«Δεν θα κρίνουμε την Ιταλία, αλλά τη δική μας την μεριά, γιατί δεν έχουμε φροντίσει να είμαστε μέσα. Είναι η δεύτερη σύσκεψη που μας αφορά για την Λιβύη, που μένουμε απ’ έξω. Το ίδιο μας είχαν κάνει και οι Γερμανοί. Δεν έχουμε δείξει ότι είμαστε σημαντικοί, ότι έχουμε σοβαρά συμφέροντα και σχέση με αυτές τις αποφάσεις για την Λιβύη; Δεν ξέρω…»,  προσέθεσε σχετικά με την αποτυχία της ελληνικής διπλωματίας να εμπλακεί στην Διάσκεψη για τη Λιβύη, καθώς η Ιταλία δεν κάλεσε την Αθήνα να συμμετάσχει, ενώ το έπραξε για την Άγκυρα.

«Έχει φανεί ότι στην Τουρκία αυτό αποδίδει, κάθε φορά που γίνεται μια “πατριωτική” καμπάνια με μια επιθετική λογική, ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από τον Ερντογάν, αρχίζει να μαζεύει πόντους. Η αντιπολίτευση παίζει και αυτή το ίδιο παιχνίδι γιατί καταλαβαίνει καλά ότι με άλλη κατεύθυνση θα χάσει. Άρα, παραλληλίζονται, το πάνε μαζί», συμπλήρωσε.

«Εμείς πάντα συζητάμε με πιθανότητες. Τον συμφέρει να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο ή δεν τον συμφέρει; Εκτιμώ πως δεν τον συμφέρει. Θα κερδίσει τίποτε παραπάνω; Η λογική λέει “όχι”. Έχουμε όμως και την περίπτωση της Ουκρανίας με τη Ρωσία, που λέγαμε πως η λογική λέει “όχι”. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί κάτι, αλλά ότι δεν μπορούμε να αποκλείουμε τίποτα. Η δική μας ερμηνεία και ανάλυση θέλει πάρα πολλή προσοχή. Δεν πρέπει να δίνουμε λύσεις και εξηγήσεις για λόγους που μας καθησυχάζουν, ότι “το κάνει για το εσωτερικό του, για τούτο ή το άλλο”, πρέπει να κάνουμε πλήρη ανάλυση. Το να εκτιμήσεις μέχρι πού θα το πάει έχει πολλούς παράγοντες και πολλά στοιχεία, που δεν τα έχεις πάντα στα χέρια σου», προσέθεσε.

«Στην προκειμένη περίπτωση, δεν συμφωνώ ότι η Τουρκία βρίσκεται “στα δύσκολα” οικονομικά. Από τότε που την ξέρουμε “καταρρέει”, “καταστρέφεται οικονομικά”, “απομονώνεται”. Όλα αυτά είναι αστεία. Είναι μια τεράστια χώρα, ο Ερντογάν είναι ένας αρκετά έμπειρος πολιτικός. Ότι κάνει ακρότητες, παιχνίδια και εκβιασμούς που στα δικά μας μάτια και του κόσμου δεν δικαιολογούνται, τα κάνει. Κάνει ακροβατικά, αλλά δεν είναι να περιμένουμε την Τουρκία να καταρρεύσει για να πούμε “λύθηκαν τα προβλήματά μας”», ξεκαθάρισε σε σχέση με την αντίστοιχη συζήτηση για τη κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας και την υποτιθέμενη απομόνωση του Τούρκου προέδρου.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η σοβαρότερη που έχει γίνει στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας. Αυτή έβαλε την Ελλάδα μέσα στα Βαλκάνια και τον κόσμο ως στρατηγικό παίχτη» προσέθεσε, συγκρίνοντάς την με την συμφωνία με τις ΗΠΑ, για την οποία δούλεψε και ο ίδιος όπως θύμισε, αλλά το πρόβλημα είναι ότι από τη σημερινή κυβέρνηση «δόθηκε εν λευκώ», δεν κερδήθηκε τίποτα ούτε συμφωνήθηκε τίποτα ως προοπτική. «Την κάναμε με την προοπτική ότι βελτιώνουμε την σχέση μας με τους Αμερικανούς και ότι υποθέτουμε πως θα μας στηρίξουν στα όποια προβλήματα ασφαλείας έχουμε στη συνέχεια … εμείς είχαμε επιδιώξει να μπει το τι θα επενδυθεί για την βάση της Σούδας, το με ποιους όρους θα εμπλακεί το λιμάνι στην Αλεξανδρούπολη, το ότι θα πρέπει να υπάρχει μια δήλωση για την ασφάλεια της Ελλάδας», προσέθεσε.

Για την συμφωνία με τη Γαλλία, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι «μας στηρίζει, αλλά σε μία συγκεκριμένη περιοχή στην οποία είναι δύσκολο να έχουμε προβλήματα … τα προβλήματά μας στο Αιγαίο δεν είναι μέσα στα χωρικά μας ύδατα, είναι στα διεθνή και στις θαλάσσιες ζώνες. Εκεί, αυτή η συμφωνία δεν είναι επαρκής. Συν τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται σε σχέση με την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της Γαλλίας σε άλλες περιοχές». «Όπως βλέπετε, ακόμη και με αυτούς που κάνουμε συμφωνίες, τα εξοπλιστικά και τα προγράμματα δεν μας τα χαρίζει κανείς, τα πληρώνουμε -και αρκετά καλά», προσέθεσε. «Στην ουσία μας λένε “βρείτε τα”, δεν επιτρέπεται να έχετε προβλήματα μεταξύ σας ως κράτη που ανήκετε στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Η παρέμβαση που ακούγεται πως θα γίνει από την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, πάλι στην ίδια κατεύθυνση θα είναι … στο ίδιο επίπεδο και αυτός που δημιουργεί τα προβλήματα και αυτός που τα υφίσταται», κατέληξε.

«Πρέπει ή δεν πρέπει να στείλουμε όπλα εμείς; Είναι σωστό ή δεν είναι το ότι έχουμε στείλει όπλα; Η άποψή μου είναι πως δεν είναι σωστό. Το πιο σημαντικό; Χάνουμε τη δυνατότητα να είμαστε ένα κράτος που θα μπορούσε να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της ειρήνης» ανέφερε σε σχέση με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Όπως εξήγησε, «είμαστε υποχρεωμένοι και πρέπει να είμαστε παράλληλοι σε όλες τις ενέργειες ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αλλά δεν έχει αποφασιστεί, είναι προτροπή να δώσουμε όπλα. Δεν μπορεί να βγει τέτοια απόφαση. Η αποστολή όπλων προκύπτει από αίτημα των Ουκρανών και προτροπή της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Θα μπορούσαμε να το ζυγίσουμε λίγο πιο βαριά το ζήτημα».