X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαιώνει τους τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια δισεκατομμυρίων

Παρά το ότι μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020 είχαν ληφθεί τέσσερις αποφάσεις του Αρείου Πάγου που τάσσονταν ευθέως κατά του νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκης σχετικά με την αμνήστευση δεκάδων τραπεζιτών και κομματικών στελεχών για τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα, τη Δευτέρα «το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου με εισηγητή τον αρεοπαγίτη Γρηγόριο Κουτσοκώστα εξέδωσε το υπ΄ αριθμ. 158/22.2.2021 ομόφωνο βούλευμά του με το οποίο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που ζητούσε να αναιρεθεί η υπ΄ αριθμ. 2758/2020 απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών». Ωστόσο, το θέμα της συνταγματικότητας δεν λήγει με την απόφαση αυτή οριστικά και θα κριθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
George Vitsaras / SOOC
|

Μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου, ο Άρειος Πάγος είχε εκδώσει τέσσερα βουλεύματα που απέρριπταν τον νόμο σχετικά με την αμνήστευση τραπεζιτών και κομματικών στελεχών για τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα Ο Άρειος Πάγος είχε κρίνει ότι ο εν λόγω νόμος είναι αντισυνταγματικός

Η ποινική δίωξη στρεφόταν κατά 97 τραπεζικών στελεχών, ανάμεσα στους οποίους είναι ο Μιχάλης Σάλλας και ο Θεόδωρος Πανταλάκης, ενώ για ηθική αυτουργία ελέγχονται 7 κομματικά στελέχη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η συνολική οφειλή και των δύο κομμάτων σε όλες τις τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 428 εκατ. ευρώ.

Αλλεπάλληλα «χαστούκια» στην κυβέρνηση για τον νόμο περί αμνήστευσης τραπεζιτών για τα θαλασσοδάνεια

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον νόμο που ορίζει την υποχρέωση υποβολής έγκλησης εκ μέρους των τραπεζών προκειμένου να συνεχιστούν οι ποινικές διαδικασίες σε όλες τις εκκρεμείς δικαστικά υποθέσεις απιστίας στελεχών τους μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών. Ο νόμος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 και ορίζει στην ουσία ότι η ποινική δίωξη των τραπεζικών στελεχών δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, εάν το κρίνουν, τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento.gr, το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου «με εισηγητή τον αρεοπαγίτη Γρηγόριο Κουτσοκώστα εξέδωσε το υπ΄ αριθμ. 158/22.2.2021 ομόφωνο βούλευμά του με το οποίο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που ζητούσε να αναιρεθεί η υπ΄ αριθμ. 2758/2020 απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως  το θέμα της συνταγματικότητας δεν λήγει με την απόφαση αυτή οριστικά και θα κριθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η έκδοση δύο ακόμη βουλευμάτων για υποθέσεις που έχουν συζητηθεί στα Ποινικά Τμήματα, ενώ αναμένεται να εξετασθεί ακόμη μία, που είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας.

Ο συγκεκριμένος νόμος ορίζει ότι η ποινική δίωξη των τραπεζικών στελεχών δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, εάν το κρίνουν, τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα (στις διοικήσεις των οποίων υπάρχουν και διωκόμενα στελέχη).


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις