Την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα διεξήγαγαν τη Δευτέρα η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Αμφότερες οι τοποθετήσεις είχαν ως φόντο τους εμβολιασμούς, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τις τελευταίες ημέρες.
Για το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης
Η Μ. Θεοδωρίδου επιχείρησε να διευκρινίσει ζητήματα που έχουν προκαλέσει ανησυχία αναφορικά με το εμβόλιο και τη διαδικασία των εμβολιασμών.
Σχετικά με το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σημείωσε ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και πρόσθεσε ότι κοινές αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.
Σε σχέση δε, με την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών γνωστοποίησε ότι εντός των εμβολιαστικών κέντρων «υπάρχει προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης» ήπιας έως και πιο σοβαρής. Ωστόσο σημείωσε ότι μόνο «αναφυλακτικές αντιδράσεις, πιο σοβαρές που οδηγούν ένα άτομα στο νοσοκομείο» μπορεί να χρειάζονται πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου.
Για τις μεταλλάξεις
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην ανησυχία που έχει προκληθεί από τις μεταλλάξεις που υφίσταται ο κορονοϊός. Όπως είπε, ο κορονοϊος και τους προηγούμενους μήνες και τώρα έχει επιδείξει μεταλλάξεις, ενώ και στο μέλλον αναμένεται να μεταλλαχθεί. Παρ’ όλα αυτά καθησύχασε λέγοντας ότι αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη και η διάδοσή του οδηγεί σε νέες μεταβολές του που μπορεί να οδηγήσουν και σε μεταβολή των χαρακτηριστικών του.
Οι μεταβολές αυτές σύμφωνα με την Μ. Θεοδωρίδου δεν συντρέχουν λόγο ανησυχίας, ενώ δεν απαιτείται και κάποια τροποποίηση του εμβολίου. «Το εμβόλιο παραμένει και αποτελεσματικό και ασφαλές» διαβεβαίωσε.
Εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος ο ιός της παραπληροφόρησης
Κλείνοντας η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέρθηκε σε έναν άλλο επικίνδυνο και εξίσου μεταδοτικό ιό, εκείνον της παραπληροφόρησης για τον οποίο μάλιστα όπως είπε «δεν υπάρχει και εμβόλιο».
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις ψευδείς ειδήσεις που διασπείρονται και δεν περνούν από το φίλτρο της επιστημονικής γνώσης «Μόνο με την επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση».
471 άτομα έχουν εμβολιαστεί
Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί με τη πρώτη δόση του εμβολίου, συνολικά 471 άτομα. Μεταξύ αυτών, σημειώθηκε και ένα περιστατικό ήπιας αλλεργικής αντίδρασης το οποίο και αντιμετωπίστηκε.
Τη Τρίτη αναμένεται να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και σε νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει δόσεις των εμβολίων.
Επίσης σημείωσε ότι τη Τρίτη πρόκειται να παραληφθεί η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer, αποτελούμενη από 83.850 εμβολιαστικών δόσεων.
Ακόμα τόνισε ότι η διαδικασία των εμβολιασμών θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη κι έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει την προτεραιοποίηση και για να το πω απλά, να εμβολιαστεί “από το παράθυρο”», επεσήμανε ο Μ. Θεμιστοκλέους.
Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού
Ακολούθως ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκε στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο όπως είπε θα μπορούν να λαμβάνουν οι πολίτες που ολοκληρώνουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα των δύο δόσεων «για δική τους αποκλειστικά χρήση που θα περιέχει τις βασικές πληροφορίες, πότε έγινε εμβολιασμός, το είδος του εμβολίου». Ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο εν λόγω πιστοποιητικό όπως είπε, θα ανακοινωθεί σε δεύτερο χρόνο.