Όπως είπε ο Γ. Ντέισελμπλουμ, το υφιστάμενο πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους και η Ευρωζώνη θα λάβει κατά το δεύτερο εξάμηνο τις αποφάσεις της σε σχέση με το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωζώνης υπογράμμισε τη θετική πορεία στην οποία έχουν, λίγο – πολύ, εισέλθει όλες οι χώρες στις οποίες εφαρμόζονται προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.

Ειδικά για την Ελλάδα είπε ότι «μπορεί να υπάρχει ακόμη δρόμος, υπάρχουν όμως και αποτελέσματα» και αναγνώρισε ότι διαφαίνεται σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα. Σημείωσε, όμως, πως αυτό θα επικυρωθεί επισήμως από τις Βρυξέλλες στο τέλος του Απριλίου.

Απέφυγε, παράλληλα, να αναφερθεί στη μορφή και το περιεχόμενο που θα μπορούσε να έχει ενδεχόμενη νέα οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Σημείωσε, πάντως, πως ακούει «αισιόδοξες φωνές» από την πλευρά της Αθήνας ότι δεν θα απαιτηθεί νέο πρόγραμμα και δήλωσε πως αυτό θα ήταν ευκταίο.

Ως προς το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, υπενθύμισε πως τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν τον Δεκέμβριο του 2012 πως με βάση το υπάρχον πρόγραμμα και ανεξαρτήτως των βραχυχρόνιων διακυμάνσεων είναι εφικτή η συρρίκνωσή του περί το 120% του ΑΕΠ το 2022.

Ο Γ. Ντέισελμπλουμ ανέφερε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα πρέπει να αποφασισθεί αν τα δεδομένα έχουν αλλάξει, σημειώνοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας να εξετάσουν μέτρα για την περαιτέρω συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στην περίπτωση που επικυρωθεί τον Απρίλιο η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αναφερόμενος στην άφιξη της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη Κυριακή, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία το ταχύτερο δυνατό ούτως ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Μάρτιο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)