Απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία έναντι αμοιβής. Αυτό το ποδαρικό επιφύλασσε στο υπουργείο Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης. Υποστηρίζει ότι «θα ωφελούνται όλοι», αφού κάποιοι θα αναγκάζονται να πληρώνουν για να χειρουργηθούν και οι πρωινές ουρές θα μικραίνουν. Σε απίστευτες κυνικές δηλώσεις έχει προβεί ο υπουργός το τελευταίο 24ωρο, ομολογώντας πως με αυτή τη ρύθμιση που θα φέρει νομιμοποιείται το ''φακελάκι''. Ο γγ της ΟΕΝΓΕ εξηγεί στο ΤΡΡ τι ακριβώς θα σημαίνει για την τσέπη μας, τους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων και γενικότερα το ΕΣΥ αυτή η ρύθμιση. «Νομιμοποιούμε το φακελάκι αντί να πετάξουμε έξω τους επίορκους» λέει χαρακτηριστικά και σχολιάζει πως δεν πρόκειται για πρωτοτυπία του κ. Γεωργιάδη. «Αυτά τα έλεγε από τον Φεβρουάριο του 2022 η κα. Γκάγκα σε περιφερειακά κανάλια στη Βόρεια Ελλάδα. Έλεγε με φυσικότητα ''τι να κάνουμε, ο κόσμος θέλει να ανταμείψει τον χειρουργό, γι' αυτό να καθιερώσουμε τα απογευματινά χειρουργεία''. Να νομιμοποιήσουμε δηλαδή αυτή την ''ανταμοιβή''. Αντί να πατάξουν τη διαφθορά, τη νομιμοποιούν».
Με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, «δεν θα έχει νόημα ο γιατρός να παίρνει τα χρήματα μαύρα με το φακελάκι και να κινδυνεύει να διαπομπευθεί και να έχει ποινικές κυρώσεις, θα μπορεί να πάρει νόμιμα το φακελάκι του». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντάς το ως «επιχείρημα» της «μεταρρύθμισής» του.
Σημειώνεται ότι το επιχείρημα πως θα μειωθούν οι τεράστιες λίστες αναμονής στο υποχρηματοδοτούμενο ΕΣΥ, με τη «μεταρρύθμιση» των χειρουργείων επί πληρωμή απορρίπτεται από τις ενώσεις των γιατρών, που τονίζουν ότι η μόνη λύση είναι η αύξηση μισθών και η στελέχωση του δημοσίου συστήματος Υγείας.
«Εάν καθιερωθούν τα απογευματινά χειρουργεία, θα γίνονται μόνο αυτά» τόνισε ο γενικός γραμματέας των Νοσοκομειακών Γιατρών, Πάνος Παπανικολάου, στο TPP. «Δεν θα γίνονται παρά ελάχιστα πρωινά, διότι το προσωπικό δεν επαρκεί», εξήγησε. «Η θα γίνεται το ένα, ή το άλλο».
«Λέει ο κ. Γεωργιάδης ότι αυτός που θα χειρουργηθεί το απόγευμα, θα αφαιρεθεί από την πρωινή λίστα. Ουδέν ψευδέστερον αυτού. Πέρα από την ανεπάρκεια του προσωπικού, δημοσιεύτηκε πρόσφατα ΦΕΚ με τίτλο ”περί ενιαίας λίστας χειρουργείων”. Η ψηφιοποίηση έχει θετικά, φυσικά, προσθέτει διαφάνεια, αλλά έχει το ΦΕΚ έχει διατάξεις εκ του πονηρού υποβολιμαίες. Μία από αυτές λέει ότι κάποιοι γιατροί θα μπορούν μόνο με ένα username κι έναν κωδικό να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να φορτώνουν τη λίστα αναμονής με περιστατικά οποιαδήποτε ώρα της μέρας, έστω κι αν δεν έχουν εξεταστεί στα έκτακτα πρώτα… Αν ο κ. Καθηγητής τάδε έχει συνεννοηθεί με την κα. Ψαράκη -την έχει εκβιάσει ουσιαστικά- , η οποία δεν έχει κάτι σοβαρό, δεν πεθαίνει, έχει ας πούμε μία καλοήθη πάθηση νευροχειρουργικής ρουτίνας κι έχει μόνο ανυπόφορο πόνο, της λέει ”θα σε βάλω μεθαύριο στο απογευματινό χειρουργείο, εντάξει δε θα πληρώσεις πολλά, 1.500 άντε 1.700 κρατικό φακελάκι, σιγά τα λεφτά”… Σε δηλώνω στη λίστα αναμονής, ώστε να τα ψήσουμε, να τα κανονίσουμε και να δηλώσουμε ότι μεθαύριο το απόγευμα θα χειρουργηθείς”» εξηγεί ο κ. Παπανικολάου.
