«Ο προηγμένος εξοπλισμός παρακολούθησης που χρησιμοποιείται για την υποκλοπή της δεδομένων από τα κινητά τηλέφωνα, πωλήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τηλεπικοινωνιών ή NTMC, έναν βραχίονα του υπουργείου Εσωτερικών του Μπαγκλαντές που είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και για τη διαδικτυακή λογοκρισία και την υποκλοπή των πολιτών» αναφέρει η Haaretz, σημειώνοντας πως«το Μπαγκλαντές είναι η τρίτη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο και δεν αναγνωρίζεται από το Ισραήλ. Οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και μέχρι το 2021, όλα τα διαβατήρια του Μπαγκλαντές έγραφαν “Αυτό το διαβατήριο ισχύει για όλες τις χώρες του κόσμου εκτός από το Ισραήλ”».

Παρόλα αυτά, τον Ιούνιο του 2021, το υπουργικό συμβούλιο του Μπαγκλαντές και συγκεκριμένα το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τηλεπικοινωνιών (NTMC) αποφάσισε να αγοράσει ένα κατασκοπευτικό όχημα «VehicleMounted Mobile Interceptor», το οποίο αποτελεί προηγμένο εξοπλισμός επιτήρησης, που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας κινητών και διαδικτύου.

« […] Επίσημα έγγραφα από το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαγκλαντές αποκαλύπτουν ότι ο διοικητής του NTMC και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι πέταξαν στην Ελλάδα το 2021 και το 2022 για να εκπαιδευτούν στο κατασκοπευτικό όχημα που είχαν αγοράσει. Σύμφωνα με τα έγγραφα, τα ταξίδια χρηματοδοτήθηκαν πλήρως από την Toru. Μέχρι τότε, ο Ντίλιαν είχε ήδη μεταφέρει την έδρα του στην Αθήνα μετά τα μπλεξίματά του στην Κύπρο. Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, το γραφείο είχε διαθέσει έναν χώρο με χαλάκια προσευχής για ομάδες που έρχονται για προπόνηση από μουσουλμανικές χώρες όπως το Μπαγκλαντές», αναφέρει  το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Ο Μητσοτάκης έκανε την Ελλάδα κέντρο εκπαίδευσης ξένων πρακτόρων»

«Μετά την αποκάλυψη των New York Times πως ο άνθρωπος του κ. Μητσοτάκη στο ΥΠΕΞ κ. Σμυρλής έδωσε άδεια εξαγωγής για το κακόβουλο λογισμικό Predator στη Μαδαγασκάρη, σήμερα η ισραηλινή Haaretz αποκαλύπτει πως αντίστοιχη άδεια δόθηκε από τις ελληνικές Αρχές και για το Μπαγκλαντές», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Οι αποκαλύψεις αυτή τη φορά ωστόσο είναι ακόμα πιο σοβαρές. Όπως αποκαλύπτεται από το ρεπορτάζ, ο κ. Μητσοτάκης, που διατεινόταν πως δεν γνώριζε ποιοι έχουν το Predator, όχι μόνο παρακολουθούσε πολιτικούς αντιπάλους, υπουργούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και αξιωματικούς, όχι μόνο έδινε άδεια για εξαγωγή του σε άλλες χώρες με αυταρχικά καθεστώτα, αλλά είχε κάνει και την Ελλάδα κέντρο εκπαίδευσης ξένων πρακτόρων για το παράνομο λογισμικό. Τα επίσημα έγγραφα από το Μπαγκλαντές επιβεβαιώνουν πως η εκπαίδευση των πρακτόρων στην Ελλάδα ήταν σε γνώση των Αρχών, αφού απευθύνονται στις ελληνικές πρεσβευτικές και προξενικές Αρχές» προσθέτει το κόμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καταλήγει:

«Το ότι ο κ. Μητσοτάκης επί μήνες λέει ψέματα για το Predator το γνωρίζαμε. Πλέον αποδεικνύεται πως είναι άκρως επικίνδυνος όχι μόνο για τη Δημοκρατία αλλά και για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας. Σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική χώρα δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε μία ημέρα στη θέση του».