Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο για το διυπουργικό νομοσχέδιο κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα 1,2,3 που αφορούν τη κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, το άρθρο 64 που αφορά τις πανεπιστημιακές ελευθερίες και με το οποίο καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο, καθώς και το άρθρο 101 σύμφωνα με το οποίο ορίζεται αναδρομικά ασυμβίβαστο μεταξύ της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλικής Θάνου εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει θητεύσει παλαιότερα στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Α. Τσίπρα.

Ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για παραβίαση του συντάγματος η οποία αφορά και τα τρία βασικά άρθρα του διυπουργικού νομοσχεδίου. Όσο αφορά το άρθρο που αφορά τους ΟΤΑ, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι «τα άρθρα 1,2 και 3 παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές και άρθρα του ελληνικού συντάγματος και συγκεκριμένα παραβιάζεται η αξία του ανθρώπου, η δημοκρατική αρχή, η ισότητα της ψήφου και η αρχή της αναλογικότητας όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 25 του συντάγματος».

Σχετικά με το άρθρο 64, με το οποίο καταργείται το άσυλο, ο Δ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι έτσι καταργείται το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου. Τόνισε ακόμα ότι το άσυλο «παρά το γεγονός ότι δεν κατοχυρώνεται ρητά στο σύνταγμα, στην πραγματικότητα αποτελεί έναν από τους βασικούς θεσμικούς αρμούς του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου. Είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που η κάθε κυβέρνηση μπορεί αν θέλει να ορίζει συγκεκριμένους περιορισμούς ή να ορίζει συγκεκριμένους ορούς εντός των οποίων θα ρυθμίζεται το πανεπιστημιακό άσυλο, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να το καταργεί εξολοκλήρου και αυτό κατά τη γνώμη μας συνιστά παραβίαση του άρθρου 16 του συντάγματος».

Όσο αφορά το άρθρο 101 το οποίο ο Δ. Τζανακόπουλος επίσης χαρακτήρισε αντισυνταγματικό, είναι αυτό για το οποίο έχει γίνει μεγάλη συζήτηση καθώς με διατάξεις του οδηγεί την επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου σε παραίτηση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «πρόκειται για μια φωτογραφική διάταξη, η οποία παραβιάζει μια θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου, ότι δηλαδή οι νόμοι πρέπει να είναι καθολικοί, γενικοί και αφηρημένοι, δηλαδή να μην προσδιορίζουν συγκεκριμένες περιπτώσεις. Πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός περί φωτογραφικής διάταξης είναι πασιφανής, καθώς τον επιβεβαίωσε και με την τοποθέτησή του χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η ένσταση απορρίφθηκε από τη κυβέρνηση

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος υποστηρίζοντας τις ρυθμίσεις για τους  ΟΤΑ απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας, διατεινόμενος ότι, «δεν κάνουμε απολύτως τίποτα άλλο από το να δώσουμε τα εργαλεία σε αυτόν που εξέλεξε ο λαός για να ασκήσει την πολιτική του και να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των δήμων. Παράλληλα στράφηκε εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «αντισυνταγματικές ήταν οι ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας και Γ’ βαθμό Αυτοδιοίκησης».

Από πλευράς του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας απορρίπτοντας και αυτός την ένσταση αντισυνταγματικότητας, ισχυρίστηκε ότι οι διατάξεις που αφορούν τους ΟΤΑ, «επαναφέρουν στην κανονικότητα τη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε διάλυση».

Επίσης όπως ανέφερε, «το σύνταγμα κατοχυρώνει την εύρυθμη λειτουργία των οργάνων της. Είναι απόλυτα σύμφωνες με το Σύνταγμα οι νέες διατάξεις γιατί αυτή η θεμελιώδης αντινομία που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, παραλύει κάθε λειτουργία στο χώρο της διοίκησης. Το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να αποκαταστήσει την ομαλή και βιώσιμη λειτουργία τους και να εξασφαλίσει ευρύτερες πλειοψηφίες στα όργανα των δήμων. Καθιερώνεται ένα αντιπροσωπευτικό σύστημα για τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να εκπληρώσει την αποστολή της. Ομαλοποιούμε αυτή την κατάσταση με μια ισχυρή αυτοδιοικητική αρχή που προέρχεται από τις εκλογές».

Η απάντηση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως η οποία επίσης απέρριψε με τη σειρά της την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ,  λέγοντας ότι «το ίδιο το σύνταγμα προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία σημειώνοντας ωστόσο ότι «σήμερα αυτή η συνταγματική επιταγή δεν κατοχυρώνεται λόγω έκνομων ενεργειών εντός των χώρων των πανεπιστημίων».

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «το ακαδημαϊκό άσυλο είναι πλέγμα θεσμικών εγγυήσεων που δεν κατοχυρώνεται στο σύνταγμα ρητά συν ότι τα κρατικά όργανα οφείλουν και έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν τα συνταγματικά δικαιώματα του κράτους δικαίου».

Σχετικά με τις κατηγορίες του Δ. Τζανακόπουλου περί κατάργησης του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, η υπουργός σημείωσε ότι «Το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων είναι κατοχυρωμένο, ορίζει το δικαίωμά τους να επιλέγουν το προσωπικό τους. Οφείλει όμως παράλληλα και ο νομοθέτης να εξασφαλίσει ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστα η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία».

Η τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου: