Με τον Κυριάκο Τόμπρα, φερόμενο συνεργάτη του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα ξεκίνησαν τελικά οι καταθέσεις μαρτύρων στην Προανακριτική Επιτροπή που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά και τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του 2015-16.

Μέρη της κατάθεσής του έχουν ήδη διαρρεύσει τόσο στον συμπολιτευόμενο Τύπο, όσο και στον αντιπολιτευόμενο, αποκαλύπτοντας αρχικά πως ο ίδιος είναι που έφερε τις δύο πλευρές, Χούρι και Καλογρίτσα, σε επαφή, και μάλιστα, πως ο εργολάβος ήταν ο τρίτος επιχειρηματίας του οποίου «χτύπησε την πόρτα», ενεργώντας για τα συμφέροντα των Λιβανέζων, παρότι διέψευσε πως ήταν συνεργάτης των ίδιων ή του Χρ. Καλογρίτσα.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Τόμπρας κατέθεσε πως οι οικογένεια Χούρι και η εταιρεία τους CCC αναζητούσαν μία «εταιρεία φιλική προς στην κυβέρνηση, ετοιμοπαράδοτη επένδυση και έτοιμο κανάλι», με τον ίδιο να απευθύνεται πρώτα στον Γιώργο Κουρή και έπειτα στον Φίλιππο Βρυώνη, επιλογές που έτερες απορρίφθηκαν, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Στη συνέχεια, κατά τα όσα αναφέρουν συμπολιτευόμενα μέσα που δημοσιεύουν «διαρροές» από την συνεδρίαση της Επιτροπής, αποφάσισε ο ίδιος να απευθυνθεί στον εργολάβο.

«Η τρίτη επιλογή ήταν ο Καλογρίτσας ο οποίος όμως δεν είχε κανάλι. Πήγα εκεί γιατί έπρεπε να πάω. Ο Καλογρίτσας μου λέει “μπορώ”. Όλη η αγορά τον φώναζε “κόκκινο” εργολάβο. Δεν θα παιδευόμουν πολύ να πείσω τους Χούρι ότι είναι φιλικός στην κυβέρνηση. Όλοι τον ήξεραν» φέρεται να κατέθεσε στην Επιτροπή, ενώ περιέγραψε συνάντηση του ίδιου, του Χρ. Καλογρίτσα και του Σάμερ Χούρι στο σκάφος του τρίτου στο Πορτοχέλι ως την πρώτη τους συνάντηση.

Όπως φέρεται να ξεκαθάρισε ο Κ. Τόμπρας, ο ίδιος δεν ήταν ποτέ παρών σε συνάντηση των δύο επιχειρηματιών με τον Ν. Παππά, ωστόσο φέρεται να περιέγραψε πως σε συνάντησή τους, ο Χρ. Καλογρίτσας τον πήρε τηλέφωνο και τον έβαλε σε ανοιχτή ακρόαση, για να συζητήσουν λεπτομέρειες για τη μεταφορά χρημάτων για τον διαγωνισμό. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο ίδιος αναφέρθηκε σε μνημόνιο συνεργασίας το οποίο υποστηρίζει πως έχει στην κατοχή του, και πως από αυτό προκύπτει μία συνεννόηση μεταξύ Καλογρίτσα και Χούρι για τα 3 εκατ. ευρώ, το οποίο κατά τα δημοσιεύματα δεν αποκάλυψε στην Επιτροπή.

Περιγράφοντας τις φερόμενες «σκοτεινές διαδρομές» της συναλλαγής, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα του συστημικού Τύπου, ο Κ. Τόμπρας φέρεται να αναφέρει: «Η πρόταση ήταν να βγει από τράπεζα των Χούρι επιταγή σε διαταγή για Καλογρίτσα ώστε με transfer να τα φέρει στην Τράπεζα Αττικής. Μάλλιασε η γλώσσα μου να τους εξηγώ ότι αυτό δεν γίνεται. Ήταν παράνομο καθώς ο διαγωνισμός ήταν έτσι φτιαγμένος ώστε να δέχεται εγγυητική μόνο από ελληνική τράπεζα. Με παρέκαμψαν και την Παρασκευή πριν από τον διαγωνισμό επειδή διαφωνούσα, οι Χούρι – Καλογρίτσας πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Με πήρε τηλέφωνο ο Καλογρίτσας και μου το είπε. Ο Χούρι και ο Παππάς ήξεραν Αγγλικά αλλά ο Καλογρίτσας δεν ήξερε και με έβαλε ανοικτή ακρόαση. Τους είπα ότι η ιδέα της εγγυητικής είναι «σκ@τά» και πως αν η κυβέρνηση την αποδεχθεί εγώ δεν φέρω ευθύνη. Ο Παππάς αρχικά τους είπε να στείλουν απευθείας τα λεφτά. Ο Χούρι μου είπε πως έχω δίκιο. Μετά από αυτό ο Χούρι έριξε την ιδέα για υπεργολαβία».

Ένα ακόμα εντυπωσιακό σημείο στο οποίο ο πρώτος μάρτυρας επιλογής της κυβερνητικής πλειοψηφίας απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις, αφορά τα περί «White Porscha» και «White House», με τα ίδια δημοσιεύματα να μεταφέρουν πως σε σχετική ερώτηση για το ποιο κρύβονται πίσω από αυτούς τους «κωδικούς», τους οποίους έχει αναφέρει σε εξώδικά του ο Χρ. Καλογρίτσας, ο Κ. Τόμπρας απάντησε πως «κινδυνεύω αν πω ονόματα»«, με την διευκρινιστική ερώτηση του αν εννοεί κινδύνους για τη ζωή του ή νομικούς, ο ίδιος να απαντά «ναι, και με τη ζωή μου. Δεν είδατε τι έπαθε ο Καραϊβάζ». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στάθηκε μόνο στην απάντηση «ήταν το Μέγαρο Μαξίμου», δίχως περαιτέρω πληροφορίες.

Ωστόσο, σε ερώτηση που επικαλείται το documentonews.gr από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Σταύρο Κελέτση, για το «ποιες ήταν οι ανώτερες κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομιλούσε ο Καλογρίτσας», ο ίδιος φέρεται να απάντησε «Τα αρχίδια του Καράμπελα κύριε πρόεδρο».