«Η υποχρέωση των κατηγορουμένων είναι να είναι εδώ» είπε η κ. Λεπενιώτη όταν κατά την εκφώνηση των ονομάτων των 18 κατηγορουμένων δήλωσαν παρόντες μόνον οι επτά, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Ρουπακιάς που οδηγήθηκε στο εδώλιο, από διπλανή αίθουσα όπου παραμένει φρουρούμενος, μόλις κλήθηκε από την πρόεδρο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, Οι δικαιολογίες των συνηγόρων για την απουσία των εντολέων τους, που επικαλέστηκαν κυρίως επαγγελματικούς λόγους, εκνεύρισαν περισσότερο την πρόεδρο η οποία τους είπε να μεταφέρουν στους κατηγορούμενους πως το δικαστήριο έχει ζητήσει να είναι παρόντες κατά τις απολογίες: «Η υποχρέωση των κατηγορουμένων είναι να είναι εδώ. Το δικαστήριο έχει τρόπο να τους φέρει. Είπαμε από τη αρχή να είναι και οι 18 εδώ. Να το πείτε σε όλους», είπε η πρόεδρος κλείνοντας οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για το θέμα.

Η διαδικασία διεξάγεται σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου συνεχίζει την απολογία του το μέλος της Τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Ιωάννης Άγγος.

Ο 46χρονος κατηγορούμενος είπε πως συμμετείχε σε δράσεις της Χρυσής Αυγής στον Μελιγαλά και τις Θερμοπύλες αλλά και σε συσσίτια και διανομή φυλλαδίων κάνοντας μοτοπορείες μετά τις 10 το βράδυ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την γνώμη που έχει τώρα πια για την Χρυσή Αυγή ο κατηγορούμενος είπε ότι «Κατακρίνω το γεγονός που έχει γίνει(εννοεί την δολοφονία Φύσσα), αλλά δεν έχω πρόβλημα να είμαι στην Χρυσή Αυγή».

Όπως προσθέτει το «Έθνος» παρά τις επίμονες ερωτήσεις της Προέδρου, ο κατηγορούμενος δεν κατάφερε να απαντήσει στο πώς τόσα πολλά μέλη της Τοπικής Νίκαιας βρέθηκαν στο ίδιο σημείο το μοιραίο βράδυ. «Δεν ξέρω. Εγώ δεν είπα σε κανέναν να πάει. Εγώ δεν ήξερα τον Φύσσα για να τον στοχοποιήσω. Δεν γνώριζα κανέναν από την παρέα του. Ο Ρουπακιάς, στη φυλακή, μου είπε ότι τον βάραγε γι΄αυτό τον μαχαίρωσε».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, οι καταθέσεις ξεκίνησαν με τον Ιωάννη Άγγο, μέλος της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας, να είναι ο πρώτος που κλήθηκε να καταθέσει για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Αν και αρχικά υποστήριξε ότι δεν επικοινώνησε με κάποιον χρυσαυγίτη για όσο βρισκόταν στην ίδια καφετέρια με τον Π. Φύσσα τη μέρα της δολοφονίας του. Ωστόσο, στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι έκανε το τηλεφώνημα, που σύμφωνα με την δικογραφία προκάλεσε την κινητοποίηση του Τάγματος Εφόδου που οδήγησε στη δολοφονία.

Μετά από δεκάδες ερωτήσεις της προέδρου μέχρι τελικά ο κατηγορούμενος να παραδεχτεί, ότι όσο ήταν στην καφετέρια τηλεφώνησε στον συγκατηγορούμενο του Ιωάννη Καζαντζογλου, στέλεχος της τοπικής Νίκαιας, για να του πει πως «είναι κάποιοι που μας ενοχλούν και θα φύγουμε».

Η παραδοχή αυτή θεωρείται κρίσιμη για την υπόθεση, καθώς το επίμαχο τηλεφώνημα σύμφωνα με την δικογραφία προκάλεσε την κινητοποίηση του Τάγματος Εφόδου που πήγε στο Κοράλλι και καταδίωξε τον Φύσσα λίγο πριν πέσει νεκρός από το μαχαίρι του Ρουπακιά. Από την ανάλυση των τηλεφωνημάτων φαίνεται πως ο Καζαντζόγλου αμέσως μετά το τηλεφώνημα του Άγγου, κάλεσε τον Πατέλη. Εκείνος με την σειρά του ειδοποίησε τον βουλευτή Νίκαιας Ιωάννη Λαγό και αμέσως μετά φαίνεται να αποστέλλεται ομαδικό μήνυμα προς τα μέλη της οργάνωσης να πάνε στα γραφεία της Νίκαιας. Στη συνέχεια ακολούθησε η επίθεση του Τάγματος Εφόδου στον Π. Φύσσα και την παρέα του.