Καθώς οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές χαίρουν ακόμη ασυλίας και βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την υποδοχή ή μη περιστατικών Covid, η εικόνα των νοσοκομείων της χώρας προκύπτει απελπιστική, με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εξουθενωμένο και τα νοσοκομεία ασφυκτικά γεμάτα. Κατά δεκάδες έφταναν και σήμερα τα ασθενοφόρα στα νοσοκομεία, μεταφέροντας νέους ασθενείς ενώ μία ανάσα από τους 700 διασωληνωμένους βρίσκονται για δεύτερο 24ωρο τα νοσοκομεία της χώρας και προχτές, μόνο στην Αττική, καταγράφηκαν 159 εισαγωγές.
«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση πολέμου. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Χτες είχαμε γενική εφημερία πάλι στο Γεννηματάς. Τα κρούσματα δυστυχώς είναι αρκετά. Οι εισαγωγές είναι πάνω από 45 και δεν έχουμε τελειώσει την εφημερία» δήλωσε σχετικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Εχθές οι διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ήταν περισσότεροι από 60, με την αναμονή να έχει αυξηθεί από δύο έως και τέσσερα 24ωρα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι στο Κρατικό Νίκαιας σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ με 16 ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους περιμένοντας να εισαχθούν σε ΜΕΘ.
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, έλεγε πως για πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας εφημερεύουν τα δημόσια νοσοκομεία με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια 251 Γ.Ν.Α και το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., σε μια αρκετά προκλητική δήλωση δεδομένης της κυβερνητικής κακοδιαχείρισης της πανδημίας.
Έκτακτες εφημερίες άνευ ενημέρωσης στον Ερυθρό Σταυρό
Από το πρωί της Τετάρτης, χωρίς να προηγηθεί η ενημέρωση του προσωπικού και χωρίς να έχει βγει πρόγραμμα για τέτοιου είδους εφημέρευση, σύμφωνα με καταγγελίες γιατρών που φέρνει στο φως η Αυγή, το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» ανακοινώθηκε πως θα εφημερεύσει για ένα 24ωρο για τα Covid περιστατικά. Για «άρον-άρον» εφημερίες που προσπαθεί να εξασφαλίσει η διοίκηση του νοσοκομείου από ειδικευόμενους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων μιλούν οι γιατροί, ενώ ούτε το ΕΚΑΒ δεν ήταν ενήμερο ότι εφημερεύει ο «Ερυθρός», όπως προκύπτει από τη λίστα με τα εφημερεύοντα του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ, όπου δεν υπήρχε χθες το εν λόγω νοσοκομείο, πράγμα που καθιστά εντελώς παράτυπη τη διαδικασία. Η διοίκηση δεν θέλησε να απαντήσει στα ερωτήματα της Αυγής, καθώς «πρέπει πρώτα να πάρει σχετική άδεια από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής».
Το νοσοκομείο μπήκε αιφνιδιαστικά σ’ αυτή τη λειτουργία, την ώρα που από τις 380 κλίνες, ήταν ήδη καλυμμένες οι 190 μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ ήταν γεμάτα και τα 14 τα κρεβάτια των ΜΕΘ, πράγμα που σημαίνει πως αν κάποιος ασθενής χειροτερέψει, θα πρέπει να διακομιστεί σε άλλο νοσοκομείο εφόσον υπάρχει εκεί κενό κρεβάτι.
Παράλληλα, το σχέδιο της κυβέρνησης για την απορρόφηση των ιδιωτών γιατρών παραμένει ασαφές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου δημοσιεύματος, οι επιταγμένοι ιδιώτες γιατροί που εντάχθηκαν στο προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού δεν έχουν ενημερωθεί για το καθηκοντολόγιο και τις αρμοδιότητές τους.
Γεννηματάς: Τεχνητή αυξομείωση της πληρότητας – Μπαλάκι οι ασθενείς για να αδειάσουν κρεβάτια
«Μετά την προηγούμενη εφημερία, όταν και σημειώθηκε ρεκόρ με 82 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, το ‘Γεννηματάς’ κατέληξε με 180 ασθενείς Covid, με γεμάτες όλες τις ΜΕΘ και τις ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) και περίπου 10 ανθρώπους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ» υπογράμμισε στην Αυγή ο Χρήστος Αργύρης, επικουρικός ακτινολόγος στο «Γεννηματάς» και μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ. «Χθες το μεσημέρι (24/3) ετοιμαζόταν για ακόμα μία δραματική εφημερία στο νοσοκομείο, ενώ πλέον και η Γ’ Παθολογική Κλινική είναι επιταγμένη αποκλειστικά για Covid περιστατικά. Το περασμένο Σάββατο κλήθηκαν να εφημερεύσουν μόλις 2 επιμελητές παθολόγοι και 3 ειδικευόμενοι για τους 180 ασθενείς. Ταυτόχρονα όλες οι κλινικές του νοσοκομείου (Ρευματολογική, Γαστρεντερολογική, Παθολογικές, Ορθοπεδικές και Χειρουργικές) ‘μετακόμισαν’ σε άλλες πτέρυγες και ορόφους του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα το προσωπικό για όλες τις υπόλοιπες νόσους να είναι πολύ μικρότερο πλέον σε αριθμό» αναφέρει ο Χρ. Αργύρης.
Για τεχνητή αυξομείωση της πληρότητας μίλησε επίσης ο Χρ. Αργύρης, αναφέροντας ότι στην προηγούμενη εφημερία υπήρχε η εντολή για εξιτήρια με αποτέλεσμα οι ασθενείς που εισάγονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο μπορεί να βρεθούν την άλλη μέρα σε κάποιο άλλο. «Σπάει η ‘ιατρική συνέχεια’ και οι ασθενείς γίνονται μπαλάκι για να αδειάζουν κλίνες για τα περιστατικά Covid» καταγγέλλει ο επικουρικός γιατρός, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα που ενέχει το «εντέλλεσθαι» των διοικήσεων σε γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων να φροντίζουν Covid ασθενείς.
Λαϊκό: «Σας παρακαλούμε, κρεβάτια στην εντατική!»
Όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στο Λαϊκό νοσοκομείο, μιλώντας εχθές (24/3) σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερκαλυφθεί και υπάρχουν επιπλέον 8-9 φορεία με ανθρώπους που περιμένουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ. «Έκκληση, σας παρακαλούμε! Κρεβάτια εντατικής! Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν, το προσδόκιμο επιβίωσης είναι διαφορετικό εντός των ΜΕΘ. Αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση, υπάρχει εγκληματική ολιγωρία και αμέλεια» υπογράμμισε ο νοσηλευτής του Λαϊκού, Χρήστος Ορφανός. «Κρεβάτια στην ενταντική, το μεγάλο μας άγχος αυτό είναι. Δίνουμε τη μάχη πάνω από τις δυνατότητές μας, είμαστε ένα στάδιο πριν την κατάρρευση. Σας παρακαλούμε πολύ, κρεβάτια στις ενταντικές!» επανέλαβε.
«Δυστυχώς κλείνει η εφημερία και το νοσοκομείο έχει υποστεί “έμφραγμα”. Με δύο διασωληνωμένους για 4η μέρα, με 90 στα 90 κρεβάτια καλυμμένα. Δυστυχώς για πρώτη φορά με ράντζα covid μέσα στην κλινική Covid δεν μπορεί να λέμε ότι ο πολίτης τη δύσκολη στιγμή της ζωής του βρίσκει αυτό που πρέπει» τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων, Τάσος Αντωνόπουλος. «Ζητάμε εδώ και τώρα να βρεθούν λύσεις. Γιατροί και νοσηλευτές είναι στα όριά τους. Εμείς βλέπουμε κορύφωση και αύξηση. Την επόμενη εβδομάδα θα ξεφύγει από τα 700 κρεβάτια η ΜΕΘ. Δεν υπάρχουν κρεβάτια. Εδώ και τώρα να ανοίξει ο ιδιωτικός τομέας σε αυτό το κομμάτι, δεν μπορούμε να παίζουμε τη ζωή των πολιτών κορώνα γράμματα. Δεν μπορεί να πεθαίνει άνθρωπος ενώ δεν βρίσκει κρεβάτι επί πέντε μέρες! Δύο τέτοιες περιπτώσεις είχαμε στο δεκαήμερο που μας πέρασε στο Λαϊκό, περίμεναν για τρεις – τέσσερις μέρες και κατέληξαν» σημείωσε.
