Η αποκλιμάκωση και η αποφυγή του θερμού επεισοδίου που διαφαίνεται τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο, είναι πιθανό να μην αποτελεί και πλήρη απεμπλοκή της ελληνικής πλευράς στους σχεδιασμούς για την ανατολική Μεσόγειο.
Παρά την αποχώρηση ορισμένων τουρκικών πλοίων από την περιοχή την οποία είχε δεσμεύσει μέσω Navtex η Τουρκία πριν μερικές ημέρες για «σεισμικές έρευνες», οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πρόκειται να παραμείνουν σε συναγερμό και επιφυλακή μέχρι και τις 2 Αυγούστου, ημερομηνία στην οποία λήγει η τουρκική Navtex, με συντεταγμένες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Τουρκικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις
Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι για τις 18 Αυγούστου και για διάστημα μερικών ωρών, η Τουρκία εξέδωσε και πάλι Navtex, σύμφωνα με την οποία, αυτή τη φορά δεν θα γίνει κάποια επιχείρηση ερευνών αλλά ο τουρκικός στόλος θα πραγματοποιήσει δοκιμές πυραύλων και πάλι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελόριζου.
Πάιατ και αμερικανική στρατιά στο «φθηνό πεδίο βολής» της Αλεξανδρούπολης
Οι «σύμμαχοι»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία έχει επικρίνει πολλάκις την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, δηλώνοντας παράλληλα στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο. Ειδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη τη Πέμπτη στο Παρίσι, δήλωσε πως «θέλω για μία ακόμη φορά να επαναλάβω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά επίσης προς την Ελλάδα, απέναντι στην παραβίαση της κυριαρχίας τους από την Τουρκία».
Υπέρ Ελλάδας – Κύπρου και γαλλικών συμφερόντων ο Μακρόν για τις τουρκικές παραβιάσεις
Τα μηνύματα του Γάλλου προέδρου Μακρόν, απήχησαν στο εσωτερικό της Τουρκίας, με το ΥΠΕΞ της να χαρακτηρίζει της δηλώσεις «άκυρες», ενώ συνάμα η τουρκική πλευρά επανέλαβε ότι δρα στη Μεσόγειο με πλήρη σεβασμό και βάσει όσων ορίζει το διεθνές δίκαιο.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι είχε επιχειρήσει να «νουθετήσει» το Παρίσι σημειώνοντας πως, «η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να τηρεί αλαζονική στάση και να ασκήσει πιο λογική πολιτική». Μάλιστα είχε εξαπολύσει και βαριές κατηγορίες προς τη Γαλλία, υπογραμμίζοντας πως το Παρίσι θα όφειλε «να πάψει να υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, τους τρομοκράτες στη Συρία και όσους νομίζουν ότι “εγώ είμαι το μόνο αφεντικό εδώ” στην ανατολική Μεσόγειο».
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, καθώς οι δύο χώρες υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη Λιβύη. Παράλληλα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τα μηνύματα υποστήριξης της Γαλλίας κυρίως προς τη Κύπρο, αφορούν και τα συμφέροντα της γαλλικής πετρελαϊκής Total, η οποία διατηρεί συμφέροντα στη κυπριακή ΑΟΖ.
Αμερικανικές «διαβεβαιώσεις»
Ο ελλιμενισμός του αμερικανικού μεταγωγικού «Endurance», στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τις προηγούμενες ημέρες, στο οποίο ξεφορτώθηκαν στρατιωτικό δυναμικό, υλικό και οχήματα για τη μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση στη Ρουμανία, είχε ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, ενώ διοργανώθηκε και τελετή με βασικούς ομιλητές τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και τον Έλληνα ΥΠΕΘΑ, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Η απόκτηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης αποτελεί μεγάλο όνειρο για τις ΗΠΑ, που έχουν εκφράσει πολλές φορές το ενδιαφέρον τους λόγω της στρατηγικής του θέσης, αναφορικά με την πρόσβαση στα Βαλκάνια. Με την υπαγωγή μάλιστα του λιμένα στο ΤΑΙΠΕΔ, το αμερικανικό «όνειρο» απόκτησής του, φτάνει μερικά βήματα πιο κοντά στην πραγματικότητα. Παρ’ όλα αυτά πρώτα βήματα έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και υπογράφηκε η Αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία επέτρεψε στα αμερικανικά πλοία, μεταξύ αυτών και στα στρατιωτικά, να ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με επιπλέον προνόμιο την εξαίρεση από την καταβολή κομίστρου.
