Η Ελλάδα, που μέχρι τις 14 Αυγούστου και μετρούσε 32.028 ανθρώπινες απώλειες, βρίσκεται μεταξύ των δέκα χωρών στις οποίες αναμένεται να καταγραφεί αύξηση σε κρούσματα αλλά και νεκρούς μέχρι τις 28 του μήνα σύμφωνα με το ECDC, το οποίο προέβλεπε επιδείνωση δεικτών, καθώς η χώρα μας βρίσκεται ήδη τις τελευταίες δύο βδομάδες στην πρώτη θέση σε κρούσματα και θανάτους (32.028 στις 14/8).

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι νέο κύμα της πανδημίας είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 καθιστά όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορονοϊού στο άμεσο μέλλον. Ο Οργανισμός εξηγεί ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορονοϊός παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν.

ΕΟΔΥ: Κρίσιμη η τήρηση των μέτρων

Και τονίζει τη σημασία της τήρησης των μέτρων προστασίας, του εμβολιασμού και της έγκαιρης διάγνωσης για την καλύτερη αντιμετώπιση του ιού.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι παράμετροι που αυξάνουν τη μολυσματικότητα του ιού είναι:

i) Κλιματολογικές παράμετροι (π.χ. κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα η μολυσματικότητα του κορονοϊού αυξάνεται σημαντικά λόγω του ότι περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους),

ii) Η ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητά του ή τη δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής, τη δυνατότητα του ιού, δηλαδή, να μολύνει άτομα με ανοσία,

iii) Άλλες ιδιότητες όπως, για παράδειγμα, το αν ο ιός προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, και συνεπώς μεταδίδεται πιο εύκολα, κ.λπ. Παράλληλα, η ανοσία στον πληθυσμό εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, τη χρονική διάρκεια που έχει μεσολαβήσει από τον εμβολιασμό, το είδος του εμβολίου και τα στελέχη που περιλαμβάνει, καθώς και το αν έχουμε μολυνθεί με τον ιό, το είδος (παραλλαγή, υποπαραλλαγή) του ιού που μας έχει μολύνει και η χρονική διάρκεια που έχει παρέλθει από τη μόλυνση.

Πρόθεση της κυβέρνησης να μην επιβληθούν περιοριστικά μέτρα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας επιμένει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην επιβληθούν περιοριστικά μέτρα το φθινόπωρο και τον χειμώνα, μιλώντας για «νέα κουλτούρα στα μέτρα προστασίας από την Covid-19».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Θάνος Πλεύρης είπε:

«Θεωρούμε ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μέτρα και σε περίπτωση που χρειαστεί ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός μέτρων αυτός θα είναι στον απόλυτο ήπιο βαθμό».

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας, είπε πως «αν χρειαστεί σε συγκεκριμένους χώρους», τότε το μέτρο «θα εξεταστεί, αλλά πάμε σε τελείως ήπιες δραστηριότητες», καθώς ο στόχος είναι «η υποχρεωτικότητα της μάσκας να είναι περιορισμένη, ενώ παράλληλα να υπάρχουν χώροι που θα συστήνεται η χρήση της».

«Πάμε σε μια νέα κουλτούρα που λέμε αυτά είναι τα μέτρα προστασίας, τα συστήνουμε και λέμε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πού», τόνισε.

Ήπιους περιορισμούς και για τα σχολεία εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, που είπε γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς, ώστε οι αποφάσεις να γίνουν τις επόμενες μέρες.

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι είχαμε έντονο κύμα πανδημίας το καλοκαίρι, αλλά η κατάσταση ήταν «απόλυτα διαχειρίσιμη», είπε, λέγοντας ότι οι διασωληνωμένοι δεν ξεπέρασαν τους 130, αν και η πίεση ήταν μεγάλη στις απλές κλίνες.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του ECDC είπε ότι είμαστε στην αποκλιμάκωση αυτού του κύματος και για τον Σεπτέμβριο ο σχεδιασμός προβλέπει ανάπτυξη κλινών χωρίς όμως να περιοριστούν χειρουργεία και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να χρησιμοποιηθούν κλίνες.

«Δεν φαίνεται ότι θα πιεστεί το σύστημα για ΜΕΘ», υποστήριξε.

Σχετικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια τόνισε ότι θα αναπτυχθούν σε δύο φάσεις με την πρώτη να περιλαμβάνει την προστασία από μετάλλαξη Όμικρον ως προς τη μόλυνση, μαζί με τις παραλλαγές Όμικρον 4-5 και όπως εκτίμησε θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του έτους.