Τα περιστατικά επιβεβαίωσε και ο διοικητής του «Λαϊκού» Χρ. Αντωνόπουλος. Όπως ανέφερε στο ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, το νοσοκομείο δεν διαθέτει ΜΕΘ Covid, με αποτέλεσμα όταν ένας ασθενής παρουσιάζει επιδείνωση να διασωληνώνεται και να ενημερώνεται το ΕΚΑΒ να τον μεταφέρει σε άλλο νοσοκομείο που διαθέτει κλίνες ΜΕΘ. Ο διοικητής υποστήριξε ότι το νοσοκομείο έκανε ό,τι μπορούσε για τις περιπτώσεις αυτές. «Δεν ήταν παράλειψη ούτε του νοσοκομείου, ούτε του ΕΚΑΒ» είπε και απέδωσε τους θανάτους αυτούς στην πίεση που δέχεται όλο το σύστημα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια το νοσοκομείο, διαψεύδεται ότι το Λαϊκό σταμάτησε να δέχεται περιστατικά Covid κατά τη διάρκεια της χθεσινής εφημερίας. «Η εφημερία 23-24/03/2021 του ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ», για τη διαχείριση ασθενών Covid, ξεκίνησε με 19 κενές κλίνες σε σύνολο 86 απλών κλινών Covid που διαθέτει το Νοσοκομείο μας, ενώ κατά τη διάρκεια της εφημερίας έγιναν 8 εξιτήρια. Έγιναν 35 εισαγωγές ασθενών, είτε με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid, είτε ασθενών για τους οποίους αναμένεται το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου – και νοσηλεύονται ως «ύποπτα» περιστατικά. Ουδέποτε κατέρρευσε και ουδέποτε διακόπηκε η εφημερία και υπήρχε υπήρχε διαρκής παρακολούθηση αυτής» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τζάνειο: «Το νοσοκομείο μετατρέπεται σε πρόχειρη αποθήκη ασθενών».
Εκπέμποντας κραυγή αγωνίας οι γιατροί του νοσοκομείου «Τζάνειο», καθώς δεν είναι δυνατό να καλυφθούν «με όρους σύγχρονους και αξιοπρεπείς οι ανάγκες των ασθενών με covid», καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους ότι το νοσοκομείο μετατρέπεται σε «πρόχειρη αποθήκη ασθενών».
«Νοσηλευτές από κάθε τμήμα (από την αποστείρωση μέχρι το χειρουργείο), μετακινούνται καθημερινά στις κλίνες Covid, χωρίς να επαρκούν σε αριθμό και εκπαίδευση» τονίζουν οι ειδικευόμενοι γιατροί προσθέτοντας ότι «μαζί με την Covid-19, βλέπουμε να εξελίσσεται μια δεύτερη παράλληλη επιδημία, αυτή των υπόλοιπων σοβαρών προβλημάτων Υγείας.
Η αφαίμαξη προσωπικού από τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου προκειμένου να συμπληρωθούν τα κενά στις κλινικές Covid, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τους ασθενείς των υπόλοιπων νόσων», ενώ «τα λόγια της Διοίκησης ότι θα υπάρξει όριο στον αριθμό ασθενών, λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών, πρώτα 110, μετά 130 κτλ. αποδείχθηκαν “έπεα πτερόεντα” σημειώνουν.
Παράλληλα, οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι «σε καθημερινή βάση βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες, συχνά με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, οι οποίοι ουσιαστικά αργοπεθαίνουν χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, αναμένοντας μια κλίνη ΜΕΘ. Στην αναμονή αυτή, αρκετοί ασθενείς ήδη έχασαν τη ζωή τους στο Τζάνειο».
Αναλυτικά η ανακοίνωση των ειδικευόμενων γιατρών στο Τζάνειο:
Οι νέοι γιατροί αισθανόμαστε την ευθύνη να κάνουμε σαφές προς όλους ότι παρά τις ατελείωτες ώρες δουλειάς γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, το Νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών Covid, με όρους σύγχρονους και αξιοπρεπείς.
Γνωστοποιούμε τα εξής:
- Μετά την τελευταία εφημερία 20/03/21, νοσηλεύονταν στο Τζάνειο 153 ασθενείς Covid σε απλές κλίνες, προϊόν μετατροπής από άλλες κλινικές. Ακόμα και στη Βραχεία Νοσηλεία του Τμήματος Επειγόντων νοσηλεύτηκαν 6 ασθενείς. Σε καθημερινή βάση βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες, συχνά με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, οι οποίοι ουσιαστικά αργοπεθαίνουν χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, αναμένοντας μια κλίνη ΜΕΘ. Στην αναμονή αυτή, αρκετοί ασθενείς ήδη έχασαν τη ζωή τους στο Τζάνειο. Τα λόγια της Διοίκησης ότι θα υπάρξει όριο στον αριθμό ασθενών, λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών, πρώτα 110, μετά 130 κτλ. αποδείχθηκαν “έπεα πτερόεντα”. Το Νοσοκομείο μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια πρόχειρη “αποθήκη” ασθενών. Ήδη για την εφημερία 24/03/21 υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη ράντζων στα τμήματα Covid.
- Τα Τμήματα Covid είναι έργο που έχουν επωμιστεί δυσανάλογα οι ειδικευόμενοι γιατροί, που με φιλότιμο και αίσθημα ευθύνης έχουν διαθέσει εαυτόν στις ανάγκες της μάχης ενάντια στην πανδημία. Στο πλάι τους επιμελητές Β’ από διάφορες ειδικότητες ( νευρολόγοι, γαστρεντερολόγοι, νεφρολόγοι κοκ.), προστρέχουν στην κάλυψη των κενών σε εξειδικευμένους συναδέλφους. Σε ένα χαώδες πρόγραμμα εφημέρευσης, 1 ή 2 ειδικευόμενοι στη βάρδια καλύπτουν τμήματα τουλάχιστον 30 ασθενών, συχνά και με διασωληνωμένους. Προφανώς, προλαβαίνουν να διεκπεραιώσουν τις βασικές και μόνο εργασίες του Τμήματος. Νοσηλευτές από κάθε Τμήμα (από την αποστείρωση μέχρι το χειρουργείο), μετακινούνται καθημερινά στις κλίνες Covid, χωρίς να επαρκούν σε αριθμό και εκπαίδευση. Σε αυτά τα πλαίσια, ας γίνει ξεκάθαρο ότι όποια ζωή κερδίζεται, κερδίζεται από εμάς, γιατρούς και νοσηλευτές, μέσα σε συνθήκες εξοντωτικής εργασίας και σοβαρής υλικοτεχνικής ανεπάρκειας. Δεν πρόκειται, όμως, να γίνουμε συνένοχοι μπροστά σε μια διαχείριση της πανδημίας, που ζυγίζει κάθε μέρα κόστος και ανθρώπινες ζωές.
- Προς μεγάλη μας αγανάκτηση, η περίφημη συμβολή του ιδιωτικού τομέα Υγείας, είναι να δέχεται ασθενείς που είναι ουσιαστικά για εξιτήριο και μάλιστα έναντι αδράς αμοιβής. Ενώ, δε, το σχέδιο για μετακίνηση ειδικευομένων από τα ήδη «στενάζοντα» δημόσια νοσοκομεία προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, είναι τουλάχιστον προκλητικό.
Εδώ και τώρα πρέπει:
- Να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις ειδικευομένων Παθολογίας. Ήδη «λιμνάζουν» στις λίστες αναμονής 9 ειδικευόμενοι (7 υποδιορισμό και 2 σε αναμονή), ενώ οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 10.
- Να καλυφθούν με ταχείες διαδικασίες οι αναγκαίες μόνιμες θέσεις των επιμελητών Β ́ Παθολογίας, με τους επιλαχόντες των προκηρύξεων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Τουλάχιστον 2 είναι αναγκαίοι σε κάθε Παθολογική Κλινική.
