Προειδοποίηση προς τον Ιρακινό στρατό να αποφύγει περιοχές πλησίον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ από το απόγευμα της Κυριακής, εξέδωσε η Κατάεμπ Χεσμπολά. Πένθος σε όλο τον Άξονα της Αντίστασης, από το Χαλέπι μέχρι τη Βηρυτό, για τον Σολεϊμανί. Κόκκινη σημαία πολέμου στην Κομ.

Από την Κυριακή το απόγευμα, οι Ιρακινοί Στρατιώτες πρέπει να αποφεύγουν περιοχές πλησίον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, και να κρατούν απόσταση τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου από αυτές, ανακοίνωσε η Κατάεμπ Χεσμπολά, το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με την Ιρακινή τηλεόραση.

Η Κατάεμπ Χεσμπολά είναι ενταγμένη στις επίσημες στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, και μαζί με το στρατηγό Σολεϊμανί, δολοφονήθηκε και ο ηγέτης των Χασντ αλ Σάαμπι, συνιστώσας της οποίας είναι η Καταέμπ, Αμπού Μαγντί αλ- Μουχαντίς.

Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρώυτερς, που επικαλείται αστυνομικές πηγές, αεροπορική βάση των ΗΠΑ επλήγη από δύο πυραύλους κατιούσα, και ένας τρίτος «προσγειώθηκε» στην Πράσσινη Ζώνη, πλησίον της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, στην ιερή πόλη της Κομ του Ιράν, κέντρο της σιίτικης θεολογίας, για πρώτη φορά στην ιστορία ανέμισε κόκκινη σημαία στο τζαμί Τζαμκαράν. Η σημαία, που σημαίνει πόλεμο μέχρι τέλους, έφτασε στον ιστό συνοδεία φωτογραφίας του στρατηγού Σολεϊμανί.

Η κόκκινη σημαία θεωρείται λάβαρο του τρίτου Ιμάμη του σιιτικού κόσμου, του Ιμάμη Χουσεϊν, εγγονού του Προφήτη, ήρωα και μάρτυρα αντίστοιχου της μυθικής Αντιγόνης σε μας. Σταθερά, κόκκινη σημαία στολίζει μόνον το ιερό του Ιμάμη, στην Καρμπάλα – από όπου πέρασε το πρωί του Σαββάτου η σορός του Σολεϊμανί και όπου ετάφη ο αλ- Μουχαντίς – και αντικαθίσταται με μαύρη μόνον τις ημέρες του Μουχαράμ, του πένθους για τον θάνατο του Ιμάμη και των συντρόφων του.

Η πορεία της σορού μέσα από σιιτικούς ιερούς τόπους, συνδεδεμένους με τον Ιμάμη Χουσεϊν, είναι, πέραν του πένθους, και ένδειξη δρομολόγησης εκδίκησης.

Στη δημοσιότητα δόθηκε και η διαθήκη του στρατηγού, που έχει μορφή επιστολής προς τη σύζυγό του, και της δηλώνει ότι επιθυμεί να ταφεί στο τμήμα του νεκροταφείου του Κερμάν που είναι αφιερωμένο στους μάρτυρες. «Θέλω η ταφόπλακα να είναι απλή. Γράψτε μόνον ΄Στρατιώτης Κασέμ Σολεϊμανί’ και ούτε τίτλους ούτε λόγια άλλα».

Εν τω μεταξύ, με δάκρυα και φωτογραφίες του Σολεϊμανί, αλλά και συνθήματα, με κυρίαρχο το «Θάνατος Στην Αμερική», υποδέχονται χιλιάδες ανθρώπων τη σορό του Σολεϊμανί στην πορεία της από το Ιρακ προς την τελευταία κατοικία, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, λίγα χιλιόμετρα έξω από την ιερή Κομ.

Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις στη μνήμη του γίνονται, αυθόρμητα ή οργανωμένα, παντού, από το Χαλέπι ως τη Βηρυτό. Στην πλατεία Παλαιστίνης της Τεχεράνης, το πρωί του Σαββάτου, στα χέρια των πολιτών κυριαρχούσαν οι κόκκινες σημαίες του Ιμάμη Χουσεϊν και όχι οι μαύρες του πένθους, όπως αυτές του επίσημου στολισμού της πόλης που αναμένει να υποδεχθεί τον ήρωά της.