Με μία επιχείρηση αστραπή, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης, απάντησε το Ιράν, τα ξημερώματα της Τετάρτης, στη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί. Συγκεκριμένα, στις 1:21 τοπική ώρα – ώρα της δολοφονίας του στρατηγού την 3η Ιανουαρίου – εκτοξεύτηκαν από το Ιράν πύραυλοι, εναντίον τουλάχιστον δύο αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ – πληροφορίες για δεύτερο πυραυλικό κύμα κατά τρίτης βάσης δεν έχουν εξακριβωθεί.

Οι πύραυλοι, που ήταν 15 κατά τις ΗΠΑ, 35 κατά ρωσικές πηγές, και περισσότεροι σύμφωνα με το Ιρακ, «βρήκαν το στόχο τους», ανακοίνωσε η Ιρανική πλευρά. Πάντως οι ΗΠΑ, δεν αναγνωρίζουν προς το παρόν θύματα ενώ τοπικά Ιρανικά μέσα μιλούν για «ογδόντα νεκρούς Αμερικανούς τρομοκράτες». Αναμένεται διάγγελμα του Ιρανού προέδρου, Χασαν Ρουχανί, οπότε θα διευκρινιστούν πλήρως οι Ιρανικές θέσεις, αλλά και του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, πιθανότατα το απόγευμα.

«Επιχείρηση Μάρτυρας Σολεϊμανί»

Ακολούθησε, λίγες ώρες αργότερα, ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, μέσω τουίτερ, με αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο. Αξίζει εδώ να θυμήσουμε ότι, προχθές η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα να χορηγήσει βίζα στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ώστε να πάρει μέρος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αύριο.

Στην ανακοίνωση Ζαρίφ αναφέρεται: «To Iράν έλαβε και ολοκλήρωσε τα αναλογούντα μέσα αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, πλήττοντας βάση αυτών που εξαπέλυσαν επίθεση κατά πολιτών και υψηλόβαθμων αξιωματικών μας. Δεν επιζητούμε κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας απέναντι σε κάθε επιθετικότητα».

Απoκλιμάκωση ή εξάπλωση της πυρκαγιάς στην περιοχή;

Η δήλωση θεωρείται μάλλον ήπια, καθώς, όπως εξήγησε μιλώντας στο The Press Project, στην Τεχεράνη, ο νοτιοαφρικανός ειδικός αναλυτής και ερευνητής Ναϊμ Τζίμα: «Η στιγμή που επιλέχθηκε για την επίθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το Ιράν δε θέλησε να απατήσει αμέσως και να φανεί παρορμητικό. Την ίδια στιγμή όμως, με τη λαϊκή πίεση που δέχθηκε και τις μαζικές διαδηλώσεις στις κηδείες, δεν μπορουσαν και να περιμένουν πολύ. Προφανώς, το Ιράν και θα απαντούσε υπογράφοντας την ενέργεια. Γι’ αυτό και οι πύραυλοι, εξ επιτούτου, εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κι όχι από κάποιο σύμμαχο εκτός συνόρων. Τόσο οι Φρουροί της Επανάστασης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαρίφ, τόνισαν στις ανακοινώσεις τους ότι θεωρούν την βραδινή επίθεση ως την συνολική τους απάντηση (ή, τουλάχιστον, τη συνολική στρατιωτική τους απάντηση) στη δολοφονία του στρατηγού Σολεϊμανί. Και αυτό σημαίνει ότι, αν οι ΗΠΑ δεν απαντήσουν, οι Ιρανοί δεν θα κλιμακώσουν. Αυτή τη στιγμή, με όσα στοιχεία έχουμε, οι ΗΠΑ δε φαίνεται να απαντούν, και μάλλον θα αποδχθούν ότι αυτή ήταν κίνηση ανάλογη της δολοφονίας – ειδικά αν δεν έχουν νεκρούς. Σε άμεσο χρόνο, αν οι ΗΠΑ δεν απαντήσουν, δεν θα εχουμε ιδιαίτερες αναταράξεις στην περιοχή – με την πιθανή εξαίρεση των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης στο Ιράκ και τους Χούθι, στην Υεμένη, που μπορεί να αποφασίσουν δική τους στρατηγική/ χτύπημα. Ειδικά καθώς ο [εκ των ηγετών των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης] Αμπού Μαγντί αλ-Μουχαντίς επίσης δολοφονήθηκε από τους Αμερικάνους.

Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να απαντήσουν, θα έχουμε εξάπλωση της πυρκαγιάς όλη την περιοχή. Οι Ιρανοί έχουν ήδη πει ότι αν οι ΗΠΑ απαντήσουν θα πλήξουν τη Χάιφα και το Ντουμπάι, βάζοντας έτσι όλη τη Μέση Ανατολή σε πόλεμο και οδηγώντας στην καταστροφή ενός σημαντικού μέρους της περιοχής. Όμως αυτό είναι πολύ μικρής πιθανότητας σενάριο».

Τα χτυπήματα αναγνώρισε το Αμερικάνικο Πεντάγωνο. «Είναι σαφές ότι αυτοί οι πύραυλοι ξεκίνησαν από το Ιράν και στόχευσαν τουλάχιστον δύο ιρακινές στρατιωτικές βάσεις που φιλοξένησαν προσωπικό στρατιωτικού και συμμάχων των ΗΠΑ στο Αλ Ασάντ και το Ιρμπίλ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Εργαζόμαστε για τις αρχικές εκτιμήσεις των ζημιών» πρόσθεσε.«Καθώς αξιολογούμε την κατάσταση και την ανταπόκρισή μας, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε το προσωπικό, τους συνεργάτες και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή» δήλωσε, επίσης.

«Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές των επιθέσεων σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ. Ο Πρόεδρος ενημερώθηκε και θα παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά και διαβουλεύεται με την ομάδα εθνικής ασφάλειας», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Εκεί και μετέβησαν άμεσα, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, ενώ ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου Πενς δήλωσε πως ο αντιπρόεδρος έχει έρθει σε επαφή με τους επικεφαλής του Κογκρέσου.

Αν και υπήρξε πληροφορία, κατά τη σύσκεψη, ότι πιθανώς στην επίθεση θα απαντούσε με διάγγελμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τελικώς ο αμερικανός ηγέτης αποφάσισε και πάλι να απαντήσει μέσω τουίτερ.

Λίγο πριν τις 5:00πμ της Τετάρτης και μετά τις δηλώσεις Ζαρίφ, προχώρησε σε ανάρτηση, αναφέροντας: «Όλα είναι καλά! Πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν σε δύο στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ. Τώρα γίνεται εκτίμηση των απωλειών και των ζημιών. Μέχρι τώρα, όλα καλά! Έχουμε τον πιο δυνατό και καλά εξοπλισμένο στρατό οπουδήποτε στον κόσμο, με διαφορά! Θα κάνω δήλωση αύριο το πρωί».

 

Υπενθύμιση: Αν θέλετε να συμμετάσχετε στη χρηματοδότηση μίας ακόμα δημοσιογραφικής αποστολής του TPP στο εξωτερικό, καταθέστε τα χρήματά σας σε έναν από τους λογαριασμούς που θα δείτε εδώ, με τα στοιχεία σας και την ένδειξη «ΙΡΑΝ».

Το TPP έχει ήδη πραγματοποιήσει αποστολές στον Λίβανο, τη Συρία και την Καταλονία, όλες με τη χρηματοδότηση των αναγνωστών του. Έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε στους αναγνώστες μας μια εικόνα των πραγμάτων από κοντά, με συνεντεύξεις από κρατικούς παράγοντες αλλά και πολίτες.

Με τη στήριξή σας το ThePressProject μπορεί πια να οργανώνει αποστολές εκεί που χτυπάει ο παλμός της επικαιρότητας και να σας ενημερώνει έχοντας απεσταλμένους.