«Νομιμοποιούμε το φακελάκι αντί να πετάξουμε έξω τους επίορκους» λέει χαρακτηριστικά και σχολιάζει πως δεν πρόκειται για πρωτοτυπία του κ. Γεωργιάδη. «Αυτά τα έλεγε από τον Φεβρουάριο του 2022 η κα. Γκάγκα σε περιφερειακά κανάλια στη Βόρεια Ελλάδα. Έλεγε με φυσικότητα ”τι να κάνουμε, ο κόσμος θέλει να ανταμείψει τον χειρουργό, γι’ αυτό να καθιερώσουμε τα απογευματινά χειρουργεία”. Να νομιμοποιήσουμε δηλαδή αυτή την ”ανταμοιβή”. Αντί να πατάξουν τη διαφθορά, τη νομιμοποιούν».
Τα προβλήματα στο ΕΣΥ πολλά, κι αντί να φροντίσουν για τη στελέχωσή του, σπρώχνουν τον κόσμο στους ιδιώτες. Όπως αναφέρει ο κ. Παπανικολάου, «Λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, τα ορθοπεδικά περιστατικά, με εντολή του κράτους, τα στέλνουν σε ιδιωτικό, με λεφτά και γιατρούς του δημοσίου. Επί τρία χρόνια το ίδιο γίνεται στη Θεσσαλία, όπου ασθενείς από Λάρισα τους χειρουργούν γιατροί του δημοσίου με λεφτά του δημοσίου στο Ιασώ Λάρισας».
Προσθέτει, δε, πως «ζεστό κρατικό χρήμα πηγαίνει προς διάφορες περίεργες ιδιωτικές εταιρείες, υπερεργολαβικές που χρησιμοποιούν πανάκριβο εξοπλισμό των νοσοκομείων για να κάνουν ιντερνετική διάγνωση εξ αποστάσεως και να στέλνουν γνωματεύσεις με mail, με πανάκριβο κόστος για το δημόσιο. Και έχουμε και κολοσσιαίες υπερτιμολογήσεις σε φάρμακα και ιατρικά υλικά που στα ελληνικά νοσοκομεία πωλούνται πάνω από 150% απ’ ότι στα νοσοκομεία των άλλων χωρών της Ευρώπης».
Τέλος, ο γγ της ΟΕΝΓΕ αναφέρεται στο… πάρτι δισεκατομμυρίων που γίνεται στον ΕΟΠΥΥ. «Ο ΕΟΠΥΥ υποτίθεται ότι μέχρι τώρα πλήρωνε ολόκληρο το κλειστό ενοποιητικό νοσήλιο. Υποτίθεται. Γιατί στην πραγματικότητα δεν πληρώνει τα δις χρέη από νοσήλια των ασφαλισμένων του. Τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας του, το 2012-13-14 είχε 4,5 δις χρέη προς το δημόσιο, τα οποία διαγράφηκαν μονοκονδυλιά με διάταξη ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Το 2015-16-17 είχε χρέη 3,5 δις, τα οποία διαγράφηκαν με νομοθετική διάταξη της ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2019. Οσονούπω επίκειται και η διαγραφή της επόμενης τριετίας, μέχρι το 2020, όπου μιλάμε για πολύ περισσότερα δις χρέη προς το δημόσιο, γιατί από 1η Νοεμβρίου 2018 έχουν αυξηθεί πολύ οι τιμές των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων. Και τις δύο προηγούμενες φορές τα χρέη διαγράφηκαν με νομοθετικές διατάξεις μεταμεσονύχτιες. Την τελευταία φορά, μάλιστα, η διάταξη πέρασε σχεδόν μεσάνυχτα παραμονή Χριστουγέννων το ’19».