Σε απόρριψη της πρόσφατης προσφυγής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ενάντια στον νόμο περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και της υποχρεωτικής αναστολής εργασίας όσων δεν το πράξουν προχώρησε το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών το ΣτΕ απέρριψε επίσης τις αιτήσεις συνολικά 115 προσώπων που αιτούνταν την προσωρινή παύση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών.

«Ήδη επιδόθηκαν σε συναδέλφους τα Πρώτα Φύλλα Αναστολής καθηκόντων. Σε πολλά Νοσοκομεία είναι υπογεγραμμένα προς επίδοση. Σε πολλά Νοσοκομεία έβγαλαν εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας τους ανεμβολίαστους συναδέλφους» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ συμπληρώνοντας πως «μέχρι χθες ήταν ασφαλείς για το σύστημα και εργάσθηκαν στην πρώτη γραμμή περιθάλποντας ασθενείς και από σήμερα 1 Σεπτεμβρίου θα είναι επικίνδυνοι. Στα επιχειρησιακά σχέδια που καταρτίζουν τα Νοσοκομεία περιλαμβάνεται η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο. Ετοιμάζεται η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων!! Αυτό είναι το σχέδιο αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων».

Στο πλαίσιο αυτό οι υγειονομικοί κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους με πανελλαδικές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας το πρωί της Πέμπτης «με αίτημα κανένας συνάδελφος να μη χάσει τη δουλειά του και να αναδείξουμε τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται ήδη από σήμερα στη Δημόσια Υγεία» όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ. «Η ομοσπονδία μας έδωσε και δίνει αγώνες υπέρ του εμβολιασμού. Καλούμε όλους τους συναδέλφους έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Δεν πρόκειται όμως να επιτρέψουμε συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε τη πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1 Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία και καλεί σε στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι την Πέμπτη, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα και το αντίστοιχο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη, στις κατά τόπους Υ.ΠΕ. και σε πύλες των νοσοκομείων στην υπόλοιπη χώρα.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 προκηρύσσουμε στάση Εργασίας 10.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις 11.00πμ

  • ΑΤΤΙΚΗ : Στο Υπουργείο Υγείας
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ : Στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των Νοσοκομείων

ΝΑΙ στον ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ
ΟΧΙ στην ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ήδη επιδόθηκαν σε συναδέλφους τα Πρώτα Φύλλα Αναστολής καθηκόντων.
Σε πολλά Νοσοκομεία είναι υπογεγραμμένα προς επίδοση.
Σε πολλά Νοσοκομεία έβγαλαν εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας τους ανεμβολίαστους συναδέλφους.

Την Πέμπτη 2/09/2021 προγραμματίζουμε νέες κινητοποιήσεις με αίτημα κανένας συνάδελφος να μη χάσει τη δουλειά του και να αναδείξουμε τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται ήδη από σήμερα στη Δημόσια Υγεία.

Το πρώτο μέτρο της κυβέρνησης αναπλήρωσης όσων τεθούν σε αναστολή εργασίας ήταν η Τρίτη στη σειρά αναστολή των κανονικών αδειών από 1 Σεπτεμβρίου 2021. Πολλοί συνάδελφοι που προγραμμάτισαν λίγες ημέρες άδεια τον Σεπτέμβριο με βάση τις ανάγκες της υπηρεσίας, δεν μπορούν να κάνουν χρήση.
Είναι άδικο μετά από 19 μήνες συνάδελφοι της πρώτης γραμμής να οδηγούνται σε αναστολή καθηκόντων με ούτε ένα ευρώ μισθό.
Μέχρι χθες ήταν ασφαλείς για το σύστημα και εργάσθηκαν στην πρώτη γραμμή περιθάλποντας ασθενείς και από σήμερα 1 Σεπτεμβρίου θα είναι επικίνδυνοι. Στα επιχειρησιακά σχέδια που καταρτίζουν τα Νοσοκομεία περιλαμβάνεται η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο. Ετοιμάζεται η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων!! Αυτό είναι το σχέδιο αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων.
Ο εξαναγκασμός, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στέλνει αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία. Οι υγειονομικοί είναι παράδειγμα προς μίμηση. Έχουν εμβολιαστεί σε υψηλότατα ποσοστά του 90% (συνυπολογίζοντας το ποσοστό των συναδέλφων που διαθέτουν φυσική ανοσία). Περισσότερο από κάθε επαγγελματική ομάδα που μας κουνάνε το δάκτυλο δημοσίως. Τηρούμε τα μέτρα προστασίας εμβολιασμένοι και μη και δεν υπάρχει καμία εστία διασποράς του ιού στα Νοσοκομεία που να ευθύνεται το υγειονομικό προσωπικό για το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ομοσπονδία μας έδωσε και δίνει αγώνες υπέρ του εμβολιασμού. Καλούμε όλους τους συναδέλφους έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Δεν πρόκειται όμως να επιτρέψουμε συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε τη πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1 Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο.Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 προκηρύσσουμε στάση Εργασίας 10.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις 11.00πμ

  • ΑΤΤΙΚΗ : Στο Υπουργείο Υγείας
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ : Στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των Νοσοκομείων

Έγγραφο υποχρεωτικής αναστολής καθηκόντων «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας» έλαβε από τη διοίκηση του νοσοκομείου Έλενα όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο facebook ο γιατρός Κώστας Καταραχιάς, καθώς μαζί με άλλους εργαζομένους στον χώρο της υγείας αρνήθηκε να καταθέσει στη διοίκηση έγγραφο που πιστοποιεί τον εμβολιασμό του. «Μόλις μου έφεραν πράξη αναστολής εργασίας από την διοίκηση του νοσοκομείου Έλενα όπου διορίστηκα μόνιμος! Προφανώς είμαι εμβολιασμενος από το Γενάρη αλλά συμμετέχω στην απεργία αποχή παράδοσης των προσωπικών δεδομένων! Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της είναι ένα θέατρο του παραλόγου! Δεν τη σώζει τίποτα πλέον πάμε για απεργιακή κλιμάκωση! Αύριο συμμετέχουμε μαζικά στη στάση εργασίας της ποεδην 10:00 με 15:00 και συγκέντρωση στο υπουργείο υγείας 11:00 πμ. Ναι στον εμβολιασμό όχι στις απολύσεις. Μαζικές προσλήψεις για να σωθούν ζωές!» δήλωσε ο ίδιος παραθέτοντας το αντίστοιχο έγγραφο.