Η έρευνα της INEGI έδειξε πως η πιθανότητα κάποια γυναίκα να καταγγείλει στις αρχές ότι υπέστη σωματική ή ψυχική βία, είναι εξαιρετικά χαμηλή σε ευρύ φάσμα περιπτώσεων. Αν ο δράστης είναι ο σύντροφος του θύματος, μόλις το 13,1% το καταγγέλλει. Σε περιπτώσεις σωματικής ή σεξουαλικής βίας στο σχολείο, υποχωρεί στο 7,8%, πέφτει στο 7,1% σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, στο 6,5% στον χώρο εργασίας και στο 4,3% στην ευρύτερη κοινότητα. Η μια στις δυο γυναίκες του δείγματος της έρευνας είπε πως έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση στη ζωή της, η μια στις πέντε μέσα στον τελευταίο χρόνο. Πάνω από το ένα τρίτο ανέφερε πως έχει υποστεί σωματική βία, η μια στις 10 τον τελευταίο χρόνο.

Ο πιο συχνός λόγος που δεν καταγγέλλονται οι επιθέσεις είναι πως το θύμα δε θεώρησε πως ήταν κάτι τόσο σοβαρό. Ορισμένες γυναίκες εξάλλου είπαν πως δε γνώριζαν πώς να το κάνουν, ότι φοβούνταν πως θα υποστούν συνέπειες, ότι θα κατηγορούσαν εκείνες, ότι δε θα γίνονταν πιστευτές, ή πως ντρέπονταν.

Όταν αναφέρουν το συμβάν, είναι πιθανότερο να πάνε σε κοινωνικό ή εισαγγελικό λειτουργό, παρά στην αστυνομία. Όταν πρόκειται για περιστατικό στον χώρο εργασίας, το αναφέρουν συχνότερα σε κάποιον συνδικαλιστικό εκπρόσωπο ή στη διοίκηση. Αν πρόκειται για επεισόδιο σε σχολείο, το αναφέρουν πιο συχνά στη διεύθυνσή του.

Η έρευνα, σε δείγμα κοριτσιών και γυναικών, ηλικίας 15 ετών και άνω, κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών που έχουν υποστεί βίαιες επιθέσεις στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ των 20 και των 30 ετών.

Στο Μεξικό, όπου δολοφονούνται κάπου 20 γυναίκες καθημερινά, οι προβολείς στράφηκαν αυτόν τον μήνα στην εισαγγελία της πολιτείας Μορέλος, που κατηγορείται πως προσπάθησε να συγκαλύψει τη δολοφονία 27χρονης. Αρχικά, η εισαγγελία ανέφερε πως η Αριάδνα Φερνάντα Λόπες πέθανε εξαιτίας «δηλητηρίασης από αλκοόλ». Ακτιβίστριες και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα σε κινητοποιήσεις καλώντας να ληφθούν πιο σθεναρά μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου της έμφυλης βίας.