Η τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα, προκειμένου να πιέσει για άμεσο κλείσιμο προαπαιτούμενων και στη συνέχεια να ανάψει το πράσινο φως για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. 


Κοντά σε συμφωνία για τα ενεργειακά

Στο προσκήνιο βρίσκεται το θέμα των ενεργειακών, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να κλείσει και τυπικά η συμφωνία με τους θεσμούς για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος και έως την 1η Δεκεμβρίου θα έχουν οριστικοποιηθεί ο τρόπος και τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων», της πρώτης μονάδας της Μελίτης και της άδειας κατασκευής της δεύτερης, καθώς και των δύο της Μεγαλόπολης.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι θα κλείσουν και τα αντισταθμιστικά μέτρα έως την ερχόμενη Παρασκευή, αναφέροντας ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει την αύξηση των ωρών λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου από τις 17.500 στις 32.000 ώρες, αλλά και τη χορήγηση της δυνατότητας στη ΔΕΗ να πραγματοποιήσει επένδυση στον συγκεκριμένο σταθμό.

Σημείο – κλειδί οι πλειστηριασμοί

Το άνοιγμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ήταν μια από τις πρώτες επιδιώξεις των δανειστών, με την κυβέρνηση να υποχωρεί και να ανοίγει τον δρόμο. Παρά το ότι οι συμβολαιογράφοι είχαν ανακοινώσει πως θα απέχουν από τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2017, οι πιέσεις των δανειστών ώθησαν την κυβέρνηση να επέμβει και να εγγυηθεί για την ομαλή διεξαγωγή τους.

Υπενθυμίζεται ότι για να καμφθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις, η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έχουν αφεθεί στην «καλή πίστη» των τραπεζών για μια προφορική συμφωνία που αναφέρει ότι θα υπάρξει προστασία ακινήτων αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία γραπτή δέσμευση όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης.

«Υπάρχει η δική μας επιλογή στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να επικεντρωθούμε στις μεγάλες υποθέσεις, διότι αυτή είναι η προτεραιότητα. Δεν σημαίνει όμως ότι μεταγενέστερα υπάρχει κάποια συμφωνία ότι δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε πλειστηριασμούς», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Περιμένοντας νεύμα από την τρόικα

Στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Εurogroup έγινε μια πρώτη συζήτηση για την Ελλάδα, όπου οι δανειστές ενημερώθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις και τα όσα έγιναν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της τρίτης αξιολόγησης, στις αρχές Νοεμβρίου.

Εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πιστή εφαρμογή όσων είχαν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και το άνοιγμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αυτό που απομένει για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στην Αθήνα και να υπάρξει η διαβεβαίωση της τρόικας σχετικά με την υλοποίηση όσων ζητούν οι δανειστές.


Παίρνουν σειρά ο συνδικαλιστικός νόμος και οι ιδιωτικοποιήσεις

Μετά τα ενεργειακά και το άνοιγμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σειρά θα πάρουν οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και οι περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, καθώς τα δύο αυτά θέματα αποτελούν ξεκάθαρη απαίτηση των δανειστών, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως δεν επιτρέψει σημαντικές αλλαγές κατά των εργαζομένων στον συνδικαλιστικό νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι τα 60 προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση, μέχρι τώρα έχουν κλείσει τα 26, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει προ ημερών στους υπουργούς του πως θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους, ώστε να έχουν κλείσει τουλάχιστον 26 ακόμα μέχρι την επιστροφή της τρόικας στα τέλη Νοεμβρίου.