Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ABC News, όταν κλήθηκε να απαντήσει ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά τον πόλεμο, είπε ότι αυτοί θα είναι «εκείνοι που δεν θέλουν να συνεχίσουν στον δρόμο της Χαμάς» και πως το Ισραήλ «θα αναλάβει, επ’ αόριστον, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Καθώς είδαμε τι γίνεται όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε την έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στο ABC, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εάν προηγουμένως δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά η Χαμάς. «Μικρές παύσεις –μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί– κάνουμε ήδη», είπε, αναφερόμενος προφανώς στα μικρά περιθώρια χρόνου που δίνονται για τη μεταφορά της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του περάσματος στη Ράφα από την Αίγυπτο, αλλά και τα τελεσίγραφα προς του αμάχους για να φύγουν από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα. Το θέμα είχε συζητηθεί και στο τηλεφώνημά του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπου είχαν μιλήσει σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο για την «πιθανότητα τακτικών παύσεων» των ισραηλινών επιχειρήσεων «για να δίνονται στους άμαχους ευκαιρίες για να φύγουν με ασφάλεια από ζώνες όπου γίνονται μάχες, για να εξασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φθάνει σε αμάχους που την έχουν ανάγκη και για να επιτραπεί η δυνητική απελευθέρωση ομήρων».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε επίσης: «Υποθέτω πως θα εξετάσουμε τις συνθήκες για να επιτραπεί αγαθά –ανθρωπιστικά αγαθά– να εισέλθουν ή οι όμηροί μας να φύγουν. Αλλά δεν νομίζω πως θα υπάρξει γενική εκεχειρία. Αυτό θα εμπόδιζε τις προσπάθειές μας για να φύγουν οι όμηροι, καθώς το μοναδικό πράγμα που έχει αποτέλεσμα όταν πρόκειται για αυτούς τους εγκληματίες, για τη Χαμάς, είναι η στρατιωτική πίεση που ασκούμε».

Μέχρι στιγμής μετράμε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους νεκρούς στην Παλαιστίνη, εκ των οποίων πάνω από 40% είναι παιδιά. Από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 1.400 άνθρωποι.

Δραματική έκκληση για εκεχειρία απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δηλώνοντας πως η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε «νεκροταφείο για παιδιά», τονίζοντας ότι η έκκληση η «ανθρωπιστική εκεχειρία» γίνεται «πιο επείγουσα κάθε ώρα που περνάει». Επίσης, σε κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες των σημαντικότερων ανθρωπιστικών οργανισμών του ΟΗΕ και διεθνών φιλανθρωπικών οργανώσεων ζήτησαν την «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «φρικτή» και «απαράδεκτη». Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη βόρεια Γάζα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο θανάτου από την πείνα, καθώς τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται «επικίνδυνα», προειδοποίησε η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση ActionAid.