X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Αποστάσεις και από Πάιατ για πιθανή διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, χαρακτήρισε ανόητη την αντιπαράθεση περί του εάν επίκειται αμερικανική διαμεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς να επιβεβαιώνει ωστόσο ότι υπάρχει κάποια νέα συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός «εκπέμπει αποτελεσματικότητα» και είναι «κάποιος που μπορούμε να εμπιστευθούμε, κάποιος που μοιράζεται το όραμα των ΗΠΑ» και ανέφερε πως τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν ακριβώς τα ίδια θαλάσσια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές.
|

Μιλώντας με δημοσιογράφους ο Τζ. Πάιατ τήρησε αποστάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο διαμεσολάβησης των ΗΠΑ ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα λόγω των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr, ο πρέσβης των ΗΠΑ χαρακτήρισε ανόητη την αντιπαράθεση περί του εάν επίκειται αμερικανική διαμεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς να επιβεβαιώνει ωστόσο ότι υπάρχει κάποια νέα συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ως αποτέλεσμα της επίσκεψης του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση για επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο, ενώ ανέφερε πως «φυσικά και οι ΗΠΑ θα εμπλακούν» προκειμένου να μην φτάσει η κατάσταση σε κρίση.

Καμία πρωτοβουλία διαμεσολάβησης για τις διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας, απαντάει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Τουρκίας με την αυτοαποκαλούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης που οριοθετεί θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ο Πάιατ παρέπεμψε στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τη χαρακτήρισε «αντιπαραγωγική και προσβλητική», χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Παράλληλα, ανέφερε πως τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν τα ίδια θαλάσσια δικαιώματα με την ξηρά και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν τις μονομερείς ενέργειες. Τέλος, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, είπε πως δεν θα κάνει προβλέψεις αλλά σχολίασε πως η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν. Επίσης τόνισε ότι στο θέμα αυτό Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί, καθώς και ότι η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

Εύσημα των ΗΠΑ προς την Ελλάδα που είναι «η πιο πιστή σύμμαχος»

Υπενθυμίζεται ότι ο  υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, το Σάββατο παραχώρησε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ και τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το αν υπάρχει ενδεχόμενο διαμεσολάβησης των ΗΠΑ ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. «Επίσημη πρωτοβουλία από την αμερικανική πλευρά δεν έχει ανακοινωθεί. Δεν σας επιβεβαιώνω ότι υπάρχει διακηρυγμένη προσπάθεια διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό δεν σας το επιβεβαιώνω».

Ικανοποιημένες οι ΗΠΑ από τον Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Πάιατ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «εκπέμπει αποτελεσματικότητα» και έδωσε στην αμερικανική πλευρά την αίσθηση πως είναι «κάποιος που μπορούμε να εμπιστευθούμε, κάποιος που μοιράζεται το όραμα των ΗΠΑ» τόσο όσον αφορά στη συμμαχία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και στην οικονομία. Εκτίμησε ότι μετά την επίσκεψη αυτή αλλάζει η αντίληψη στις ΗΠΑ για την Ελλάδα, που πλέον από πηγή προβλημάτων γίνεται παράγοντας λύσεων, ενώ εξήρε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων με τη φράση «καλύτερα δε γίνεται».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις