Οι Data Journalists αποκαλύπτουν ότι έγιναν μαζικές απευθείας αναθέσεις ύψους 580.000 και αφορούν τη νεοσύστατη ΙΚΕ  «Ελληνικός Χαλκός» ή «HELLENIC COPPER P.C.», εταιρεία προϊόντων χαλκού με έδρα την Κηφισιά τους τελευταίους 14 μήνες. Αυτό προκαλεί σειρά ερωτημάτων προς τον Θάνο Πλεύρη αλλά και τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Κι ενώ η κυβέρνηση έχει σφυρίξει το τέλος της πανδημίας, μέχρι και σήμερα συνεχίζεται η εγκατάσταση προϊόντων χαλκού με απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την πανδημία.

Η έρευνα των Data Journalists εντόπισε συγκεκριμένα 11 απευθείας αναθέσεις από νοσοκομεία διάφορων περιφερειών που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας, από τις 27 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και τις 7 Μαρτίου 2023. Μια 12η σύμβαση υπεγράφη μετά από διαγωνισμό. Το συνολικό ύψος που έλαβε η ΙΚΕ Ελληνικός Χαλκός, σε αυτό το διάστημα, ξεπερνάει τις 580.000 ευρώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Μάλιστα τα «βιβλία» της νεοσύστατης οικογενειακής εταιρείας, δείχνουν τον ισολογισμό του καθαρού κύκλου εργασιών της για το 2021 να φτάνει τα 145.635 ευρώ.

Στη συγκεκριμένη αγορά προϊόντων χαλκού με αντιμικροβιακή δράση, δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αρκετές εταιρείες με ανώτερη τεχνογνωσία και δυνατότητες, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τα κριτήρια επιλογής της «Ελληνικός Χαλκός» για τις αποκλειστικές αναθέσεις έργου. Μάλιστα, η εν λόγω εταιρεία στη διάρκεια του 2022 κατάφερε να πολλαπλασιάσει το μέγεθός της με τις αναθέσεις από τα ελληνικά νοσοκομεία που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι διαγωνισμοί κυμαίνονται στις 30.000 – 37.000 ευρώ (με ΦΠΑ), ώστε να είναι σκοπίμως κάτω από το όριο που επιτρέπει κατεπείγουσες διαδικασίες απευθείας αναθέσεων λόγω COVID.

Οι Data Journalists παραθέτουν στο ρεπορτάζ τους αναλυτική λίστα με τα ελληνικά νοσοκομεία που βρέθηκαν να λαμβάνουν υλικοτεχνικό εξοπλισμό από την «Ελληνικός Χαλκός». Η έρευνα του μέσου καλύπτει την περίδο από 27.12.21 έως 7.3.2023.

Τα νοσοκομεία της λίστας

Νοσοκομεία από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, το Άργος, τα Γρεβενά, τα Γιάννενα και αλλού εντοπίστηκαν καταχωρημένα στην «αμαρτωλή» λίστα των Data Journalists για τις απευθείας αναθέσεις:

  • Κατερίνη: Στις 27 Δεκεμβρίου 2021, το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης που υπάγεται στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια του υπουργείου Υγείας, δαπανά 37.051 ευρώ, με αποδέκτη την Ελληνικός Χαλκός ΙΚΕ.
  • Γιάννενα: Στις 21 Ιουλίου 2022, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» αποφασίζει «την ανάθεση της προμήθειας «ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΚΑΘΑΡΟΥ ΧΑΛΚΟΥ» στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΟΣ ΙΚΕ με δαπάνη 6.183 ευρώ.
  • Θεσσαλονίκη: Στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» που υπάγεται στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια του υπουργείου Υγείας ανακοινώνει απευθείας ανάθεση «για τη λήψη μέτρων αποφυγής της διάδοσης του COVID καθώς και όλων των ιών που παρουσιάζουν διασπορά στις επιφάνειες με τη συχνότερη χρήση», δίνοντας 37.187 ευρώ στην Ελληνικός Χαλκός.
  • Ζάκυνθος: Στις 17 Οκτωβρίου 2022 το Γενικό Νοσοκομείου Ζακύνθου, που ανήκει στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια του υπουργείου Υγείας, δημοσιεύθηκε σύμβαση για ανάθεση έργου «αντιμικροβιακής θωράκισης», με χαλκό, φίλτρα αέρα, γεννήτριες κι εξοπλισμό απολύμανσης, ύψους 258.510 ευρώ. Ανάδοχος είναι η Ελληνικός Χαλκός. Η διαδικασία έγινε με ηλεκτρονικό δημόσιο διαγωνισμό.
  • Γεννηματάς – Θεσσαλονίκη: Στις 18 Νοεμβρίου 2022 από το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς – Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης, που υπάγεται στην 3η ΥΠΕ του υπουργείου Υγείας, εκδίδεται ένταλμα 18.600 ευρώ προς την Ελληνικός Χαλκός. Στις 23.11.2022 υπάρχει ακόμα ένα ένταλμα πληρωμής προς την ίδια ΙΚΕ, ύψους 18.476 ευρώ. Και στις 2.3.2023 ένα ακόμα αξίας 23.662 ευρώ για την προμήθεια υλικού επίστρωσης αντιμικροβιακού χαλκού.
  • Πτολεμαΐδα: Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας «Μποδοσάκειο» ενέκρινε «την ανάθεση για την “Επένδυση κοινόχρηστων επιφανειών αφής του Νοσοκομείου με φύλλα χαλκού στα πλαίσια πρόληψης μετάδοσης λοιμώξεων” στον Οικονομικό φορέα Ελληνικός Χαλκός ΙΚΕ με συνολική αξία σύμβασης 29.973,00 ευρώ + ΦΠΑ 24%. Συνολική αξία σύμβασης: 37.166,52 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%»».
  • Παίδων «Αγία Σοφία»: Στις 27.12.2022 το «Παίδων Αγ. Σοφία» ενέκρινε τη σύναψη σύμβαση με την Ελληνικός Χαλκός ΙΚΕ αντί 37.076 ευρώ. Είχε προηγηθεί πρόσκληση που αναρτήθηκε μόλις πέντε μέρες νωρίτερα «για εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη διαδικασία απευθείας ανάθεσης». Σύμφωνα με τα πρακτικά του ΔΣ κατατέθηκαν δυο προσφορές. Της Ελληνικός Χαλκός με 29.900 πλην ΦΠΑ και της Υγειονομικής Δυναμικής με 29.990 ευρώ. Η απευθείας ανάθεση έγινε στην Ελληνικός Χαλκός από το Νοσοκομείο με ομόφωνη απόφαση.
  • Γρεβενά: Στις 7 Μαρτίου 2023 και το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, που υπάγεται στην 3η ΥΠΕ του υπουργείου Υγείας, έδωσε 37.187 ευρώ στην συγκεκριμένη ΙΚΕ για την πύλη απολύμανσης.
  • Άργος: Στις 18 Οκτωβρίου 2022 δημοσιεύεται σύμβαση από το Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας για την προμήθεια και τοποθέτηση αντιμοκροβιακού χαλκού στις κοινόχρηστες επιφάνειες αφής και με αντιμικροβιακά προϊόντα καθαρού χαλκού.

Η ερώτηση του Φραγκίδη

Το ζήτημα έχει τεθεί στο νομοθετικό σώμα εδώ και δύο και πλέον μήνες, όταν στις 9 Ιανουαρίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Φραγκίδης κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Η ερώτηση αφορά τις απευθείας αναθέσεις δημόσιων νοσοκομείων στην εταιρεία «Ελληνικός Χαλκός Ι.Κ.Ε.», με τον βουλευτή να ζητά εξηγήσεις σχετικά με τα έργα επίστρωσης επιφανειών με αντιμικροβιακό χαλκό και με την προμήθεια πύλης απολύμανσης. Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «αδικαιολόγητες απευθείας αναθέσεις σε νεοσύστατη εταιρεία» και καλεί τον Θ. Πλεύρη να απαντήσει σχετικά με την επιλογή της διαδικασίας απευθείας ανάθεσης, καθώς και με τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε η εν λόγω εταιρεία.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ.