της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία είναι κάτι που από χρόνια συζητείται χωρίς να αλλάζει κάτι. Εν μέσω πανδημίας, η κατάσταση εκτροχιάστηκε με τις συνθήκες αυτές να ενισχύουν την πρόκληση επικίνδυνων περιστατικών. Κλειστά τμήματα, κλειστά δωμάτια, κλειστά παράθυρα και ασθενείς στοιβαγμένοι σε λίγα τετραγωνικά είναι όσα περιγράφονται από νοσηλευτές και ασθενείς. Όλα αυτά χωρίς να υπάρχει άλλος λόγος, πέρα από υποψίες ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς θεωρούνται ύποπτα κρούσματα. Το TPP φέρνει στο φως της δημοσιότητας απόπειρα βιασμού σε βάρος ανηλίκου που φέρεται να συνέβη πριν λίγες μέρες.

Το Σάββατο 10 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν εν μέσω πανδημίας στο Δρομοκαΐτειο, με κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας για ένα πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία». Όπως καταγγέλλει η συλλογικότητα, «άτομο που συμμετείχε στην κινητοποίηση δέχθηκε επίθεση και προσήχθη από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ αποχωρούσε. Τον σταμάτησαν σε ένα στενό, τον ακινητοποίησαν με τη βία, του έσκισαν τη μπλούζα και τον χτύπησαν». Κατά το ρεπορτάζ μας για το συγκεκριμένο περιστατικό και διερευνώντας τις συνθήκες στο Ψυχιατρικό Ίδρυμα, μια σοβαρότατη καταγγελία μας γνωστοποιήθηκε από άτομο του οποίου τα στοιχεία είναι στη διάθεση του Μέσου.

Για μέρες, τέσσερις ασθενείς έμειναν κλειδωμένοι στο ίδιο δωμάτιο, με τον έναν εξ’ αυτών να αναφέρει απόπειρα βιασμού σε βάρος του. Ο 17χρονος αν και εξομολογήθηκε το βίωμα του, αυτό δεν καταγράφηκε καν στη λογοδοσία την ίδια μέρα. Η λογοδοσία να σημειωθεί πως είναι το επίσημο βιβλίο, το οποίο φυλάσσεται σε αρχείο και εκεί καταγράφονται καθημερινά όσα συμβαίνουν. Επίσης, εκτός από τις λογοδοσίες του κάθε τμήματος, υπάρχει και η κεντρική λογοδοσία του νοσοκομείου στην οποία γράφονται τα σημαντικότερα θέματα που διαχειρίστηκε ο/η εκάστοτε εφημερεύον/ουσα νοσηλευτής/τρια.

Αξίζει να τονιστεί πως το ζήτημα έφτασε μέχρι την αστυνομία (Α.Τ. Χαϊδαρίου), αλλά σύμφωνα με την καταγγελία που λάβαμε, οι Αρχές δεν προχώρησαν σε καμία σοβαρή έρευνα παρόλο που έφτασε μέχρι την αστυνομία. Θα έπρεπε η αστυνομία αυτεπαγγέλτως να είχε προχωρήσει σε έρευνα της λογοδοσίας τμήματος, της κεντρικής λογοδοσίας, των καταθέσεις από τους υπόλοιπους ασθενείς στο ίδιο δωμάτιο και γενικότερα να είχε ασχοληθεί εξονυχιστικά με το ζήτημα, πράγμα το οποίο, σύμφωνα με την σοβαρή καταγγελία που έφτασε στο TPP, από άτομο του νοσοκομείου, δεν έχει γίνει. Η αξιωματική υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος Χαϊδαρίου μας επιβεβαίωσε πως έχει λάβει γνώση του περιστατικού και προχωρά τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρη πηγή, ψυχολόγος του Ιδρύματος έθεσε το ζήτημα σε συζήτηση του επιστημονικού συμβουλίου όπου όλοι παραδέχτηκαν ότι το περιστατικό συνέβη και αποφάσισαν ότι τα δωμάτια στο συγκεκριμένο τμήμα -τμήμα υπόπτων ως κρούσματα- θα είναι στο εξής ξεκλείδωτα. Ο 17χρονος, κατά την καταγγελία, έχει μεταφερθεί σε άλλο τμήμα. Ενδιαφέρον είναι ότι τη γονική μέριμνα του την έχει το «Χαμόγελο του Παιδιού» και σε επικοινωνία με το γραφείο Τύπου του, η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής: «Λάβαμε γνώση από το Νοσοκομείο. Ακολουθούμε το πρωτόκολλο και περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας των Αρχών».