Το έγγραφο με ημερομηνία 14 Μαΐου αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει πιθανότητα το ελληνικό κράτος να πληρώσει τη δόση αν δεν επέλθει κάποια συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους» και τονίζουν ότι μέσα στον Ιούνιο το συνολικό ποσό των δόσεων προς το ΔΝΤ είναι της τάξης του 1,5 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η κυβέρνηση έκανε ήδη σαφές την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις δόσεις του Ιουνίου χωρίς να έχει πρώτα επέλθει συμφωνία.

Στο σημείωμα του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται η «πρόσφατη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις που αφορά τον ΦΠΑ και το νέο φορολογικό σύστημα αλλά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταξη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα κάνουν πολύ κρίσιμη την επόμενη συνάντηση κορυφής στη Ρίγα, η οποία φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την περίπτωση κάλυψης της δόσης προς το Ταμείο.

Το απόρρητο έγγραφο αναφέρεται στα εκκρεμή ζητήματα όπως στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τα εργασιακά και την επαναπρόσληψη 4000 δημόσιων υπαλλήλων και αναφέρει ότι αυτά αποτελούν εμπόδιο για την τελική συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Ωστόσο το έγγραφο αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές στην εκτίμηση μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ φαίνεται να αναζητεί μια συμφωνία που θα της δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας του καταστατικού του που δεν του επιτρέπει πολιτικές “quick and dirty”.

Στο έγγραφο καταγράφονται επίσης και τα σημεία σύγκλισης, όπως η συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια αλλά και πάλι σε άλλο σημείο γίνεται σαφές ότι «καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει πλήρης συμφωνία» και καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και να μην επισκιαστεί η εντολή του Ταμείου».

Σε άλλο σημαντικό σημείο του εγγράφου διαβάζουμε ότι «Παρόλο που το προσωπικό του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν πιέζουν τους Ευρωπαίους εταίρους για ανακούφιση του χρέους, την ίδια ώρα σημείωσε ότι τα νούμερα πρέπει να ταιριάξουν, και κυρίως παρατηρήθηκε πως υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ μεταρρυθμίσεων και βιωσιμότητας», ουσιαστικά κριτικάροντας τα ίδια τα μέτρα που προτείνονται, αφού όσο εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Το ΔΝΤ σε αντίθεση με την ΕΕ δεν μπορεί να παραβλέψει αυτή τη λεπτομέρεια…

Τέλος, το έγγραφο που φέρνει τώρα στη δημοσιότητα το TPP σημειώνει ότι τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και το συνολικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να δεχτεί έντονες πιέσεις. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επίσης σημείωσαν ότι υπάρχει δραματική επιδείνωση στην κουλτούρα πληρωμής των χρεών». 

Η αποκάλυψη του εγγράφου έγινε ταυτόχρονα και από τον Paul Mason για το Channel 4 στα αγγλικά (κλικ εδώ

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