«Εμείς, δεν ζητάμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, απαιτούμε όμως να μας απαλλάξετε από το αίσθημα οργής, απογοήτευσης και θλίψης που προκαλεί η παραμονή του κ. Κολοκούρη σε μία τόσο κρίσιμη και σοβαρή θέση. Πώς άλλωστε μπορεί να αντιμετωπίσει ως Αρχηγός του ΠΣ, μία άλλη, ανάλογη, αλλά ακόμη και μικρότερη κρίση, όταν “κρύβεται”, για την ανικανότητά του, πίσω από ισχυρισμούς, όπως η ώρα που χάθηκαν οι άνθρωποί μας;» υπογραμμίζουν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι, οι εγκαυματίες και οι κάτοικοι της περιοχής.

Με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και με κοινοποίηση προς τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι πληγέντες της τραγωδίας στο Μάτι ζητούν την αποπομπή του νυν αρχηγού της Πυροσβεστικής, Στέφανου Κολοκούρη, ο οποίος μαζί με άλλους κατηγορουμένους αξιωματικούς, αναβαθμίστηκαν επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο ανακριτής είχε ζητήσει με επανειλημμένως την αναβάθμιση των κατηγοριών που τους βαρύνουν από πλημμελήματα σε κακουργήματα. Ειδικότερα, ο Σ. Κολοκούρης εξελίχθηκε από αντιπύραρχο σε αντιστράτηγο το 2019 και στη συνέχεια ορίστηκε ως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σημειώνεται πως ο Σ. Κολοκούρης υπέβαλε πρόσφατα στον ανακριτή νέο εβδομηντασέλιδο υπόμνημα, στο οποίο παραθέτει, μεταξύ άλλων, τις κατά την κρίση του παραλείψεις της έρευνας και αιτείται την άρση της εγγύησης των 5.000 ευρώ που του είχε επιβληθεί. «Στην υπερασπιστική του τακτική, επιλέγει να στηρίζει το απίστευτο υποθετικό σενάριο, ότι ακόμη και αν είχε μεταβεί στην περιοχή έγκαιρα, δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τον ασύλληπτο αριθμό νεκρών και τον τραυματισμό ανθρώπων, επειδή δεν αναφέρονται οι ώρες, που τα θύματα έχασαν τη ζωή τους, ή, προκλήθηκαν οι τραυματισμοί» επισημαίνουν οι πληγέντες και συμπληρώνουν πως «ακόμη κι αν κανείς αγνοήσει την επίορκη επιχειρηματολογία του κ. Κολοκούρη, ως προς την υποχρέωση δια της θέσεως του να επεμβαίνει και αντιμετωπίζει καταστροφές, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, πουθενά, δεν αναφέρει στο πολυσέλιδο συμπληρωματικό του υπόμνημα, τον ουσιαστικό ρόλο, που θα επιτελούσε στη διαχείριση της κρίσης με την έγκαιρη παρουσία του. Δηλώνει, δηλαδή, ο τότε διοικητής της ΕΜΑΚ και ΝΥΝ αρχηγός του ΠΣ, ως παντελώς αμέτοχος, και ανεύθυνος για το χάος που δημιουργήθηκε και την ανικανότητα της Υπηρεσίας του, να προλάβει τις αναφερθείσες απώλειες και τους τραυματισμούς των ανθρώπων».

«Ο κ. Κολοκούρης διατηρώντας μια από τις σημαντικότερες θέσεις που αφορούν στη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, με την παντελή απουσία του, μας άφησε να καιγόμαστε, κυριολεκτικά, αβοήθητους. Από μια φωτιά, η οποία έκαιγε, επί μία ώρα και, σε χαμηλή βλάστηση, προτού φτάσει στον πρώτο Οικισμό, από τους 5 συνολικά όμορους, που έπληξε» υπογραμμίζουν στη συνέχεια και τονίζουν πως «Καθίσταται σαφές ότι η υπερασπιστική τακτική του κ. Κολοκούρη, υπερβαίνει τα εσκαμμένα ενός υπόδικου, και συνιστά προσβολή στους νεκρούς μας και κατάχρηση του δικαιώματος κάποιου να αποδείξει ότι είναι αθώος».

«Με το δεδομένο, όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα, της διάκρισης εξουσιών και ότι η πολιτική ηγεσία δεν δύναται να επέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΚΟΛΟΚΟΥΡΗ για ΑΝΗΘΙΚΗ και ΥΒΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ των νεκρών μας, των εγκαυματιών, των συγγενών, και όλων όσων εκείνη την μέρα εγκαταλειφθήκαμε να αγωνιζόμαστε ολομόναχοι να σώσουμε τη ζωή των παιδιών μας και τη δική μας. Εμείς, δεν ζητάμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, απαιτούμε όμως να μας απαλλάξετε από το αίσθημα οργής, απογοήτευσης και θλίψης που προκαλεί η παραμονή του κ. Κολοκούρη σε μία τόσο κρίσιμη και σοβαρή θέση. Πώς άλλωστε μπορεί να αντιμετωπίσει ως Αρχηγός του ΠΣ, μία άλλη, ανάλογη, αλλά ακόμη και μικρότερη κρίση, όταν “κρύβεται”, για την ανικανότητά του, πίσω από ισχυρισμούς, όπως η ώρα που χάθηκαν οι άνθρωποί μας;» καταλήγει η επιστολή.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή: