Αλλαγή πλεύσης φαίνεται να επιχειρεί η ΕΛΑΣ και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση στο ζήτημα των Εξαρχείων, καθώς από σήμερα αντικαθίσταται το προηγούμενο επιχειρησιακό σχέδιο των αρχών για την περιοχή, ένα σχέδιο το οποίο είχε διάρκεια ζωής μόλις λίγες εβδομάδες, με μία βασική αλλαγή. Φεύγει η πλειοψηφία από τις κλούβες και τα ΜΑΤ ωστόσο, το ιδιότυπο ειδικό καθεστώς παραμένει με περιπολίες από αστυνομικούς διαφόρων υπηρεσιών, drones και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αστυνομίας για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας στην περιοχή των Εξαρχείων, την περιοχή καθημερινά θα περιπολούν πεζοί και εποχούμενοι (συνολικά 90 αστυνομικοί) μοιρασμένοι σε τρεις βάρδιες, με 30 ανά βάρδια.

Θα συμμετέχουν αστυνομικοί από τις Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), ΔΙΑΣ, «Δράση», Δίωξης Ναρκωτικών, Τμήματος Αλλοδαπών και της Τροχαίας.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι στις περιπολίες θα υπάρχουν και αστυνομικοί σκύλοι, ενώ drone της ΕΛ.ΑΣ. θα μεταδίδει συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τα ΜΑΤ, το νέο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει ότι θα απομακρυνθούν από τα Εξάρχεια στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ενώ διμοιρίες θα βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία, μόνο τις βραδινές ώρες, εκτός και εάν κριθεί αναγκαία η επέμβασή τους σε ειδικές περιπτώσεις. «Το συγκεκριμένο σχέδιο, παράλληλα με ορισμένες άλλες αστυνομικές δράσεις, πρόκειται να συμβάλλει αποφασιστικά στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας στα Εξάρχεια. Η αστυνομική παρουσία θα είναι συνεχής και οι πολίτες θα νιώθουν ασφαλείς», τόνιζαν αστυνομικές πηγές στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις λίγες ημέρες πριν η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε ανακοίνωση για το νέο «επιχειρησιακό πρόγραμμα αστυνόμευσης» του κέντρου της Αθήνας, σημειώνοντας πως αυτό περιλαμβάνει 250 αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς, με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, ειδικές δράσεις, και τη σύμπραξη αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Ομάδας Εμφανούς Αστυνόμευσης και Αμεσης Ανταπόκριση «Πάνθηρες» και των Ομάδων Παραεμπορίου. Όπως αναφέρεται, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αστυνόμευσης ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία, ο απολογισμός του πρώτου δεκαπενθημέρου από την εφαρμογή του νέου επιχειρησιακού σχεδίου, ήταν ο έλεγχος 6.759 ατόμων, η προσαγωγή 1.828 ατόμων, και τελικά η σύλληψη 167 εξ αυτών, με τα φερόμενα αδικήματα να αφορούν, μεταξύ άλλων, κλοπές, ναρκωτικά, παραεμπόριο και λαθραία καπνικά προϊόντα.

Νέο σχέδιο αστυνομοκρατίας του κέντρου της Αθήνας ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