσει στη προηγούμενη ενημέρωση και εξακολουθούμε να περιμένουμε ενημέρωση για τις παραδόσεις της εταιρείας Johnson & Johnson για τον μήνα Ιούνιο» συμπληρώνοντας ότι η εν λόγω εταιρεία έχει δώσει στοιχεία μόνο για τις παραδόσεις της πρώτης εβδομάδας.