Καθώς η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής κρίθηκε εγκληματική οργάνωση από το δικαστήριο σε μία ιστορική απόφαση. Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματική οργάνωση Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμανής, Παναγιώταρος, Παπάς, Ματθαιόπουλος, ενώ στο δικαστήριο συνεχίζεται η διαδικασία μέχρι την ανακοίνωση των ποινών για τα μέλη της ναζιστικής, και πλέον εγκληματικής οργάνωσης.
Σήμερα δικαιώνεται και η Δημοκρατία και οι εθνικές και ευρωπαϊκές αξίες μας.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ, σε ώρες φοβερά δύσκολες, πώς πάρθηκε η απόφαση και πώς ολόκληρη η κυβέρνησή μας, ατρόμητοι Δικαστές και στελέχη από όλες τις παρατάξεις πιστέψαμε σε αυτήν την αποστολή. pic.twitter.com/ubpViEblao— Σαμαράς Αντώνης (@samaras_antonis) October 7, 2020
Για την ετυμηγορία του δικαστηρίου τοποθετήθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στο ίδιο μήκος κύματος με τη «γαλλάζια παράταξη» και τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε λόγο για «δικαίωση της Δημοκρατίας» και δικαίωση των «εθνικών και ευρωπαϊκών αξιών μας».
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ, σε ώρες φοβερά δύσκολες, πώς πάρθηκε η απόφαση και πώς ολόκληρη η κυβέρνησή μας, ατρόμητοι Δικαστές και στελέχη από όλες τις παρατάξεις πιστέψαμε σε αυτήν την αποστολή» πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός αναφερώμενος στο ότι η δίκη ξεκίνηση επι των ημερών του.
Μάλιστα ο Α. Σαμαράς συνέχισε τα σχόλια για την κυβέρνηση στην οποία ήταν επικεφαλής, τονίζοντας ότι «τολμήσαμε και υπομείναμε ύβρεις και απειλές, αλλά και απέραντη υποκρισία. Και ασφαλώς θα θυμάμαι πάντα την αγωνία μου, μήπως οι θυσίες του ελληνικού λαού τότε πηγαίνανε χαμένες, μέσα σε ένα όργιο βίας».
Τέλος, το σχόλιο: «και ας σκεφτούν, ορισμένοι, πως εμείς αισθανθήκαμε τότε, βλέποντάς τους να αθροίζουν τις ψήφους τους με εκείνες της Χρυσής Αυγής και όχι μόνο μία φορά. Πολύ απλά, λοιπόν, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον», αποδυκνύει για μία ακόμη φορά τις αποστάσεις που θέλει να κρατήσει ο Σαμαράς από τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης για την άνοδο της ΧΑ και το θάνατο Φύσσα αλλά και τις επαφές που είχε αναπτύξει μέσω του τότε βουλευτή Μπαλτάκου.
Μάλιστα, ο Σαμαράς στις δηλώσεις του κινήθηκε στον ίδιο αυτοαναφορικό τόνο όπως και στο άρθρο του πριν λίγες μέρες στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο οποίο εξιστορεί τα γεγονότα με απόλυτα εγωκεντρικό και παρελκυστικό τρόπο, υποστηρίζοντας πως ήταν εκείνος που προσπαθούσε να πείσει τη Δικαιοσύνη να ασχοληθεί με την ποινική αντιμετώπιση των εγκληματικών πράξεων της οργάνωσης, στέλνοντας «με κάθε τρόπο το μήνυμα ότι η Δικαιοσύνη έπρεπε να ξεπεράσει την αμηχανία της και να κάνει τη δουλειά της».
Θεωρία δύο άκρων και ξαναγράψιμο της ιστορίας από Σαμαρά – Μητσοτάκη για τη Χρυσή Αυγή
Στο άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για «προεργασία», ώστε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το «τραγικό λάθος» όπως το χαρακτηρίζει, «να κινηθεί αστραπιαία η Δικαιοσύνη και να παραπεμφθεί η ΧΑ ως “εγκληματική οργάνωση”. Με άρση της βουλευτικής ασυλίας, με φυλάκιση των βουλευτών της και διακοπή των κρατικής επιχορήγησης».
Ξεχνώντας τις μυστικές συνομιλίες του δεξιού του -τότε- χεριού, Τάκη Μπαλτάκου με τον Ηλία Κασιδιάρη, ο Αντ. Σαμαράς υποστηρίζει πως ο ίδιος είχε καταγγείλει από τις αρχές του 2012 το μόρφωμα, και μάλιστα, πως ο ίδιος πίστευε «ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να την αγνοήσουμε. Κι είναι αδύνατο να… “ενσωματωθεί” η εγκληματική δράση στην πολιτική αντιπαράθεση».
Μάλιστα, χωρίς αιδώ, και παρότι το άρθρο του εντάσσεται σε αφιέρωμα όπου οι πολιτικοί αρχηγοί «ενώνουν τις φωνές τους εναντίον της ναζιστικής απειλής», ο πρώην πρωθυπουργός αποφασίζει να κλείσει το κείμενό του σπεύδοντας να υπογραμμίσει πως «εγκληματική δραστηριότητα που καλύπτεται από “πολιτική προστασία” δεν υπάρχει μόνο στην περίπτωση της ΧΑ», και καταλήγοντας στους νεκρούς της Μαρφίν, οι οποίοι «ζητούν δικαίωση».