Διορία μόλις δύο ημερών, με έγγραφο που εστάλη το απόγευμα της Δευτέρας και ζητά να ονομαστικοποιηθεί το προσωπικό που θα διατεθεί από το εκάστοτε νοσοκομείο, δίνει η 1η Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής, για τη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων που προβλέπει το «εμβολιαστικό πρόγραμμα» που παρουσίασε στις 18 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Σε συνέχεια επικοινωνίας μας στις 25/11/2020, σχετικά με την προετοιμασία των Κέντρων Υγείας της 1ης ΥΠΕ για τον εμβολιασμό covid-19 των πολιτών, το Νοσοκομείο ευθύνης σας θα συμβάλλει με τη διάθεση εκ του προσωπικού 25 ΠΕ ή ΤΕ Νοσηλευτικής ή Επισκέπτες Υγείας ή Ειδικευόμενους Νοσηλευτές ή Μαίες. Παρακαλώ για την ονομαστικοποίηση του Προσωπικού ανά κατηγορία (συνημμένος Πίνακας) …. Έως τη Τετάρτη 2/12 και ώρα 15:00» αναφέρει το έγγραφο που απέστειλε η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, με την ΠΟΕΔΗΝ να δίνει στη δημοσιότητα το σχετικό που έλαβε το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», το οποίο δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών.

Όπως ορθά υπενθυμίζει και το σχετικό ρεπορτάζ, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις προσωπικού, η «λύση» της μετακίνησης προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας προς τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής επιλέχθηκε, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το ίδιο σκηνικό και το περασμένο καλοκαίρι, με γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία της Αττικής να μετακινούνται στα Κέντρα Υγείας των νησιών, για την αντιμετώπιση των εκεί ελλείψεων.

Την στελέχωση από τις δημόσιες δομές υγείας είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο υπουργός Κικίλιας κατά την παρουσίαση του προγράμματος εμβολιασμού, όταν αφού ενημέρωσε πως πρόκειται για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, που «θα μπορούν να εμβολιάσουν 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα. Θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, έξι μέρες την εβδομάδα εργασία, Κυριακή ρεπό. Και έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί δέκα λεπτά πάνω κάτω, προκειμένου να εμβολιαστεί», αφήνοντας ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο για περαιτέρω «ανάπτυξη του σχεδίου μας» και για άλλα εμβολιαστικά κέντρα.

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε λυρικά στην «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας», για την οποία ξεκαθάρισε πως «θα στηρίξει και όλη αυτή την προσπάθεια, όλο αυτό το project. Βλέπετε πώς επιμερίζονται σε Υγειονομικές Περιφέρειες τα εμβολιαστικά μας κέντρα. Εκεί θα εμβολιαστεί το κύριο κομμάτι των συμπολιτών μας». Ούτε λόγος για προσλήψεις προσωπικού. Η μόνη διαφοροποίηση στις διακηρύξεις του Β. Κικίλια, αφορά τον εμβολιασμό σε οίκους ευγηρίας, στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και τα προαναχωρησιακά κέντρα, ενώ γενικόλογες και χωρίς λύσεις ήταν οι απαντήσεις του για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.

«65 κινητές ομάδες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, εντός 10 εργάσιμων ημερών, θα εμβολιάσουν και τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας και τους ωφελούμενους[…]Σε ό,τι έχει να κάνει με πρόσφυγες και μετανάστες, ο εμβολιασμός θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στα 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα» ανέφερε ο υπουργός πριν δύο εβδομάδες. Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε 1.100 αναξιοκρατικές προσλήψεις, με μόνο κριτήριο την αύξουσα σειρά αίτησης, μεταξύ των οποίων 500 νοσηλευτές, ενώ τον Οκτώβριο, προκήρυξε 700 ακόμα θέσεις νοσηλευτών με τον ίδιο τρόπο, όλες για την στελέχωση των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, για τα 35 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, αρκέστηκε απλώς να δηλώσει πως «θα ληφθεί ειδική μέριμνα, έτσι ώστε υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας που είναι κοντά σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα να μπορέσει να εμβολιάσει και το προσωπικό, αλλά και τους κρατούμενους», χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Το επιτακτικό της απόφασης επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, την Τετάρτη, αναφερόμενος στο περιβόητο σχέδιο εμβολιασμού, για το οποίο δήλωσε στο Mega πως «πάντα λέγαμε ότι μόλις εγκριθούν από τους αρμόδιους οργανισμούς τα εμβόλια, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υποστήριξε πως το προηγούμενο διάστημα «τοποθετούσαμε την προμήθεια τους στο τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Άρα, είμαστε μέσα στον σχεδιασμό μας», και επανέλαβε τα νούμερα στα οποία αναφέρθηκε και ο Β. Κικίλιας, για τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού και τον εμβολιασμό άνω των δύο εκατομμυρίων πολιτών κάθε μήνα. «Έτσι ώστε με τα 25.000.000 εμβόλια που θα έχουμε προμηθευτεί μέχρι τέλος Ιουνίου, να μπορούν -εάν το επιθυμούν- να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες. Ένα από τα κέντρα αυτά επισκέφθηκε και ο Πρωθυπουργός το Σάββατο στον Εύοσμο, στη Θεσσαλονίκη. Άρα, υπάρχει ο σχεδιασμός και θα ξεκινήσουμε ή στο τέλος Δεκεμβρίου ή στις αρχές Γενάρη» υποστήριξε ακόμα.

