Της Βασιλικής Σιούτη

Συνεδριάζουν  από κοινού τελικά η πενταμελής επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ( Δ. Βίτσας, Π. Λάμπρου, Ρ. Ρινάλντι, Στ. Λεουτσάκος, και Γ. Γαβρίλης)  που είχε την ευθύνη για τις υποψηφιότητες μαζί με την Πολιτική Γραμματεία στην οποία θα τις εισηγούνταν.
 
Στην Κουμουνδούρου θέλουν να κλείσει γρήγορα το θέμα των 8 υποψηφιοτήτων που εκκρεμούν. Αν θα κλείσει και «αναίμακτα» θα γίνει γνωστό το απόγευμα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει κι άλλη καθυστέρηση. 
 
Το παρασκήνιο εξακολουθεί να είναι έντονο και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές από τις υποψηφιότητες για τις οποίες γράφουν τα ΜΜΕ δεν έφτασαν ποτέ στην αρμόδια επιτροπή και ούτε συζητήθηκαν. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Λάκη Λαζόπουλου, για την οποία ποτέ και κανένα στέλεχος δεν κατάθεσε πρόταση για τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο. Τα στελέχη της πενταμελούς εικάζουν ότι κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος συζητά μαζί του, αλλά η επιτροπή υποψηφιοτήτων δεν γνώριζε τίποτα.
 
Επίσης ούτε θέμα Βαρουφάκη υπήρχε, τουλάχιστον μέχρι την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Πριν από πάρα πολύ καιρό είχε γίνει μια συζήτηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μαζί του, αλλά  εκείνος δεν είχε δείξει καμία διάθεση για να πολιτευθεί. Τότε στην Κουμουνδούρου είχαν πει ότι θα φροντίσουν να τον αξιοποιήσουν σε κάποια επιτροπή διαπραγμάτευσης όταν  ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Από τότε και μέχρι τη συνεδρίαση της ΚΠΕ για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου τίποτα δεν είχε αλλάξει, καθώς ο Γ.Βαρουφάκης δεν είχε δείξει καμία προθυμία για να συμμετάσχει σε αυτό.
 
Σε κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται η εκτίμηση ότι αυτό μπορεί να ήταν απλός αντιπερισπασμός απέναντι στην υποψηφιότητα Λαπαβίτσα, μπλόφα δηλαδή για να αντιδράσει αρνητικά η Αριστερή Πλατφόρμα, να «κοπούν» και οι δύο και να θεωρηθεί «ισοπαλία».
 
Για την υποψηφιότητα του  καθηγητή Οικονομικών Κώστα Λαπαβίτσα λέγεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει εκφραστεί αρνητικά, σε αντίθεση με συνεργάτες του, όπως τον εκπρόσωπο τύπου, Πάνο Σκουρλέτη, που δήλωσε τη διαφωνία του, αλλά και τους «ρεαλιστές» οικονομολόγους (Μηλιός, Σταθάκης) που δεν τον ήθελαν στο ψηφοδέλτιο. Θετικά ωστόσο,  είδαν την υποψηφιότητα του Λαπαβίτσα, όχι μόνο η Αριστερή Πλατφόρμα, που τον πρότεινε, αλλά και η αριστερή πτέρυγα της πλειοψηφίας, καθώς εκτιμούν ότι θα διακόψει τυχόν διαρροή δυσαρεστημένων αριστερών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που πιστεύουν ότι μετά τις εκλογές του 2012  έχει βάλει νερό στο κρασί του. Η υποψηφιότητα Λαπαβίτσα, εκτιμάται επίσης, ότι θα συσπείρωνε τους ψηφοφόρους που είναι  αρνητικοί απέναντι στην Ευρωζώνη (και αποτελούν τη μισή εκλογική του βάση). Από την άλλη, γνωρίζουν ότι θα έβαζε τη «μονταζιέρα» της Συγγρού να δουλέψει στο φουλ, αλλά αυτό δεν τους ανησυχεί όλους.  Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση της υποψηφιότητας Λαπαβίτσα είναι μάλλον η πιο κρίσιμη πολιτικά από αυτές που εξετάζονται σήμερα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντιμετώπισή της, καθώς ορισμένοι αισθάνονται σαν να έχουν  στα χέρια τους μια χειροβομβίδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα ενισχύσει το ψηφοδέλτιο.
 
Θέμα υπάρχει και με την έγκριση των 8 υποψηφιοτήτων που εκκρεμούν, καθώς όλες οι υπόλοιπες επικυρώθηκαν από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και  δεν θα μπορούσαν αυτές να έχουν «λιγότερη νομιμοποίηση»,  αν και η ΚΠΕ εξουσιοδότησε την επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία.
 
Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως, ήθελαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητούν εναγωνίως πρόσωπα από τους κοινωνικούς χώρους για να καλύψουν κενές θέσεις , χωρίς αντιδράσεις. Άλλωστε, κατά κοινή ομολογία,  τα δυνατά ονόματα δεν λείπουν από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.