Πληροφορίες ότι τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ και αποτελούν τα επίσημα στοιχεία για τη πανδημία, δεν είναι αληθή υπήρχαν ήδη από τον Αύγουστο με γιατρούς και νοσηλευτές να καταγγέλλουν ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι στη πραγματικότητα πολύ μεγαλύτεροι από εκείνους που η κυβέρνηση αποφασίζει να παρουσιάσει. Μάλιστα οι διοικήσεις των υγειονομικών Περιφερειών έστελναν προειδοποιήσεις στο προσωπικό των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας να μην δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία για τη πανδημία, χωρίς πρότερη συνεννόηση και προφανώς έγκριση της ΥΠΕ.

Καταγγελία ΟΕΝΓΕ για «τακτική απόκρυψης» κρουσμάτων κορονοϊού

Οι καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ αντιμετωπίζονταν τότε από τη κυβέρνηση ως «ανήκουστες», «ψευδείς» και «απαράδεκτες», ενώ κυβερνητικά στελέχη επαναλάμβαναν σε κάθε τόνο ότι δεν νοείται απόκρυψη κρουσμάτων. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις κρίσιμοι μήνες, με αύξηση των θανόντων από την πανδημία στους περίπου 100 ανά ημέρα για να αναδειχθεί το ενδεχόμενο να δίνονται στη δημοσιότητα ψευδή στοιχεία αναφορικά με τη πανδημία.

Έτσι, δύο κυριακάτικα έντυπα, «Το Βήμα» και η «Δημοκρατία», σε δημοσιεύματά τους, αναφέρουν ότι το καλοκαίρι δημιουργήθηκε ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων. Σύμφωνα με «Το Βήμα», το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στο χρόνο που έπρεπε διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο. Αυτό πρακτικά δημιούργησε δύο «παράλληλα» συστήματα καταγραφής κρουσμάτων, με παλινωδίες όπως το ότι ένα κρούσμα που εμφανιζόταν σε νοσοκομείο να δηλώνεται απευθείας στο Μητρώο Ασθενών, αλλά ένα κρούσμα σε μια γειτονιά ή σε κινητή μονάδα να δηλώνεται πρώτα στον ΕΟΔΥ.

Όπως σημειώνει στο δικό της δημοσίευμα η «Δημοκρατία» , το συγκεκριμένο «παράλληλο» σύστημα, έχει στηθεί από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ σε συνδυασμό με ιδιωτική εταιρεία, με το συγκεκριμένο σύστημα, να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον επτά ημερών για τα κρούσματα στα δημόσια νοσοκομεία.

«Διακίνηση ψευδών ειδήσεων»

Ενώ λοιπόν τα δημοσιεύματα φωτογραφίζουν τόσο τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, όσο και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, επιλογή και στενός φίλος του οποίου είναι ο πρώτος, η κυβέρνηση αντί να εξετάσει τυχόν ευθύνες, αποφάσισε να διαψεύσει δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, τα δύο δημοσιεύματα.

Με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «διακίνηση ψευδών ειδήσεων» οι οποίες αμφισβητώντας τα επίσημα στοιχεία «τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια».

Επίσης ισχυρίζεται ότι «υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων. Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της», αναφέρει.

Ακόμα συμπληρώνει ότι «τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα κι αυτό το βλέπουν όλοι οι Έλληνες. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται από τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερινά η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας», απορρίπτοντας εξ ολοκλήρου τις πληροφορίες των δύο δημοσιευμάτων.

«Τα σημερινά δημοσιεύματα είναι παντελώς άδικα και αβάσιμα»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, με μια συναισθηματική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσπάθησε και αυτός να αντικρούσει τα δημοσιεύματα.

Αναφερόμενος στην όλη προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας σημείωσε πως «στην Πολιτική Προστασία σε ολη αυτή την διαδρομή οι συνοδοιπόροι μας, οι άμεσοι καθημερινοί μας συνεργάτες, σε καθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε γωνιά της πατρίδας ήταν, είναι και παραμένουν τα στελέχη, οι επιστήμονες, οι συνεργάτες και η εξαιρετική και έμπειρη ομάδα του ΕΟΔΥ».

Ακόμα υποστηρίζει πως «τα σημερινά δημοσιεύματα για όλους εμας στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας, όσους δηλ καθημερινά ζούμε αυτή τη συνεργασία είναι παντελώς άδικα και αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις», ισχυρίζεται ο υφυπουργός.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Νίκου Χαρδαλιά

«Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας»

Έτσι χαρακτήρισε ο ΕΟΔΥ στη δική του ανακοίνωση τα δημοσιεύματα των δύο κυριακάτικων εντύπων. Όπως σημειώνει ο Οργανισμός, «όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».

Μάλιστα η ανακοίνωση πετάει το «βάρος» των όσων καταλογίζονται στη διοίκηση του ΕΟΔΥ, στους εργαζόμενούς του, σημειώνοντας πως «συκοφαντούν τους 2.500 εργαζόμενους του ΕΟΔΥ, οι οποίοι για 10 μήνες βρίσκονται με αυταπάρνηση, καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, για να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία».

Τέλος αναφέρει στην ίδια γραμμή με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19», υποστηρίζοντας επιπροσθέτως πως, «με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” του ΕΟΔΥ».

Ολόκληρη η απάντηση του ΕΟΔΥ:

Τα δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που “φιλοξενούνται” σε κυριακάτικα έντυπα αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας.

Όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές.

Συκοφαντούν τους 2.500 εργαζόμενους του ΕΟΔΥ, οι οποίοι για 10 μήνες βρίσκονται με αυταπάρνηση, καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, για να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία

Ο ΕΟΔΥ επανασυστάθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και δομήθηκε μέσα στη μεγάλη κρίση του κορονοϊού, με νέα ταυτότητα εμπιστοσύνης στη συνείδηση των πολιτών. Η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ήταν, είναι και θα παραμείνει άριστη.

Ενημερώνουμε ότι:

1. Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Καποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων.

2. Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.

3. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινα η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” του ΕΟΔΥ.

Οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων.