![](https://thepressproject.gr/app/uploads/2024/01/photo_22-09-23_09_46_431695374819.jpg)
Ο ιδρυτής της Κοινωνικής Κουζίνας «Άλλος Άνθρωπος» Κώστας Πολυχρονόπουλος απολογήθηκε σήμερα ενώπιον της 16ης τακτικής ανακρίτριας για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης και του «ξεπλύματος βρόμικου χρήματος» και αρνήθηκε κάθε κατηγορία, όπως έπραξαν και οι συγκατηγορούμενοι του, η μητέρα του και ο γαμπρός του. Στον ίδιο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, ενώ στους συγκατηγορούμενούς του δεν επιβλήθηκε κανένας όρος.
Συγκεκριμένα, μετά την απολογία του Κώστα Πολυχρονόπουλου ενώπιον της 16ης τακτικής ανακρίτριας, αποφασίστηκε η επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Χωρίς περιοριστικούς όρους, αποχώρησαν από την ανακρίτρια οι συγκατηγορούμενοι του, δηλαδή η μητέρα τους και ο γαμπρός με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας.
Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είχε εκδώσει πόρισμα πριν από έναν χρόνο, στις 28 Ιανουαρίου 2024, στο οποίο κατηγορούσε για απάτη και ξέπλυμα χρήματος τον επικεφαλής της Κοινωνικής Κουζίνας. Στο πόρισμα αναφερόταν ότι τα χρήματα από τις δωρεές κατατίθεντο σε λογαριασμούς δύο συγγενών του Κ. Πολυχρονόπουλου και από εκεί γινόταν αναλήψεις και κινήσεις λογαριασμών προς εταιρείες τυχερών παιγνίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πολυχρονόπουλος υποστήριξε στην ανακρίτρια πως όλες οι κινήσεις στους λογαριασμούς της ΜΚΟ είναι νόμιμες, ενώ φέρεται να ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα διατέθηκαν για τις ανάγκες του Άλλου Ανθρώπου, καταθέτοντας αποδείξεις για αγορές ύψους 1 εκατ. ευρώ που έγιναν για την οργάνωση. Σημειώνεται ότι το ελεγχόμενο ποσό ανέρχεται στα 650.000 ευρώ.
Ακόμα, ο κ. Πολυχρονόπουλος ζήτησε από τη δικαστική λειτουργό την μετατροπή του κατηγορητηρίου από τα κακουργήματα της εγκληματική οργάνωσης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος σε αδικήματα πλημμεληματικής μορφής, καθώς η υπεράσπισή του φέρεται να κατέθεσε στοιχεία ότι δε διαθέτει παικτική κάρτα από το 2022.
Ο γαμπρός του φέρεται να δήλωσε:
«Δε γνώριζα ότι παίζει στοιχηματικά παιχνίδια. Δεν τον είχα δει να παίζει. Μου ζήτησε να βάλω χρήματα σε λογαριασμό μου, που προέρχονταν από την κοινωνική κουζίνα. Μου είπε ότι ήταν χρήματα του κόσμου για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της Τουρκίας και όντως συνέπιπταν τα γεγονότα. Κάποια στιγμή μου ζήτησε να κάνω ανάληψη 52.000 ευρώ, τα έβγαλα και του τα έδωσα. Δεν είχα εν τοις πράγμασι κανένα έλεγχο του ίδιου του λογαριασμού μου και εξηγούμαι. Ο κ. Πολυχρονόπουλος ζητώντας την “βοήθειά” μου και έχοντας πλέον στην κατοχή του τη μία χρεωστική κάρτα που αντιστοιχούσε σε αυτόν, είχε τη δυνατότητα να κάνει οποιαδήποτε συναλλαγή αυτός ήθελε και που οπωσδήποτε τότε πίστευα πως σχετιζόταν με τη δομή του, χωρίς να μου δώσει καμία αναφορά για το οτιδήποτε. Ας είμαστε απόλυτα ρεαλιστές όμως. Ούτε εγώ του ζητούσα να μου δώσει και κάποια αναφορά καθώς όποιο ποσό και αν διακινούνταν μέσω του λογαριασμού μου δεν με αφορούσε, δεν ήταν δικό μου και κυριότερα δεν ασχολούμαι με αυτό! Είχα την εδραία πεποίθηση πως συνέχιζε τη λειτουργία της δομής, την έβλεπα ή και μάθαινα για αυτή συνεχώς και αδιαλείπτως και δεν είχα καμία μα καμία πληροφόρηση για το αν τα χρήματα που διακινούνταν από το λογαριασμό μου κατέληγαν σε αλλότριες δραστηριότητες. Δεν ζήτησα και δεν έλαβα τον καιρό εκείνο κάποια αναλυτική κατάσταση της κίνησης του λογαριασμού μου, ούτε και διατηρούσα βιβλιάριο. Η μοναδική κατ’ ουσίαν σχέση μου με το λογαριασμό μου δηλαδή, περιοριζόταν στην ανάληψη της μισθοδοσίας μου και των σχετικών αυτής παροχών».
Η μητέρα του Κ. Πολυχρονόπουλου αρνήθηκε επίσης όλες τις κατηγορίες, ενώ φάνηκε να στηρίζει το γιο της.