Χωρίς ανακοινώσεις για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έκλεισε το EuroWorking Group της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.
 
Η εικόνα που μετέφεραν κυβερνητικές πηγές από τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) κάνουν λόγο για «μη θετικό» κλίμα σύμφωνα με την Καθημερινή, όπου φέρονται να μετέφεραν ότι, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στα εργασιακά με ικανοποίηση των ελληνικών θέσεων (και υποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), τότε δεν μπορεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την αναζήτηση κοινού τόπου.
 
Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, εξαιτίας αυτής της συνεχιζόμενης απόστασης με το ΔΝΤ διαπιστώθηκαν «πισωγυρίσματα», με το CNN.gr να αναφέρεται ακόμα και σε θέματα που πριν τις διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών στελεχών στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα είχαν συμφωνηθεί.
 

Αγωνία και πιέσεις του ΔΝΤ για το 2019

 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ταμείο επιμένει στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019, ενώ η κυβέρνηση στοχεύει στη σταδιακή περικοπή, καθώς αφορά σχεδόν ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Το ζήτημα γίνεται πιο πολύπλοκο, δεδομένο πως για την κυβέρνηση το 2019 θεωρείται έτος εκλογών.
 
Στο σημείο αυτό φέρεται να εντοπίζεται και η ένσταση του ΔΝΤ, το οποίο «φοβάται» πως η επόμενη κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει τις «μεταρρυθμίσεις».
 
Παράλληλα, η απόσταση παραμένει και στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, αφού μετά τη συμφωνία στο όριο του 5%, το ΔΝΤ φέρεται να επαναφέρει την απαίτηση για το 10%, και μάλιστα με μία απλή δήλωση και χωρίς διοικητική απόφαση. Σημαντικές διαφορές εντοπίζονται και στο ζήτημα των αντιμέτρων, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ να αποτελεί σημείο τριβής, ενώ οι πληροφορίες για τη διαπραγμάτευση στα ενεργειακά εξακολουθούν να είναι περιορισμένες.
 
Σε κάθε περίπτωση, από τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα κριθεί κατά πόσο η συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου θα είναι εφικτή, αφού εξαρτάται από την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην ελληνική πρωτεύουσα. Ωστόσο, όπως τονίζει η πλευρά των δανειστών, κάτι τέτοιο θα καταστεί δυνατόν μόνον εφόσον για τη συμφωνία μένουν μικρές λεπτομέρειες για να επιτευχθεί.
 
Εάν αυτό συμβεί, πιθανότατα ένα προσχέδιο της συμφωνίας θα εγκριθεί στις 7 Απριλίου στη Μάλτα, με το τριήμερο 21-23 Απριλίου να αποτελεί ορόσημο, αφού θα πραγματοποιηθεί η εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που θα λάβει αποφάσεις και για την Ελλάδα. Έπειτα, η επόμενη ημερομηνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα προσφέρεται από το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
 

Επίθεση κατά Στουρνάρα «του πιο σκληρού αμερικανικού φιλελευθερισμού»

 
Την αντίδραση της κυβέρνησης επέσυρε η νέα παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα, αυτή τη φορά με αφορμή το ασφαλιστικό, όπου επανέλαβε το μήνυμά του για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εφαρμογή του προγράμματος.
 
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας «προωθεί απόψεις που είναι πιο ακραίες, ακόμα και από αυτές των υπερασπιστών του πιο σκληρού αμερικανικού φιλελευθερισμού», σημείωναν σχετικώς κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και συνέχιζαν, (οι απόψεις αυτές) «οδηγούν στην πλήρη απορρύθμιση και είναι της λογικής, ο καθένας μόνος του».
 
Ο Γ. Στουρνάρας, από το βήμα του Economist στην Αθήνα για την ασφαλιστική αγορά την Πέμπτη, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη κατορθώσει να επιστρέψει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη, τονίζοντας, πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την χώρα μας, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «το συντομότερο δυνατό» και τη «συνεπή και αποφασιστική» εφαρμογή του προγράμματος.
 

«Πρόγευση» Τσακαλώτου σε ΑΝΕΛΛ

 
Η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναμένεται να κλείσει μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες από τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
 
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε χώρα την Πέμπτη, η θα «κλειδώσει» η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, και στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου θα αποτυπωθούν με ακρίβεια τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς πλέον έχουν συμφωνήσει σε αυτό και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Ενώ, όσον αφορά τα πλεονάσματα, θα διατηρηθούν στο 3,5% για τρία χρόνια και όχι για δέκα όπως ζήτησαν οι δανειστές.
 
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ, ανέφερε χαρακτηριστικά, «κλείσαμε, το μόνο αγκάθι μέχρι την Παρασκευή είναι το θέμα της ΔΕΗ»  ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τους ΑΝΕΛΛ, το ζήτημα των εργασιακών εξετάζεται σε ανώτερο επίπεδο.
 
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως τα εργασιακά δεν εμποδίζουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο την Παρασκευή. Τα μέτρα, που αφορούν την περίοδο μετά το 2019, προβλέπουν τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ, ενώ η μάχη έχει επικεντρωθεί στο ύψος της μείωσης των συντάξεων. Αναφορικά με τα αντίμετρα προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια ευρώ με την κυβέρνηση όμως να διεκδικεί η μείωση αυτή να αγγίξει τα 400 εκατομμύρια.
 
Τέλος, προβλέπεται μείωση των συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, καθώς και ότι 120.000 παιδιά θα αποκτήσουν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς χωρίς καμία επιβάρυνση των οικογενειών και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.