Σε ανακοίνωση για το νέο «επιχειρησιακό πρόγραμμα αστυνόμευσης» προχώρησε η ΕΛΑΣ, ανακοινώνοντας πως αυτό περιλαμβάνει 250 αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς, με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, ειδικές δράσεις, και τη σύμπραξη αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Ομάδας Εμφανούς Αστυνόμευσης και Αμεσης Ανταπόκριση «Πάνθηρες» και των Ομάδων Παραεμπορίου. Όπως αναφέρεται, το νέο πρόγραμμα αστυνομευσης ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου του 2020.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΛΑΣ αναφέρει πως αστυνομικοί και οι νέοι ειδικοί φρουροί περιπολούν καθημερινά και διενεργούν συστηματικούς αστυνομικούς ελέγχους σε 16 τομείς – περιοχές του κέντρου της πόλης. «Παράλληλα, για την πληρότητα των ελέγχων, πλαισιώνονται με αστυνομικούς από Υπηρεσίες Τροχαίας, Ασφάλειας και Αλλοδαπών καθώς και προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας και των Υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν ευέλικτα υπηρεσιακά δίκυκλα και ποδήλατα, ενώ έχουν εφοδιαστεί με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων της Αστυνομίας» αναφέρεται ακόμα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο απολογισμός του πρώτου δεκαπενθημέρου από την εφαρμογή του νέου επιχειρησιακού σχεδίου, ήταν ο έλεγχος 6.759 ατόμων, η προσαγωγή 1.828 ατόμων, και τελικά η σύλληψη 167 εξ αυτών, με τα φερόμενα αδικήματα να αφορούν, μεταξύ άλλων, κλοπές, ναρκωτικά, παραεμπόριο και λαθραία καπνικά προϊόντα.

Επίσης, η αστυνομία ανακοινώνει πως κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 4 μαχαίρια, 82,4 γραμμάρια ηρωίνης, 43 ναρκωτικά χάπια, 14,3 γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, 140 συσκευασίες καπνού και 2.118 πακέτα λαθραία τσιγάρα. 1.169 είδη ρουχισμού και 4.790 λοιπά είδη παραεμπορίου.

Τέλος, ανακοινώνεται πως «εντοπίστηκαν τρεις αποθήκες προϊόντων παραεμπορίου, ενώ σε τρεις περιπτώσεις απομακρύνθηκαν άτομα που είχαν καταλάβει παράνομα κτίρια και χώρους».