Πλήθος αντιδράσεων έχει ξεσπάσει από τις 18 Δεκεμβρίου, όταν μεταξύ άλλων ψηφίστηκε στη Βουλή εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και υποχρεώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αρχιτέκτονες αποφοίτους κολλεγίων, ενώ το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος υποχρεούται να εγγράφει οικονομολόγους και λογιστές φοροτεχνικούς και πάλι αποφοίτους κολλεγίων. Ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη τροπολογία, εξισώνεται το δικαίωμα άσκηση του επαγγέλματος ενός αποφοίτου δημοσίου πανεπιστημίου, με το δικαίωμα ενός αποφοίτου κολλεγίου.

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική εκπαίδευση εν μέσω αντιδράσεων

Σφοδρές ήταν φυσικά οι αντιδράσεις των δύο επιμελητηρίων που αντιτάσσονται στη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για απαξίωση των επιστημονικών κλάδων, ενώ επισημαίνουν ότι ουδέποτε ερωτήθηκαν ή κλήθηκαν σε διάλογο σχετικά.

Οργή από Οικονομικό και Τεχνικό Επιμελητήριο για την ξαφνική τροπολογία Κεραμέως για τα πτυχία των κολεγίων

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό και τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνο Κόλλια, είχε τη Τετάρτη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας κατά την οποία χαρακτήρισε τις αντιδράσεις εύλογες και δίκαιες, ενώ αναφέρθηκε επίσης σε «σκανδαλώδη τροπολογία – δώρο» στα ιδιωτικά κολλέγια σε βάρος δεκάδων χιλιάδων μηχανικών και οικονομολόγων που είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και σε βάρος της δημόσιας Παιδείας.

Παράλληλα ανέφερε ότι αντιδράσεις έχουν υπάρξει και από τον χώρο της ΝΔ τις οποίες χαρακτήρισε αυτονόητες, σημειώνοντας πως θα πρέπει οι μηχανικοί και οικονομολόγοι βουλευτές όλων των κομμάτων να πάρουν ξεκάθαρη και δημόσια θέση για την εν λόγω τροπολογία.
Συνάμα ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι είναι μονόδρομος έπειτα από τις αντιδράσεις, τόσο η άρση της τροπολογίας όσο και η απομάκρυνση της υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.