της Γεωργίας Κριεμπάρδη
Καταγγελία απόλυσης νεαρής δικηγόρου δημοσιοποίησε το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και Ασκούμενων, λέγοντας: «Καταγγέλλουμε την παράνομη και απαράδεκτη απόλυση συναδέλφου μας, μέλους του Σωματείου μας, από τη δικηγορική εταιρεία DTS Law». Η συνάδελφος είχε δεχθεί ήδη απειλές για την πρόθεσή της να απεργήσει στις 6 Απρίλη και σήμερα της ανακοινώθηκε, ότι αύριο θα είναι η τελευταία ημέρα που έρχεται στο γραφείο για δουλειά. Η συνάδελφος όρθωσε το ανάστημά της, συμμετείχε στην απεργία της 06ης.04.2022. Απέρριψε τη φωνή της εργοδοσίας του: είμαστε όλοι μαζί μια οικογένεια αλλά και τον ώμο εκβιασμό: αν απεργήσεις απολύεσαι». Το ΤΡΡ επικοινώνησε με τη δικηγόρο και επιβεβαίωσε το γεγονός.
Στο ΤΡΡ μίλησε ο υπεύθυνος της «DTS Law», ο δικηγόρος Θωμάς Σταμόπουλος. Με πολυετή εμπειρία στον χώρο, ο κ. Σταμόπουλος έδωσε τη δική του οπτική για το θέμα, ενώ παραδέχτηκε πως ο λόγος απόλυσης της κοπέλας, «το κερασάκι στην τούρτα», ήταν το γεγονός ότι απήργησε. Όπως εξήγησε, η νεαρή δικηγόρος ανήκει σε πολιτικό χώρο της Αριστεράς ιδεολογικά, γεγονός με το οποίο δεν είχε πρόβλημα ο ίδιος, παρά μόνον ότι αυτό το γεγονός παρακώλυε το δικηγορικό έργο που είχε αναλάβει η κοπέλα. «Της είπα “γιατί θα απεργήσεις; Έχεις κάποιο πρόβλημα με εμένα που είμαι ο εργοδότης σου; Το θεωρώ αγένεια προς εμένα. Πήγαινε αλλά άλλη φορά αν το ξανακάνεις, φεύγεις από το γραφείο”». Ο κ. Σταμόπουλος υπογράμμισε πως, για εκείνη την ημέρα, της είχε κλείσει εισιτήρια και είχε καλύψει τα έξοδά της για δουλειά στην Κρήτη. «Μου είπε ότι θα κατέβει στην απεργία γιατί είναι θέμα ιδεολογίας. Της είπα να το σκεφτεί μέχρι το Σάββατο 2 Απριλίου, όπου ήρθε και μου είπε ότι τελικά θα απεργήσει» προσθέτει και τονίζει: «Για εκείνη είναι θέμα ιδεολογίας. Για εμένα είναι θέμα τάξεως, να με ακούνε. Έχω 40 χρόνια εμπειρία και κανονικά να με πληρώνουν θα έπρεπε».
Οι συνθήκες εργασίας για τους δικηγόρους, ασκούμενους και μισθωτούς, νέα παιδιά που τώρα ξεκινούν, δεν είναι ρόδινες. Πίσω από τα καλογυαλισμένα κοστούμια μεγάλων δικηγόρων κρύβεται πολλές φορές μπόλικη εργοδοτική αυθαιρεσία. Πρόσφατα από το ΣτΕ είχε βγει απόφαση τα δικηγορικά γραφεία να καλύπτουν τα 2/3 των εισφορών των εργαζόμενων δικηγόρων, αλλά πρακτικά η εφαρμογή της ακόμη συζητείται. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε και το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και Ασκούμενων.
Οι σκοποί του σωματείου είναι :
- Η κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μισθωτών δικηγόρων, που εργάζονται με σχέσεις μισθωτής εργασίας, ανεξάρτητα από το νομικό χαρακτηρισμό που αποδίδεται σε αυτές από τον εκάστοτε εργοδότη.
- Η πάλη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
- Η κατοχύρωση συγκροτημένων μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων (μισθός, ωράριο, ασφάλιση, άδειες κ.α.) με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που συνάπτεται μεταξύ της διοίκησης του σωματείου των μισθωτών δικηγόρων και της εργοδοτικής ένωσης. Η προστασία από τις απολύσεις, η χορήγηση όλων των προβλεπόμενων παροχών για την προστασία της εργασίας, της μητρότητας, της οικογένειας και εν γένει κάθε πτυχής της ζωής του εργαζόμενου. Η διεκδίκηση της οικονομικής και ασφαλιστικής προστασίας για τις περιόδους ανεργίας, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους μισθωτούς δικηγόρους σε όλους τους χώρους δουλειάς.
- Η συνένωση όλων των μισθωτών δικηγόρων με στενούς δεσμούς συναδελφικότητας και αλληλεγγύης.
- Η καλλιέργεια ταξικού κριτηρίου στους μισθωτούς δικηγόρους, ώστε να εκφράζονται ως αναπόσπαστο τμήμα των εργαζομένων σε αντίθεση με τα συμφέροντα και τις επιλογές των εργοδοτών και να προσφέρουν τις επιστημονικές τους γνώσεις στην υπηρεσία του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
- Η πάλη ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στο δίκαιο και στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, με γνώμονα τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.
- Η αλληλεγγύη και η συνεργασία με άλλα εργατικά σωματεία της χώρας μας και του εξωτερικού, με τους εργαζόμενους όλης της Ελλάδας και όλου του κόσμου, για την υπεράσπιση των κατακτήσεων τους, τη διεκδίκηση και ικανοποίηση των κάθε φορά νέων σύγχρονων και δίκαιων αιτημάτων τους, για τη συνεχή βελτίωση του συνολικού βιοτικού, μορφωτικού και πολιτιστικού τους επιπέδου, για τη διεκδίκηση, κατοχύρωση και υπεράσπιση των συνδικαλιστικών, πολιτικών και δημοκρατικών ελευθεριών, την υπεράσπιση της ειρήνης, την απόκρουση του φασισμού και του ρατσισμού και την ενεργό συμμετοχή στους αγώνες που προωθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων.