Η Άγια Γιούσεφ απολύθηκε και χώρισε με τον σύζυγό της, καθώς βιντεοσκοπήθηκε από έναν συνάδελφό της να χορεύει σε εκδήλωση σε σκάφος στον Νείλο, χωρίς την άδειά της. Πλάνα την δείχνουν να χορεύει μαζί με έναν άνδρα συνάδελφό της. Στο βίντεο η Γιούσεφ φαίνεται να φοράει μαντίλα και ένα μακρυμάνικο φόρεμα για την ημερήσια εκδρομή στο ποτάμι.

Ωστόσο, καθώς το βίντεο κοινοποιείται στα αραβικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε την οργή συντηρητικών Αιγύπτιων. «Εκφράζει ξεκάθαρα τις φτωχές εποχές που ζούμε!! Όλα επιτρέπονται», έγραψε ένας χρήστης του Twitter, ενώ ένας άλλος σημείωσε: «Η εκπαίδευση έχει φτάσει σε χαμηλό επίπεδο στην Αίγυπτο», ζητώντας την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.

Η Γιούσεφ απολύθηκε από το δημοτικό σχολείο στην επαρχία Dakahlia στο Δέλτα του Νείλου, όπου εργαζόταν για αρκετά χρόνια διδάσκοντας αραβικά. Η δασκάλα ορκίστηκε ότι δεν θα χορέψει ποτέ ξανά και είπε ότι είχε σκεφτεί να αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια της πρόσφατης δοκιμασίας της. «Δέκα λεπτά στη βάρκα στο Νείλο μου κόστισαν τη ζωή», είπε σε δημοσιογράφους.

Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών στην Αίγυπτο στάθηκαν στο πλευρό της Γιούσεφ, επιμένοντας ότι η δασκάλα δεν έκανε τίποτα κακό και τονίζοντας ότι είναι θύμα κυνηγιού μαγισσών.

Για την υποστήριξή της και για την υπεράσπιση των προσωπικών ελευθεριών, η αναπληρώτρια προϊσταμένη ενός άλλου σχολείου δημοσίευσε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ίδια να χορεύει στον γάμο της κόρης της.

Η επικεφαλής του Αιγυπτιακού Κέντρου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Δρ Nihad Abu Qumsan, πρόσφερε στην Γιούσεφ δουλειά στο γραφείο της και της ζήτησε να φέρει το συμβόλαιό της από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να υποβάλει νομική καταγγελία κατά της απόλυσής της. Αυτό μπορεί να βοηθήσει σε μια επανεξέταση. Οι τοπικές αρχές έχουν πλέον διορίσει την Γιούσεφ σε θέση σε νέο σχολείο.

Η δασκάλα παραπονέθηκε ότι η υπόθεση ήταν «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής [της]». Επισήμανε ότι δεν χόρεψε σε δημόσιο ίδρυμα ή μπροστά σε μαθητές και είπε ότι σχεδίαζε να μηνύσει το άτομο που τράβηξε το βίντεο τον περασμένο μήνα.

Με πληροφορίες BBC