Στο αίτημα εξαίρεσης αναφερόταν ότι συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού του Θανάση Πλεύρη από τις εργασίες της επιτροπής διότι παρέστη, ως συνήγορος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε πρόσφατη δίκη με αντίδικο τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, σχετιζόμενη με την υπόθεση Novartis, γεγονός που δημιουργεί δυσπιστία για την αμεροληψία του.
Ο κ. Τσόβολας, αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης εξαίρεσης, ζήτησε την κατ΄αναλογία εφαρμογή των άρθρων 14 έως και 19 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και εξέφρασε τη νομική άποψη ότι η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης οφείλει να διακόψει για 24 ώρες τις εργασίες της, προκειμένου να προσέλθει ενώπιον της ο κ. Παπαγγελόπουλος και να στηρίξει την αίτησή του. Κατά το διάστημα αυτό, σημείωσε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε πράξη στην επιτροπή διαφορετικά πάσχει από ακυρότητα.
Σημειώνεται ότι αυτό είναι το δεύτερο αίτημα εξαίρεσης για τον Θανάση Πλεύρη, από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Το προηγούμενο αίτημα είχε υποβληθεί με την απόφαση εξαίρεσης των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την επιτροπή. Τότε ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε δηλώσει δια του πληρεξούσιου δικηγόρου του, ότι εφόσον οι κ.κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης απομακρυνθούν, τότε και ο κ. Πλεύρης πρέπει να εξαιρεθεί επειδή είχε εκφράσει βεβαιότητα για την ενοχή τού πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κατά τη συζήτηση που είχε στην Ολομέλεια για την συγκρότηση της ειδικής επιτροπής, και συνεπώς υπάρχει δυσπιστία για την αμεροληψία του. Η πρώτη αίτηση εξαίρεσης για τον Θανάση Πλεύρη είχε απορριφθεί από την ειδική επιτροπή και ο βουλευτής συνέχισε να έχει το ρόλο του μέλους και δη του εισηγητή της ΝΔ.
Οι εξελίξεις αυτές που συντελέστηκαν ενώ επίκειται η εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων σήμερα στη ΓΑΔΑ, συζητήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης στις δύο το μεσημέρι. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για τις συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες κρίθηκε το αίτημα. Η αίτηση εξαίρεσης του Θανάση Πλεύρη απορρίφθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης που ήταν παρόντες στην ψηφοφορία.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, αναφερόμενος στο αίτημα για την εξαίρεσή του, είπε ότι αυτό έχει ήδη κριθεί από την προανακριτική, «με τη συναίνεση μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ που τότε μιλούσε για ηθικό, όχι όμως νομικό κώλυμα, συμμετοχής του».
Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, αναπτύσσοντας τη θέση της πλειοψηφίας για το ζήτημα του κ. Πλεύρη, είπε η επιτροπή πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εξέταση του αιτήματος του κ. Παπαγγελόπουλου και ζήτημα να μην δημιουργούνται προσκόμματα στη λειτουργία της Επιτροπής.
Στον αντίποδα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ζήτησε να σταματήσει τις εργασίες της η επιτροπή και διαμαρτυρήθηκε για τις “fast track” διαδικασίες με τις οποίες «μεθοδεύτηκε» η απόρριψη της αίτησης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Από το Κίνημα Αλλαγής, ο Βασίλης Κεγκέρογλου εκτίμησε ότι στόχος τού αιτήματος του κ. Παπαγγελόπουλου είναι να μην εξεταστούν σήμερα και αύριο οι προστατευόμενοι μάρτυρες και υπογράμμισε ότι πρέπει άμεσα να ληφθεί απόφαση από την επιτροπή ώστε το τοπίο να είναι ξεκάθαρο για να προχωρήσει η εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων.
Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι γεννά μεγάλα ερωτηματικά η προσπάθεια του κ. Παπαγγελόπουλου, και επέμεινε ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να εξεταστούν με τα ονοματεπώνυμα και τα πρόσωπά τους.