24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιεί την Πέμπτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων για τον επισιτιστικό και τουριστικό κλάδο, με παράλληλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και σε αρκετές τουριστικές πόλεις. Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για εργοδοτική ασυδοσία και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διευκολύνει τις ομαδικές απολύσεις.
 
Παράλληλα, η Ομοσπονδία καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι επιμένει  «στην προγραμματισμένη φτωχοποίηση της κοινωνίας από την υπερφορολόγηση, την ακρίβεια και στην επιβολή πολλαπλών μειώσεων στις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές, όπως με το αυθαίρετο νέο κούρεμα στο εφάπαξ και την αρπαγή των εισφορών, των αποθεματικών και της περιουσίας του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων».


Μοτοπορεία από τους διανομείς φαγητού στη Θεσσαλονίκη


Στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας, μοτοπορεία προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν στις 10:30 στην Καμάρα, οι διανομείς φαγητού στη Θεσσαλονίκη.

«Οι εργαζόμενοι «φαντάσματα», «τα παιδιά με τα μηχανάκια», αποφασίσαμε να οργανωθούμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας», αναφέρουν μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Φαγητού Θεσσαλονίκης.
 

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Φαγητού Θεσσαλονίκης διεκδικούν:
Να εφαρμόζεται από όλους τους εργοδότες η ισχύουσα εργατική νομοθεσία:
Πλήρη ασφάλιση για όλους.
Πληρωμή δώρων, αδειών/ επίδομα άδειας.
Πληρωμή υπερωριών και προσαυξήσεων για εργασία τη νύχτα και Κυριακές/αργίες.
-672 βασικό μισθό (4?/ώρα) καθαρά.
Επίδομα επικινδυνότητας 10% και ταμειακών λαθών 5%.
Να δουλεύουν με μηχανάκι της επιχείρησης,
πληρωμένες βενζίνες -Πληρωμένα σέρβις ή εφάπαξ αποζημίωση ενός μισθού (για σέρβις)
Παροχή εξοπλισμού (αδιάβροχο, μπουφάν, κράνος, υπόδηση).


Λάντζα: Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλουν Κυβέρνηση – ΕΕ – Ξενοδόχοι – ΣΕΤΕ 

Στην 24ωρη απεργία καλεί και η Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό «Λάντζα», που σε σχετική ανακοίνωση της καταγγέλλει ότι το «αναπτυξιακό μοντέλο» για το Τουρισμό που επιδιώκει ο ΣΕΤΕ «περνά μέσα από την άγρια εντατικοποίηση και την εκμετάλλευση των εργαζομένων οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι οι μόνοι που δεν έχουν ωφεληθεί από την μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης».

Παράλληλα, σημειώνει ότι την ώρα που «το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο αυξάνει συνεχώς τη κερδοφορία του εμείς οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουμε έναν απερίγραπτο εργασιακό μεσαίωνα βλέποντας δικαιώματα και κατακτήσεις να γκρεμίζονται, τα εισοδήματα μας να μειώνονται συνεχώς, ενώ τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας αποτυπώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα όπου κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές εργασίας, τα δουλεμπορικά, οι μαθητείες και η εκ περιτροπής εργασία».