Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ η εν λόγω ρύθμιση παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας. Σύμφωνα με την απόφαση, υπερακοντίζεται το δημόσιο συμφέρον, καθώς καλύπτονται θέσεις από τους αθλητές, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο αριθμός των υποψήφιων φοιτητών.
 
Το δικαστήριο ζήτησε μάλιστα από το υπουργείο να εγγράψει ως υπεράριθμο στην Ιατρική Σχολή υποψήφιο των Πανελλαδικών εξετάσεων του εκπαιδευτικού έτους 2016-2017, ο οποίος δεν εισήχθη στη σχολή γιατί επιλέχθηκε να μπει ένας συνυποψήφιος του αθλητής αν και με λιγότερα μόρια από αυτόν.
 
Σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, το ΣτΕ κρίνει πως η ρύθμιση παραλείπει να προβλέπει διακριτές θέσεις κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες.
 
Η απόφαση του ΣτΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη αλλά και του Γ.Γ. Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού.
 
«Είμαστε προβληματισμένοι και απογοητευμένοι. Θα μελετήσουμε το σκεπτικό της απόφασης για να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα κάνουμε» δήλωσε ο Γ. Βασιλειάδης σχολιάζοντας την απόφαση.
 
Με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook, σχολίασε ο Ι. Συναδινός την απόφαση του ΣτΕ τονίζοντας πως «ο κόμπος έφτασε στο χτένι»


 
Η καταξιωμένη αθλήτρια Κατερίνα Στεφανίδη μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter σχολίασε την εν λόγω απόφαση, υπογραμμίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο το ΣτΕ «καταδικάζει τον ελληνικό αθλητισμό σε εποχή αγραμματοσύνης».