- Να επιταχθεί πραγματικά ο ιδιωτικός τομέας Υγείας για να ενταχθεί σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, με προτεραιότητα στις κλίνες ΜΕΘ. Για πόσο ακόμα θα ανεχθούμε να πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς αβοήθητοι σε απλές κλίνες;
Νοσηλεία ασθενών non-Covid
Μαζί με την Covid-19, βλέπουμε να εξελίσσεται μια δεύτερη παράλληλη επιδημία, αυτή των υπόλοιπων σοβαρών προβλημάτων Υγείας. Η αφαίμαξη προσωπικού από τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου προκειμένου να συμπληρωθούν τα κενά στις κλινικές Covid, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τους ασθενείς των υπόλοιπων νόσων.
Ενδεικτικά:
1) Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι Παθολογικές Κλινικές και το προσωπικό τους.
Οι γενικές εφημερίες είναι πλέον κάθε 8 μέρες, λόγω της μετατροπής της Β’ Παθολογικής σε κλινική Covid, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά το έργο της Α’ και της Γ’ Παθολογικής. Η Α’ Παθολογική Κλινική αυτή τη στιγμή στελεχώνεται από: 4 ειδικούς και 8 ειδικευόμενους (6 Παθολογίας και 2 Γενικής Ιατρικής). Πλέον, την 24ωρη γενική εφημερία αναλαμβάνουν 6 ειδικευόμενοι (αντί για 7 προ πανδημίας) και 1 ειδικευόμενος τις «μικρές» εφημερίες (αντί για 2 προ πανδημίας).
Η Γ’ Παθολογική Κλινική αυτή τη στιγμή στελεχώνεται από: 4 ειδκούς και 7 ειδικευόμενους γιατρούς (3 Παθολογίας, 3 σε παράταση και 1 Γενικής Ιατρικής). Ομοίως, την 24ωρη γενική εφημερία αναλαμβάνουν 5 ειδικευόμενοι, ενώ ττις «μικρές εφημερίες» 1 ειδικευόμενος (αντί για 2).
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι 5 ειδικευόμενοι βλέπουν πάνω από 90 αρρώστους στη γενική εφημερία, με το 1/3 αυτών να εισάγονται για νοσηλεία. Και ότι υπάρχουν εφημερίες με έναν ειδικευόμενο να διαχειρίζεται 30 και πλέον νοσηλευόμενους ασθενείς.
Αμφότερες οι κλινικές έχουν διαθέσει γιατρούς στα Tμήματα Covid, χωρίς να υπάρξει μέριμνα για το πώς θα αποκατασταθεί η στελέχωσή τους. Η υποβάθμιση αυτή έχει οδηγήσει σε διαχείριση μεγαλύτερου όγκου ασθενών από λιγότερους και εξουθενωμένους ειδικευόμενους γιατρούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περίθαλψη των ασθενών.
2) Η Νευρολογική Κλινική μετατράπηκε σε κλινική Covid.
Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα τι θα γίνονται τα οξέα νευρολογικά περιστατικά. Για παράδειγμα, στα οξέα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια υπάρχει αυστηρό χρονικό παράθυρο για θεραπευτική παρέμβαση (ενδεικτικά 4,5 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων), διαφορετικά οι ασθενείς κινδυνεύουν από εγκατάσταση μόνιμης αναπηρίας!
Άρα, εφόσον το Τζάνειο πλέον δεν μπορεί να τα νοσηλεύσει, τη μέρα της γενικής εφημερίας θα συρρέουν όλα στο άλλο εφημερεύον, το ΓΝ Γεννηματάς όπου, έτσι κι αλλιώς, η εφημερία της νευρολογικής κλινικής ξεκινά στις 2.30; Δηλαδή από τις 8 ως τις 2.30 πού θα αντιμετωπίζεται και πού θα νοσηλεύεται στην Αττική το οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό που χρήζει άμεσης παρέμβασης;
3) Σχεδόν σε πλήρη αναστολή είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις
Τα 3/4 σχεδόν του προσωπικού του χειρουργείου έχει μετακινηθεί σε κλινικές Covid. Αυτό μεταφράζεται στο να μπορούν να λειτουργήσουν μόνο 2 αίθουσες την ημέρα για ολόκληρο το Τζάνειο, ακόμα και στις ημέρες γενικής εφημερίας. Πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο, αρκεί να σκεφτεί κανείς τι γίνεται αν έρθουν 3 περιστατικά που χρειάζονται άμεσα χειρουργείο.