Στη διάθεση των αγροτών για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα του κλάδου δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ έκανε λόγο για επανεξέταση ζητημάτων όπως η αύξηση του φόρου στο κρασί και ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις
«Είμαι εδώ, ή στο υπουργείο, ή όπου θέλουν να συζητήσουμε» ανέφερε ο Β. Αποστόλου μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης ζητημάτων όπως η αύξηση του φόρου στο κρασί και ο ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις. «Είναι δεσμεύσεις προς τους θεσμούς κι ακόμα δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση. Αν και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι, δεν σημαίνει ότι μέσα στο 2017 δεν θα τα επανεξετάσουμε», είπε για να προσθέσει: «Το θέμα για το κρασί δεν είχε την αναμενόμενη απόδοση, αντίθετα παρατηρήθηκαν πολλά φαινόμενα παραοικονομίας. Για τις σταυλικές εγκαταστάσεις και τον ΕΝΦΙΑ, πράγματι δεν είναι περιουσιακό στοιχείο. Όλα αυτά θα τα δούμε».
Για το αφορολόγητο των 8.500 – 9.000 ευρώ, σημείωσε ότι πρόκειται για το καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση όλων των δαπανών και πρόσθεσε ότι αυτό το αφορολόγητο δεν το έχουν πολλοί στην ελληνική κοινωνία. Για τα τεκμήρια των 12.000 είπε ότι αφορά ελάχιστες περιπτώσεις, ενώ προανήγγειλε τη μείωση κατά 30% του τεκμηρίου για τα ορεινά ακίνητα. Είπε ακόμη ότι στο τεκμήριο αυτοκινήτου δεν συμπεριλαμβάνεται το αγροτικό όχημα.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο
Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν άλλου χαρακτήρα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, που έχουν σχέση με την παραγωγή. Όπως σημείωσε, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς είναι μέτρο που προβλέπεται στη συμφωνία με τους θεσμούς, για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
Δήλωσε τέλος ότι σέβεται τον αγώνα των αγροτών και πως «δεν θα τους αντιμετωπίσουμε με μεθόδους που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις». Ωστόσο, όπως τόνισε, «πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ότι υπάρχει και μια ελληνική κοινωνία που έχει βιώσει πιο δύσκολες καταστάσεις από ό,τι οι ίδιοι».
Σημειώνεται ότι οι αγρότες
κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις που άρχισαν πριν από περίπου τρεις μήνες ως απάντηση στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που όπως υπογραμμίζουν «τους εξοντώνει». Απαιτούν, ανάμεσα σε άλλα, να αρθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους αγρότες, να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ.