Την απογοητευτική εικόνα επιβεβαίωσε την Πέμπτη το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, που μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τη βεβαίωση και την είσπραξη προστίμων από τις λίστες και τα εμβάσματα στο εξωτερικό, μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτα Κακλαμάνη.
 
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία, από τα 555 εκατ. ευρώ που έχουν βεβαιωθεί, έχουν εισπραχθεί μόλις τα 80 εκατ. ευρώ, ποσοστό της τάξης του 14,6% σε σχέση με τα βεβαιωθέντα πρόστιμα.
 
Πιο αναλυτικά, από τους ελέγχους στη λίστα Λαγκάρντ βεβαιώθηκαν πρόστιμα, ύψους 179 εκατ. ευρώ το 2015 και 47 εκατ. ευρώ το 2016, για να εισπραχθούν 27 εκατ. ευρώ και έξι εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Όσον αφορά στη λίστα Μπόργιανς, το Δημόσιο απέσπασε πέρυσι μόλις 137.000 ευρώ από βεβαιωθέντα πρόστιμα περίπου 3,5 εκατ. ευρώ.
 

Αναλυτικός πίνακας των στοιχείων του ΥΠΟΙΚ «όπως αυτά έχουν αντληθεί από τα Ο.Π.Σ. TAXIS- ELENXIS»

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του ΥΠΟΙΚ, «προτεραιότητα της Α.Α.Δ.Ε. είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, για την αποτροπή και την καταστολή φαινομένων φοροδιαφυγής, οπουδήποτε αυτά κι αν εκδηλώνονται. Προς το σκοπό αυτό, λαμβάνονται συνεχώς όλα τα απαραίτητα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για την ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» αναφέρει το υπουργείο.
 
Παράλληλα, απογοητευτική εικόνα παρουσιάζουν και τα έσοδα από το λαθρεμπόριο καπνικών, πετρελαιοειδών και αλκοολούχων ποτών. Συγκεκριμένα, τη διετία 2015-2016, βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 611.707.082,81 ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 31.192.603,42 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 5% του συνόλου. Για το 2016 με στόχο είσπραξης τα 19,4 εκατομμύρια ευρώ εισπράχθηκαν μόλις 8.244,984 ευρώ.
 

«Δεν παραγράφονται» υποστηρίζει ο Πιτσιλής

 
«Δεν παραγράφονται οι υποθέσεις που εμπίπτουν στις λίστες, όπως Λαγκάρντ και Μπόργιανς εφόσον υπάρχει ποινικό θέμα…» ανέφερε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο διοικητής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, Γιάννη Κουτσούκου, που επικαλέσθηκε δημοσίευμα ότι οι Θεσμοί ασκούν πιέσεις για να υπάρξει παραγραφή, ο Γ. Πιτσιλής επιβεβαίωσε ότι πράγματι «ασκήθηκαν τέτοιες πιέσεις αλλά έληξε θετικά για μας…» κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Μάκης Μπαλαούρας.
 
Ο διοικητής της ΓΓΔΕ, τόνισε μάλιστα πως ήταν ο ίδιος μπροστά σε αυτό το σκέλος της διαπραγμάτευσης, ενώ σημείωσε πως θα περιμένει και την σχετική απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο υπάρχει προσφυγή για το -κατά πόσο- είναι συνταγματική ή μη, η διαρκής επέκταση της παραγραφής. Επίσης, υποστήριξε πως η ΓΓΔΕ, με όσες δυνάμεις έχει, θα προχωρήσει σε όλους αυτούς τους ελέγχους.
 
Επιπροσθέτως, ερωτηθείς για το μεγάλο θέμα των επιστροφών του ΦΠΑ ο επικεφαλής της Αρχής είπε πως προχωράει με γρήγορους ρυθμούς καθώς ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι επιστροφές ξεπέρασαν το στόχο κατά 250 εκατ. ευρώ, ενώ είπε πως θα υπάρξουν αλλαγές στα κριτήρια ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων.
 
Για το παράνομο εμπόριο καυσίμων, ο Γ. Πιτσιλής ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα ύψους 10 εκατ. ευρώ και έχουν γίνει περίπου 5.000 έλεγχοι.