Μετά την όλη υπόθεση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί και την ένταση που ακολούθησε με το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, με την οποία έκανε λόγο για «βυζαντινά όνειρα» της Ελλάδας, από τα οποία πρέπει να ξυπνήσει.
Ο συγκεκριμένος συμβολισμός στήριξης ακολούθησε φυσικά τις διευκρινήσεις Πάιατ αναφορικά με τα «αμφισβητούμενα ύδατα», στα οποία επιχειρούσαν τα τουρκικά πλοία βάσει της Navtex, όπως είχε δηλώσει εκπρόσωπος του State Department. Ο Αμερικανός πρέσβης είχε σπεύσει να δώσει εξηγήσεις μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σημειώνοντας πως «θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος “αμφισβητούμενα” αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις».
Πάιατ και αμερικανική στρατιά στο «φθηνό πεδίο βολής» της Αλεξανδρούπολης
Δόγμα «Αϊζενχάουερ»
Με τις τουρκικές δυνάμεις να επιχειρούν να εμπλακούν περισσότερο στους σχεδιασμούς στα ανατολικά και νότια της Μεσογείου και με τη Λιβύη να αποτελεί το ανερχόμενο «μήλον της έριδος» για τους ανταγωνισμούς όσων δυνάμεων διατηρούν στρατιωτικές αλλά και διπλωματικές επιχειρήσεις στην περιοχή, η Ελλάδα βρίσκεται στο ενδιάμεσο μιας εύφλεκτης κατάστασης και η πρόσδεσή της στο αμερικανικό άρμα, φέρνει ένα από τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ, νότια της Κρήτης.
Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, «Αϊζενχάουερ» (CVN-69) εισήλθε στη Μεσόγειο από τη διώρυγα του Σουέζ και θα πλεύσει νοτίως της Κρήτης, με προορισμό την οριογραμμή της ελληνικής ΑΟΖ. Το αεροπλανοφόρο θα διασχίσει τη νοτιοανατολική Μεσόγειο για περίπου δύο ημέρες, από αργά το βράδυ της Παρασκευής έως και τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, όπως έχει γίνει γνωστό, θα διενεργηθούν ασκήσεις ρουτίνας με την πολεμική αεροπορία, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος ελληνικά F-16, τα οποία θα απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Σούδας, καθώς και αεροσκάφη F-18 που φέρει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο.
Ωστόσο το αεροπλανοφόρο δεν είναι κάποιο απλό πολεμικό πλοίο. Το «Αϊζενχάουερ», συνοδεύεται από ένα σύνολο δώδεκα πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ, ενώ φέρει περίπου 90 πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και λειτουργείται από πλήρωμα 5.600 ατόμων.
Προφανώς με τη συγκεκριμένη αποστολή, οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την επικράτηση στη περιοχή και να υπενθυμίσουν σε υψηλό τόνο την παρουσία τους στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό που παραμένει ωστόσο ως ανοιχτό ερώτημα είναι το ποιος θα είναι ο ρόλος που θα κληθεί αυτή τη φορά να επιτελέσει η ελληνική πλευρά στους πολεμικούς σχεδιασμούς, την ώρα που η Μεσόγειος φλέγεται με τα απόνερα να αγγίζουν και το Αιγαίο πέλαγος.
UPD Εκ παραδρομής στην πρώτη έκδοση του παρόντος άρθρου, είχε αναφερθεί η πληροφορία η οποία διακινούταν στο διαδίκτυο, αναφορικά με την ύπαρξη της βυζαντινής και της ελληνικής σημαίας στο πλοίο «Endurance», εν είδη συμβολικού μηνύματος προς την Άγκυρα. Ωστόσο ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι ψευδής και τις δύο σημαίες έφερε το ρυμουλκό πλοιάριο, το οποίο βοήθησε στον ελλιμενισμό του υπερμεγέθους πλοίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και όχι το αμερικανικό μεταγωγικό.