Ερωτήματα και στην υπόλοιπη χώρα

Παρότι το εν λόγω έγγραφο αναφέρεται στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, αναβρασμός επικρατεί και στις υπόλοιπες υγειονομικές περιφέρειες της χώρας για την μετακίνηση προσωπικού στα εμβολιαστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, ενημέρωση για τον σχεδιασμό της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης ζήτησε με έγγραφό του προς την Διοίκηση ο βουλευτής Ηρακλείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ηγουμενίδης.

«Θα ήθελα να ενημερωθώ για τα σημεία και τον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων στο Νομό, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό, με στόχο τον ασφαλή και όσο το δυνατόν ταχύτερο εμβολιασμό του πληθυσμού« αναφέρει η σχετική επιστολή, που αποκαλύπτει το έλλειμα ενημέρωσης, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο με τα έγγραφα της τελευταίας στιγμής που είδαμε παραπάνω, όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Αντίστοιχη εικόνα διαπιστώνεται και στην Κατερίνη, όπου σύμφωνα με το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης, τον συντονισμό των εμβολιαστικών κέντρων έχει αναλάβει το Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ) της περιοχής, και ο υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας, παθολόγος Κώστας Σαρηγιαννίδης. Σύμφωνα με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό, αναμένεται να λειτουργήσουν τρία στο Κέντρο Υγείας Κατερίνης, ένα σε κάθε μία ΤΟΜΥ (πρ. ΙΚΑ και παλιό νοσοκομείο) και από ένα στα Περιφερειακά Ιατρεία Κορινού, Λόφου και Σβορώνου, αποκαλύπτοντας πως και σε αυτές τις περιπτώσεις, η στελέχωση θα γίνει από το υπάρχον προσωπικό.

«Αδύνατη η διάθεση υπαλλήλων εν μέσω πανδημίας»

Η επίμαχη απόφαση και η άμεση εφαρμογή της, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Άλλωστε, εν ευθέτω χρόνω, τόσο από την ΠΟΕΔΗΝ, όσο και από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, έχουν καταγγελθεί οι δραματικές ελλείψεις των δομών υγείας όλης της χώρας, με αρκετές δεκάδες χιλιάδες υγειονομικού προσωπικού, καθώς και πάνω από 8.000 μόνιμοι ειδικευόμενοι γιατροί. Όπως γίνεται ξεκάθαρο, το προσωπικό από δημόσια νοσοκομεία που αναμένεται να διατεθεί στα εμβολιαστικά κέντρα θα μετρά τουλάχιστον εκατοντάδες υγειονομικών, που θα μετακινηθούν από τις δημόσιες δομές υγείας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιπλέον ελλείψεις που θα αντιμετωπίσουν.

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ γνωστοποιεί την απόφαση του υπουργείου Υγείας για τη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων με μεγάλο αριθμό νοσηλευτών, επισκεπτών και μαιών, υπογραμμίζοντας πως «το προσωπικό των Νοσοκομείων είναι ελάχιστο δεν φθάνει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για την περίθαλψη περιστατικών κορoνοϊού».

«Αντί λοιπόν ενίσχυσης των Νοσοκομείων επιχειρείται η αφαίμαξη προσωπικού. Για την στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων θα πρέπει να προσληφθεί προσωπικό το οποίο θα εκπαιδευτεί» τονίζουν, υπενθυμίζοντας πως έχουν επανηλλειμένως παρέμβει για τις μετακινήσεις προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας προς τα Νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας αντί προσλήψεων, «με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ασφαλής λειτουργία των Κέντρων Υγείας».

Οι υγειονομικοί τονίζουν πως η στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων θα πρέπει να λυθεί με προσλήψεις, καθώς εν μέσω πανδημίας με διαπιστωμένες τις ελλείψεις προσωπικού των Νοσοκομείων, «είναι αδύνατη η διάθεση υπαλλήλων για τον εμβολιασμό του πληθυσμού», και προειδοποιούν πως «θα διαλυθούν τα Νοσοκομεία», ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης από το υπουργείο Υγείας, και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού στα Κέντρα Υγείας, για να καλυφθούν οι ανάγκες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.